Üretim sıfır vergi sekiz

İstatistik
Süreli yayınlarda sıfırlanan KDV basın-yayın sektörünün derdine derman olmaktan uzak kaldı. Yerli üretimi olmayan matbaacılık girdilerinin vergisi ise hâlâ yüzde 8! TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ...
EMOJİLE

Süreli yayınlarda sıfırlanan KDV basın-yayın sektörünün derdine derman olmaktan uzak kaldı. Yerli üretimi olmayan matbaacılık girdilerinin vergisi ise hâlâ yüzde 8!

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa ile, basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV sıfırlandı. Kanun, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ekonomik krizden ağır darbe alan sektörlerin başında gelen matbaacılar ise bu indirimden yararlanamıyor. Matbaa boyası, kâğıt ve matbaa malzemelerinin tamamına yakını ithal edilen ürünlerdeki gümrük vergisinde bir indirime gidilmemesi ise sektörü önümüzdeki dönemde daha da zora sokması bekleniyor.

Kağıtta yerli üretimin eksikliği sektör temsilcilerinin açıklamalarıyla bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. Gazete kâğıdının tamamının yurtdışından ithal edildiğini belirten basın sektörü temsilcileri ithal edilen kÂğıttan yüzde 8 vergi alındığını belirtiyor.

YAYINEVLERİNE KDV KALDIRILDI

Daha önce yayınevleri için yüzde 8 KDV kesintisi yapılıyordu. Kanuni değişiklikle yayınevlerinin kitap veya süreli yayınları toptancı ve dağıtıcılara satışından itibaren katma değer vergisi (KDV) alınmayacağı belirtildi ve resmi gazetede yayımlandı. Ancak bu da çok fazla derde derman olmadı. Basın-yayın sektörünü biraz da olsa rahatlatan bu değişiklik sonrası sektörün, tamamını rahatlatacak yeni gelişmeler bekleniyor.

EN AĞIR YÜK GÜMRÜKLERDE BİNİYOR

Basın yayın sektörü, yurtdışından ithal edilen basın materyallerinde gümrük vergilerinin kaldırılmasını istiyor.

Matbaa boyası, kâğıt ve matbaa malzemelerindeki ithalat vergilerinin kaldırılmasının sektör yatırımcılarına nefes aldıracağı belirtiliyor. Sektör temsilcileri ise kâğıt zammı ile ilgili, ekonomik tedbirler noktasında basın–yayın kuruluşlarının gözardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

 

 

 

 

Kaynak: Milli Gazete