Turkcell’de kriz çözülemedi, gözler SPK’da

Şirketler
Kenan Mehmedzade’nin haberi Ortakların yönetimde temsil edecek üye konusunda anlaşamadığı Turkcell’de dünkü yönetim kurulu toplantısı iptal edildi. Toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için...
EMOJİLE

Kenan Mehmedzade’nin haberi

Ortakların yönetimde temsil edecek üye konusunda anlaşamadığı Turkcell’de dünkü yönetim kurulu toplantısı iptal edildi. Toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yönetim kurulunun iptal edilmesinin ardından, SPK’nın dava yoluyla bağımsız üye atanması seçeneğine başvurması en yüksek ihtimal olarak görülüyor.
 
İletişim operatörü Turkcell’in dün yapılan kritik genel kurulu ‘toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için’ iptal edildi.
 
Çukurova Grubu, Rus Altimo ve İskandinav TeliaSonera’nın ortak olduğu Turkcell’de kritik Genel Kurul 1 dakikada sona erdi. Uzun zamandır ortakların ihtilafı yüzünden bir türlü sonuca ulaşılmayan Turkcell Genel Kurulu’nda dün de sürpriz yaşanmadı. Bundan sonraki süreçle ilgili uzmanlar, sorumluluğun Sermaye Piyasası Kurumu’nda (SPK) olduğunu, mahkemeye başvurarak ortaklar kendi aralarında anlaşana kadar yeni yönetimi belirleme hakkı bulunduğunu belirtiyor.
 
Turkcell’in en büyük hissedarı olan Çukurova Telekom Holding’in ortakları Altimo ile Çukurova Grubu, genel kurula üye göndermek için geçen hafta anlaşamadıklarını açıklamıştı. Bu açıklama kurulun fiilen gerçekleşemeyeceğini ifade ediyordu. Nitekim öyle de oldu. Genel Kurul, dün sabah saatlerinde Turkcell Genel Merkez binasının bulunduğu Taksim’de yapıldı.
 
Genel Kurul’a, geçen hafta açıklandığı gibi şirketin yüzde 51’ini elinde bulunduran Turkcell Holding’i temsilen üye gönderilmedi. Genel Kurul’a TeliaSonera ve Altimo’nun temsilcileri ise avukatlarıyla birlikte katıldı. Çukurova Grubu’nu temsilen İsmet Bardakçı’nın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv iştirak etti.
 
Genel kurul, hükümet komiserinin saat 10.30’da salona gelmesiyle açıldı. Hazirun cetvelindeki oyların (toplantıya katılan ortaklar) sayımı ile toplantı başladı. Toplantının yapılabilmesi için ortakların yüzde 51’inin katılımı gerekirken, Genel Kurul’da hissedarların sadece yüzde 16,71’i temsil edilebildi. Yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplantının iptal edildiği açıklandı. Böylece Genel Kurul birkaç dakika içinde başlamadan bitmiş oldu.
 
İMKB’de işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri’nin ana hissedarı olan Turkcell Holding, Çukurova Telecom Holdings (CTH) tarafından yüzde 53 hisseyle kontrol ediliyor. Geriye kalan yüzde 47’lik kısım ise TeliaSonera’ya ait. CTH’de ise Altimo’nun yüzde 49, Çukurova’nın yüzde 51 hissesi bulunuyor.
 
Turkcell İletişim Hizmetleri’nde ise dolaylı olarak TeliaSonera’nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Grubu’nun yüzde 13,81, Altimo’nun ise yüzde 13,22 hissesi var. Turkcell’in dünkü Genel Kurul toplantısı, SPK’nın 2011 sonlarında yayınladığı ve Borsa’da işlem gören ilk 20 şirketlerin yönetim kurullarında en az 3 bağımsız üye bulunmasını öngören tebliğ açısından önem taşıyordu.
 
Kurumun tebliğine göre en geç 1 Temmuz 2012 tarihine kadar yönetim kurulunu SPK’nın istediği sayıda bağımsız üye olacak şekilde yeniden yapılandırması gerekiyordu. Dün Turkcell’in genel kurulunun yapılamaması sebebiyle Turkcell, söz konusu tebliğe uymamış duruma düştü.
 
Artık SPK’nın, ortakları arasındaki anlaşmazlık sebebiyle tebliğe Turkcell ile ilgili en kısa zamanda adımlar atması bekleniyor. Bundan sonra, SPK’nın esas sözleşme değişikliği ve bağımsız üye konusundaki kararı beklenecek. Genel Kurul maddelerinin bir sonraki toplantıda oylanacağı belirtiliyor. Turkcell’deki anlaşmazlıkla ilgili iki gün önce açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ortaklara gerekli uyarıların yapıldığını, Turkcell’in anlaşmazlıklar sebebiyle heba edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
 
Zaman