Koza Altın’ın bir madeni daha kapandı

Şirketler
İşadamı Akın İpek’e ait Koza Altın bünyesinde faaliyet gösteren Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’ndeki galerinin faaliyeti durduruldu. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Enerji ve ...
EMOJİLE

İşadamı Akın İpek’e ait Koza Altın bünyesinde faaliyet gösteren Gümüşhane’deki Mastra Altın Madeni’ndeki galerinin faaliyeti durduruldu. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonrasında, maden civarında açılan galeri girişinin orman işletme için alınan izin alanı dışında kaldığı tespit edilerek faaliyeti durduruldu. Karar Gümüşhane Valiliğine 27 Aralık 2013 tarihinde ulaştırıldı.

VERGİ İNCELEMESİNİ DE KAP’A BİLDİRMEDİ

Mastra Altın Madeni yetkililerin orman izinlerinin uzatılması için başvuru yaptığı, ancak başvuruya henüz olumlu bir cevap alınamadığı öğrenildi. Koza Madencilik’e ait İzmir Dikili’de bulunan Çukuralan Maden İşletmesi’nin faaliyetleri de geçtiğimiz günlerde ‘Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi’ bulunmaması nedeniyle İzmir İl Özel İdaresi tarafından durdurulmuştu. Öte yandan İpek’in, Mastra’daki faaliyet durdurma kararınının yanısıra, şirkette başlatılan vergi incelemesini de KAP’a bildirmediği belirtiliyor.

NORMANDY’DEN ALDI

Koza Grubu 1 Mart 2005 tarihinde Normandy Madencilik şirketi ve 12 Ağustos 2005 tarihinde Dedeman Madencilik şirketine ait hisseleri satın alarak Mastra madeninin tamamına sahip oldu. Mastra madeninin yakın çevresinde bulunan 11 adet altın sahasına da sahip olan Koza Grubu, bu sahalarda altın arama ve değerlendirme çalışmaları yapıyor. Gümüşhane’nin 22 kilometre kuzey batısında yer alan Mastra Altın Madeni, Demirkaynak köyünün kuzeydoğusunda ve Doğu Pontid Tektonik Kuşağı’nın güney kesiminde yer aldığı belirtiliyor.

1,14 MİLYON TON REZERV

Mastra maden yatağı sahasında 2008 yılından bu yana cevher geliştirme ve araştırma amacıyla 14 bin 708 metre sondaj çalışması yapıldı. Sondajlardan elde edilen verilere göre 31 Aralık 2008 tarihine kadar olan dönemde toplam kaynak 944 bin 100 ons olarak ifade edilirken, muhtemel cevher rezervi 1 milyon 427 bin ton olarak ifade ediliyor. Madenin ortalama tenörü 12,13 g/t olarak açıklanırken halen cevher araştırma ve sondaj çalışmaları devam ediyordu.

65 BİN TON CEVHER

Maden cevher üretimi, kapalı ve açık ocak işletmeleri şeklinde yapılan Mastra Altın Madeni’nde toplam 17.3 altın ve 7.8 ton gümüş cevherinin elde edilmesi planlandı. Mastra Yeraltı İşletmesi’nde Temmuz 2008’den bugüne kadar bin 58 metre ana nakliye yolu ve bin 716 metre üretim galerisi sürülmüş olup, yine bugüne kadar toplamda 65 bin ton cevher üretimi gerçekleştirildi.

Küçük yatırımcılar Akın’a sordu

– Enerji Bakanlığı’nın Mastra’daki galeriyi 27 Aralık’ta durdurmasına rağmen bu bilgiyi kamuoyundan ve yatırımcılardan neden gizledin?

– Maliye’nin şirketlerinde vergi incelemesi başlattığı bilgisini KAP’a neden bildirmedin?

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/