İstanbul Boğazı’nı Korsanlar Bastı

Su Sporları
Geçtiğimiz hafta İstanbul, Boğaz tarihinde bir ilki yaşadı. Uluslararası ‘Boylu Soylu Yelkenliler’ yarışları kapsamında, Türkiye’ye 16 ülkeden gelen 23 yelkenli, Boğaz’da kuğul...
EMOJİLE

Geçtiğimiz hafta İstanbul, Boğaz tarihinde bir ilki yaşadı. Uluslararası ‘Boylu Soylu Yelkenliler’ yarışları kapsamında, Türkiye’ye 16 ülkeden gelen 23 yelkenli, Boğaz’da kuğular gibi süzülerek İstanbullulara görsel bir şölen yaşattı. Tarihi yelkenlilerin ihtişamı, Boğaz’ın güzelliği ile birleşti ve tadına doyulamayacak bir manzara ortaya çıktı. Boğaz’daki bu şölen, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Deniz Ticaret Odası‘nın çabaları, Türk-Yunan-Bulgar işbirliği ve uzun uğraşlar sonucunda gerçekleşti. Biz de bu tarihi fırsatı kaçırmamak için bir vapura atlayarak donanma şenliğine yakından şahit olduk.

Yelkenliler arasında en çok dikkatimizi çeken 111 metre uzunluğuyla Rus teknesi MIR ve aynı büyüklükte Polonya teknesi Dar Mlodziezy‘di. Ama izleyicilerin en çok beğendiği ve önünde fotoğraf çekilmek istediği, yarışmaya Almanya‘dan katılan Alexander Von Humboldt oldu. Bunun nedeni ise diğer gemilerden farklı olarak yelkenlerinin yeşil renkli olmasıydı. Yarışmaya Türkiye’den Cumhuriyet tarihimizin ilk yelkenli gemisi STS/Bodrum katıldı. STS/Bodrum, ufak boyuna (36 metre) rağmen en önde ilerleyerek diğer teknelere ev sahipliği yapıyor, bir nevi yol gösteriyordu. Türk teknesi, yarışa ilk kez bu yıl katılsa da müsabaka aslında 1956’dan beri, yani tam 53 yıldır yapılıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul olduğundan güzergâh bu yıl Boğaz’dan geçiyor.

Yarışmaya katılan gemilerin ortak özelliği hepsinin eğitim gemileri olması. Yani bu tekneler denizcilik okuyan öğrencilere, denizcilik bilgilerinin, sistemli ve uygulamalı bir şekilde öğretilmesini sağlıyor.

Yarışa gençler de katılabiliyor

Boğazda ilk kez gerçekleşen bu donanma şenliğini kaçırdım diye üzülmeyin. Çünkü Yunanistan‘ın Volos Limanı’ndan yola çıkan gemiler, 21 Mayıs’ta Bulgaristan‘ın Varna şehrine ulaşacak. Tekneler Bulgaristan’da 3 gün kaldıktan sonra geri dönüş başlayacak ve hepsi 27 Mayıs saat 12.00’de İstanbul’da olacak. Üstelik yelkenliler yalnızca Boğaz’dan geçmekle kalmayacak, Karaköy’e demir atacak. Saat 14.00’te açılış seremonisi gerçekleşecek ve yelkenlileri gezme, kaptanlarla ya da mürettebatla konuşabilme fırsatı yakalayabileceksiniz. 30 Mayıs’a kadar tekne ve limanlarda çeşitli etkinliklere katılabileceksiniz. Deniz tutkunları için sevindirici bir haberimiz daha var. 15-24 yaş arası bütün gençler, yarışmanın 3. etabına katılabiliyor. 3. etap İstanbul’dan başlayarak Lavrion’a kadar devam edecek. Ayrıca gençler, 27-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul‘daki etkinliklerde gemi mürettebatına dahil olabilecek ve kendi belirledikleri süre kadar mürettebatta yer alabilecek. Ayrıntılı bilgi için: info@tallshipsturkey.org 0212 560 69 41