Satrançta sonuç değil, oyun önemli

Diğer Dallar
Zuhal Erkek’in röportajı Asırlardır süregelen bir strateji oyunudur satranç. Bana göre tam gerçek bir beyin jimnastiği. Özellikle bir hamle yapmadan önce rakibinizin 3 el sonra yapacağı hamleyi ...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in röportajı

Asırlardır süregelen bir strateji oyunudur satranç. Bana göre tam gerçek bir beyin jimnastiği. Özellikle bir hamle yapmadan önce rakibinizin 3 el sonra yapacağı hamleyi bile hesaplayıp ona göre bir strateji izlemeniz gerektiren bir oyun… Şans değil tamamen düşünce oyunu… Bu yüzden satranç oynayanlara her zaman hayranlık duymuşumdur. Özellikle profesyonel oyuncuların yaptıkları hamleleri, hayranlıkla izler ve gıpta ederim… Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Ulusal Genç Bayan Takımlar Baş Antrenörü Georg Mohr da bu kişilerden biri… BAYGEM’de satranç kampında öğrenciler ile biraraya gelen Georg Mohr ile satranç üzerine konuştuk.

İlk önce kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? Satranca ilginiz nasıl başladı?

Satrançla tanışmam 5-6 yaşlarımda oldu. 10 yaşımda satranç kulübünü ziyaret etmiştim. 23 yaşımda uluslararası maçlara katılmaya başladım. 32 yaşımda Slovenya milli takım satranç oyuncusu oldum ve 6, 7 kere olimpiyatlara katıldım. Bu kadar deneyimden sonra da profesyonel satranç oyuncusu oldum.

Satranç sporundan nasıl bir spordur? Satrancın zekâyı geliştirmek adına nasıl bir etkisi vardır?

Satranç zekâya etkisi oldukça fazla olan bir oyun. Özellikle satranç oynayan gençlerde zamanla yeteneklerinin geliştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Satranç, matematik, pratik zekâ, mantıklı düşünebilme, sorunları çözebilme gibi alanlarda kişilerin yeteneklerini olumlu olarak etkileyebiliyor.

Satranca yeni başlayanlara önerileriniz nelerdir? Nasıl çalışmalıdırlar?

Satrancı hiç bilmeyen ama öğrenmek isteyenlerin ilk önce bir satranç kursuna katılmalarını öneririm. Çünkü satrancı kendi başlarına öğrenmeleri zor olabilir. Bu oyunu sevecekler mi, önemli olan bir diğer nokta da bu tabi… Çünkü bu oyunu oynamak istiyorlarsa öncelikle satrancın onların cezbetmesi ve onların da satrancı sevmesi gerekiyor. Ayrıca profesyonel satranç kulüplerine üye olabilirler ve bu kulüplerdeki yarışmacıları izleyerek, yarışmacıların hamlelerini takip edebilirler.

Satranca çalışma konusunda ise; ilk başlarda kitaplardan yararlanmalarını ve oyun izlemelerini tavsiye edebilirim. Amatör sınıfı atladıktan sonra bilgisayar ile çalışmaya başlayabilirler.

Türkiye’deki satranç faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’de satranca ilgi oldukça fazla.  Gençler ve çocuklar satranç konusunda oldukça iyiler ve meraklılar. Türkiye’den başka Ermenistan, Gürcistan, Rusya’da da satranç konusunda çok iyi performanslar gösterildiğini söylemek mümkün. Ama satranç konusunda en iyi ülkelerden biri Rusya’dır diyebilirim.

Bayrampaşa Belediyesi’nin satranca olan ilgisini nasıl buluyorsunuz?

Türk federasyonlarının satranca ilgisi oldukça fazla. Özellikle belediyeler gençlerin satranç öğrenimi konusuna oldukça fazla önem veriyorlar. Türkiye’de desteğe ihtiyacımız olduğunda belediye başkanları, politikacılar bize gerekli yardımı gösteriyorlar. Bu yardımlarından dolayı da özellikle Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner’e teşekkür ediyoruz.

Satranç turnuvalarına katılacak olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

İlk yıl turnuvalara katılacak olanlar için oyun önemli, sonuç değil. Bu yüzden ilk yıllar için oyuna odaklanmalılar. 

İngiltere’de düzenlenen Dünya Şampiyonası hakkında kısaca sizden bir değerlendirme alabilir miyiz?

Dünya Şampiyonasu bu yıl Hindistan’dan Viswanathan Anand ve Norveç’ten Magnus Carlsen iki kişi karşılaşacak. Oldukça ağır geçecek. Magnus Carlsen şuan çok iyi bir oyuncu hatta zamanın en iyisi oyuncusu diyebilirim. 

Viswanathan Anand ve  Magnus Carlsen  dünya şampiyonasında karşılaşacaklar. Sizce şampiyon kim olur?

Ben bu yılki bu turnuvayı Magnus Carlsen’in alacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki birkaç yıl da şampiyonluğu kimseye bırakmayacağına eminim. Az öncede dediğim gibi zamanın en iyi oyuncusu. Çok genç ve yetenekli.

Garry Kasparov’un 1997 yılında PC ile yaptığı satranç müsabakasında, bilgisayara yenildiği biliyoruz. Yapay zeka insanoğlunun yerini mi alıyor? Bilgisayar karşısında oynadığımız satranç oyununda avantajlarımız ve dezavantajlarımız nelerdir?

Bilgisayarın bazı alanlarda bizden çok daha iyi olduğu yerler vardır. Kasporov’un yenilmesi de aslında oldukça çok da ilginç bir durum değil. Çünkü bizler hamleleri bilgisayardan çok daha iyi bilemeyiz. Çünkü bilgisayar hamlelerin matematik hesaplarını bizden daha iyi yapabiliyor. Bilgisayarların insanların yerini alması da yada insanlardan daha iyi hamleleri hesaplaması çok da önemli değil. Kimse bunu dikkate de almamalı. Fakat bilgisayarlar bizim yapay zekâmızın da gelişimine önemli katkı sağlamaktadırlar. Bilgisayar zihnimizdeki bazı şeylerin değişimine de yardım etmektedir.

On5yirmi5.com

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/