Bu Kaleciler Unutulmaz!

Spor Güncel
Derleyen: Bengü Dağlı Biz ailecek Beşiktaşlıydık, abim hariç hepimiz hala öyleyiz… O zamanlar okula gitmiyordum. Bir gün abim sokaktan eve geldi. ‘Ben bundan sonra Fenerbahçeliyim ona...
EMOJİLE

Derleyen: Bengü Dağlı

Biz ailecek Beşiktaşlıydık, abim hariç hepimiz hala öyleyiz… O zamanlar okula gitmiyordum. Bir gün abim sokaktan eve geldi. ‘Ben bundan sonra Fenerbahçeliyim ona göre…’ dedi. Benim de, ‘Dönek mi oldun şimdi sen’ deyişim dün gibi aklımda. Babam akşam eve geldiğinde hemen şikayet ettim. Tabi o akşam kıyamet kopmuştu evde, abim dayımın rüzgarını da arkasına alarak açmıştı ağzını yummuştu gözünü… “Ben küçüktüm zorla Beşiktaşlı yaptınız beni, artık aklım eriyor. İstediğim takımı tutarım… Hem Fenerbahçe Schumacher’i aldı… Beşiktaş’ın kimi var diye…” ağzındaki baklayı çıkardı.

O zamanlar abim ilkokula gidiyordu ve Fenerbahçe Schumacher’i almıştı. Herkes bu transferi konuşuyordu, yer yerinden oynamıştı hatırlıyorum… O dönem tıpki abim gibi bir sürü çocuk Fenerbahçe’yi tutmaya başlamıştır buna inanıyorum…

Ben de bugün size Türk Futbol Tarihi‘nin gelmiş geçmiş en başarılı kalecilerini sizin için derledim. Bunlar arasında kimler yok ki… Hala profesyonel futbol yaşamına devam eden; Rüştü Reçber’den Volkan Demirel’e, Toni Schumacher’den Taffarel’e bir çok unutulmaz isim var. İşte o isimler…

SEUL PANTERİ RÜŞTÜ REÇBER

Rüştü Reçber tartışmasız Türk ve dünya futbol tarihinin en iyi kalecileri arasında yer alır.
Öyle ki geçtiğimiz günlerde Rüştü, Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Kurumu’nun (IFFHS), 1987’den günümüze yapılan ‘Dünyanın En İyi Kalecileri’ araştırmasında siyah-beyazlı ekibin başarılı kalecisini 41’inci sırada gösterdi.

Fatih Terim tarafından keşfedilen, Antalya’da başladığı spor kariyerinde yedek kulübesinde beklemekten, İzmir’de yapılan Ümit Milli takımı seçmelerini geçerek kurtulan Rüştü, Ümit Milli takımımızda ilk kez forma giydiği karşılaşmada, Polonya’da Almanlar’dan 4 gol yedi. Daha sonra, 1993 yılında Beşiktaş’la anlaşan Rüştü, talihsiz bir trafik kazası geçirdi. Bu kazada, çok yakın bir arkadaşını kaybeden ve ağır yaralanan Rüştü için Beşiktaş’ın kapıları, kendisini muayene eden doktorun “çok riskli, almayın” sözleriyle kapandı. Bunun üzerine Antalyaspor’a dönen Rüştü, yeni taliplisi olan Fenerbahçe’de 1994-2003 yılları arasında toplam 9 yıl kaldı.

Otoritelere göre şu anda dünyanın en iyi kalecilerinden olan Rüştü, adını hafızalara 2002 Dünya kupasında sergilediği muhteşem performansla kazıdı. UEFA’nın düzenlediği “2002 yılının en iyileri” anketinde, 2002 yılının en iyi kalecisi seçildi. 1990-1994 yılları arasında Antalyaspor’da, 1994-2003 yılları arasında Fenerbahçe’de forma giydi.Rüştü Reçber

Fenerbahçe’deki ilk resmî maçı, 29 Ekim 1994’te Petrol Ofisi – Fenerbahçe Türkiye Süper Ligi maçı oldu. 1994-95 sezonun sonunda Fenerbahçe futbol takımının birinci kalecisi olan Engin İpekoğlu’nun sakatlanmasıyla kaleyi devralıp bir daha bırakmadı.

2002-2003 sezon sonunda İspanya’nın köklü kulüplerinden FC Barcelona takımına transfer oldu. 1 yıl Barcelona’da görev yaptıktan sonra 31 Ağustos 2004 tarihinde tekrar Fenerbahçe’ye 1 yıllığına kiralık olarak transfer edildi. Fenerbahçe’de 16 aylık aradan sonra forma giydiği ilk maç 11 Eylül 2004 tarihinde oynanan Akçaabat Sebatspor – Fenerbahçe Süper Lig maçı oldu. Fenerbahçe tarihinde ligde ve toplamda en fazla forma giyen kaleci unvanına sahip. 17 Haziran 2007’de Fenerbahçe SK kulübünden ayrılarak, Beşiktaş’a transfer oldu. Beşiktaş ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Tecrübeli kaleci şuan halen Beşiktaş’ın kalesinii koruyor.

Milli Takım Kariyeri

132 kez milli takımlara çağrılan Rüştü Reçber, 12 kez Türkiye U-21, 120 kez de Türkiye A Milli Takım’da forma giydi.

9 defa Türkiye A Milli Takım kaptanlığı yaptı. Millî takım’da görev yaptığı yüzüncü maçta kullandığı forma, krampon ve eldiveni Fenerbahçe Müzesi’nde sergileniyor. Euro 2008’de Almanya ile oynanan yarı final maçı sonrası, A Milli Takımı bıraktığını açıkladı, ancak 2010 Dünya Kupası Elemeleri’nde İspanya ile oynanan maçlarda tekrar milli takıma çağrıldı, Türkiye’nin grupta iddiasını kaybetmesinin ardından Ermenistan ile oynanan grubun son maçının ardından Fatih Terim’le birlikte milli takımı bıraktı.

Rüştü Reçber, kariyeri boyunca şu başarılara imza attı:

  • 2002 FIFA Dünya Kupası’nda Dünya Üçüncülüğü’den dolayı Devlet Üstün Hizmet Madalyası kazandı.
  • Türkiye A Millî Futbol takımında 100. kez millî olan 2. futbolcu.
  • Türkiye A Millî Futbol takımında en çok millî olan futbolcu. (120 Kez)
  • FIFA tarafından Pele’ye hazırlatılan yaşayan en büyük 100 oyuncu listesinde yer almıştır.
  • Fenerbahçe tarihinde ligde en çok forma giyen kaleci. (295 maç)
  • Fenerbahçe tarihinde toplamda en çok forma giyen kaleci. (385 maç)
  • Fenerbahçe tarihinde en çok forma giyen 5. futbolcu.
  • 2002 yılında UEFA tarafından yılın kalecisi seçildi.

Bazen çok saçma goller yese de yaptığı inanılmaz kurtarışları centilmenliği, ahlakı ve istikrarı sayesinde bence de Türkiye’nin en iyi kalecisi Rüştü Reçber.