Fox TV’ye ‘Smackdown’ Tepkisi!..

Spor Güncel
Haber: Arzu Erdoğral Bir fenomen haline gelen Smackdown tehlikesi büyüyor. Çocuklar şiddet içeren hareketleri denerken, geçtiğimiz günlerde bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan yumruklu kavga sonrası velil...
EMOJİLE

Haber: Arzu Erdoğral

Bir fenomen haline gelen Smackdown tehlikesi büyüyor. Çocuklar şiddet içeren hareketleri denerken, geçtiğimiz günlerde bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan yumruklu kavga sonrası velilerden birinin “Okulda Smackdown oynanıyor” demesi ve sonrasında ise şikâyetlerin artması gözleri yine bu tehlikeli şova çevirdi.

Kickboks organizasyonlarını ilk kez Türkiye ‘ye getiren ve birçok özel kanal ile birlikçe çalışan Mustafa Gürbüz, "Sansüre karşıyım ama gerekirse Smackdawn yayından kaldırılmalı" dedi.

Tehlikenin boyutlarını sorduğumuz tüm uzmanlar ise bakın ne söyledi:

 
Fight Pro Organizasyonun sahibi Uzak Doğu Sporları Uzmanı Mustafa Gürbüz:
Kickboks organizasyonlarını ilk kez Türkiye ‘ye getiren ve birçok özel kanal ile birlikçe çalışan Gürbüz sansüre karşıyım ama gerekirse Smackdawn yayından kaldırılmalı dedi.

SMACKDAWN TAM BİR REZİLLİK
Amerikan güreşi diye adlandırılan bu Smackdawn ‘un özelliği orada yapılanların tamamının bir kurgu olması… Oradakiler gerçek bir mücadele gerçek bir yarış değil. Bu işin bir boyutu onun haricinde çocuklara zararlı olabilecek tarafı bu gösteriler geleneklerimize, toplum yapımıza uygun değil. Bende bu gösterilerin çocuklara zarar vereceğini düşünüyorum. Normalde biz bunların yayınlanmaya başlamasını hayretle karşılamıştık. Normalde bu sporları yapmaya başlayan kişiler 2-3 yıl hocaların eşliğinde çalışarak bu sporu yapmaya başlarken, bu Smackdawn gösterisiyle ilgilenen çocuklar hiçbir eğitim almadan onları taklit etmeye başlıyorlar bu da çok zararlı bir şey… Bu programların çocuklar için çok tehlikeli olduğuna katılıyorum. Ailelerin bu konuda bilinçli davranıp çocuklarını uzak tutması gerekir. Ne spor olarak ne gelenek olarak bizimle hiçbir bağlantısı yok. Dışarıdan bir uzman olarak saçmalık olarak görüyorum. Tam bir rezillik…

SANSÜRE KARŞIYIM AMA YASAKLANSIN
Normalde sansüre karşı bir insanım… Bu tarz programları ne kadar engelleseniz de insanlar bir şeye ulaşmak istiyorlarsa ulaşıyorlar. Benim görüşüme göre çocukların izleyemeyeceği bir saatte yayınlanması. Ancak hayret ettiğimim konu gece yarısından sonra yayınlanan bir programı 7-12 yaş grubu çocuklar nasıl izleyebiliyor? Bilmiyorum. Anne babalar nasıl bu duruma izin veriyorlar. Söylediğim gibi yasağa karşıyım ama gerekirse bu durumda programın yasaklanması bile gündeme gelebilir. Çocuklara zararı göz önüne alınınca bunu karşı gelmek mümkün değil.

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi’nde psikiyatri uzmanı Dr. Alper Evrensel
PERVASIZCA SUNULAN BU YAYINLAR KABUL EDİLEMEZ
Televizyonda o programa ve benzerlerine rastladığımda hayretler içerisinde izliyorum. Ringin yanında ki izleyicilere bakıyorum çok küçük çocuklarında olduğunu görüyorum. Bu bir Show, gerçekçi bir tarafı yok ama çocukların soyut düşünme becerileri yani gerçekle gerçek olmayanı birbirinden ayırma becerileri 8-10 yaşları arasında gelişiyor. Bunun öncesindeki çocuklar televizyonda izledikleri o görüntünün bir Show olduğunu kavrayamayabilir. Ergenlik dönemi ise daha riskli, çünkü hormonların etkisiyle özellikle erkek ergenlerde şiddet eğilimi çok artıyor. Saldırgan hale geliyorlar. Özellikle de alınan modelin gayet eğlenceli, meşru ve makul olarak pervasızca sunulması da kabul edilebilir bir durum değil.

YASA YOLU İLE YASAKLANMALI
Ailelere veya çocuklara doğrudan tavsiyede bulunarak bu sorunun üstesinden gelmek mümkün olmaz. Bu sorunun yasa yoluyla halledilmesi lazım. Nasıl ki ekranlarda çok basit bir işlemle sigara görüntüsü yok edilebildi ve yapılmadığı takdirde de cezai müeyyide uygulandı. Bunun neticesine baktığımızda eldeki veriler sigara kullanımının %15-%20 dolayında azaldığını gösteriyor. Netice alınmış durumda. Dolayısıyla şiddetin her türlüsünün basın tarafından sunulmaz hale getirilmesi lazım. Kurban Bayramındaki kurban görüntülerinin bile gösterilmemesi gerekir. Şiddet içeren eylemlerin her türlüsünden çocukların korunması gerekiyor. Çünkü şiddetin beyin üzerinde travmatik etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Sigaranın vücuda zararı olduğu nasıl gerçekse şiddetinde beyin üzerinde etkisi olduğu tartışılmaz bir gerçek.

YAPILAN UYARILAR İŞGÜZARLIK
Bu programlarda siz kesinlikle denemeyin gibi uyarıların olması konusuna gelecek olursak, nasıl ki yıllarca sigaranın üzerinde sağlığa zararlıdır denmesi dikkate alınmayıp sadece kanıksandı. Bunlar yasal sorunların üzerinden gelinmesi için alınan tedbirler sadece. Herhangi bir yaptırım gücü yok zaten bu programları yapanların da öyle bir beklentisi yok. İstenilen daha fazla insan izlesin, çocuk izlesin, reytingler yüksek olsun, Bu nedenle yapılan uyarı işgüzarlık!
RTÜK’ün devreye girmesi gerekiyor. Ve yapılan düzenleme ile bu tarz programların yasaklanması çok daha mantıklı.

Sağduyu Danışmanlık: Psikolog Ayşe Özden
ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİNE MARUZ KALAN ÇOCUK SALDIRGAN OLUR
Çocuk açısından şiddeti yaşamak ile görmek arasında hiçbir fark yok. Aile içerisinde anneye, babaya ve diğer kardeşe tokat atılması ile çocuğa tokat atılması arasında ruhsal yönden aynı etkiyi doğurur. Televizyon da aynı, evin içerisinde de şiddet olmasa bile televizyon y ada bilgisayarda şiddet görüntüsüne maruz kalan çocuğun, bu şiddetten etkilenmesi yaşaması ile paraleldir. Çocuk yapısı icabı kamera gibi kaydeder ve sorunlarını model aldığı rollerle çözmeye çalışır. Altı yaş öncesi bir çocuksa hele bilinci daha gelişmediği için, bilinç dışına bir nevi program atılır. Yazılım olur. Çocuğun izlediği şiddet görüntüleri de o yazılımın bir parçası olur. Çocuk şiddete tanıklık etmişse ruhsal ve sosyal açıdan diğer çocuklardan farklı bir gelişim gerçekleşir. Psikolojik olarak aile dışında böyle, Smackdown gibi yapımlara maruz kalan çocuklar da kaygı, öfke, agresif, hırçın, içe dönük, kaygılı savunmacı bir yapı görülebiliyor.

ÇOCUK İDOLÜ TELEVİZYONLARDAN SEÇİYOR
Çocuğun gelişimi sadece aile, okul gibi sosyal ortamlarla ilgili değil… Çocuğu negatif yönde etkileyen bu ve buna benzer programların kesinlikle yayından kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ergenlik döneminde çocuklar bir idole ihtiyaç duyarlar. Çocuk aile içerisinde bir idol bulamazsa kendine, dışarı da örnek idoller arıya biliyor. En yakın idolü de televizyonlarda buluyor. Bu dönemde erkek çocuklarda güç kız çocuklarda güzellik çok revaçta olduğu için erkekler güç gösterisi bulunan idollere yönelebiliyor. Bunu da yaşıtları arasında güç gösterisi şeklinde uygulamaya başlıyor. Kendi iç dünyasında değersizlik varsa, sevilmemiş bir çocuksa, güvenli bir aile ortamında yetişmemişse çocuk bu modelleri taklit ederek kendini güçlü, özgüvenli ve değerli olarak görmek ve göstermek istiyor.

ŞİDDET GÖRMEMİŞ BİR ÇOCUĞUN ŞİDDET GÖSTERMEZ
Smackdown tarzı programlar Show amaçlı olsa da izleyen çocuk ve ergenler bunu bilse bile, sonuç değişmez. Gerçek olmayan bir şey bile olsa gerçek hayata etkisi var. Çünkü çocuğun gerçeği oluyor. Bu nedenle oyunlarına izlediği o “Show”u katabiliyor. Şiddet görmemiş bir çocuğun şiddet göstermesi mümkün değildir. Çünkü öyle bir programı yoktur hard diskinde… Yabancıdır kendisine… Çocuk şiddet gösteriyorsa ya aile içerisinde şiddet görmüştür ya da bu tarzda bir şiddete, izleyerek maruz kalmıştır. Şiddet ve müstehcenlik her bireyin içyapısına, ilkel yapısına hitap eden şeyler… Dolayısı ile çok çabuk ilgi toplarlar ve etki altında bırakırlar.. Zaten televizyonlarda bunlardan dolayı reyting yapıyor. Mesela danışanlarımdan biri bugün çok uslu durdum. Ödül olarak Smackdown izleyebilir miyim demişi. O çocuğun annesi tabi ki hayır demişti ama çocuklarını ne yazık ki bu tarz programlarla da ödüllendiren aileler var.

Evlilik Terapileri Enstitüsü: Çocuk Psikologu Özlem Kandemir
GERÇEK İLE HAYAL BİRBİRİNE KARIŞIYOR
Ben evimde televizyon bulundurmuyorum. Çünkü benim 7 yaşında bir kızım var. Hem bir uzman olarak hem de bir anne olarak, çocukların mümkün mertebe bu tarz programlardan uzak durmasını tercih ediyorum. Ve evimde de bunu uyguluyorum. Televizyonun evde bulunmaması ne kadar pratiktir, orası tartışılır bir durum ama ben kendi çocuğumu korumak adına en başta televizyonu kendi hayatımızdan yaklaşık bir senedir çıkarttım. Bir şekilde seyrediyorsa da çok seçici davranıyorum. Bu tarz şiddet içeren programlar özellikle kişisel gelişimini tamamlamamış, duygusal anlamda olgunlaşmamış çocuklara elbette iyi örnek olmuyor. Çünkü çocuklar her zaman olumsuzu daha kolay modelliyorlar. Oradan bilinçaltına giden mesajları da çok daha kolay alıyorlar. Gerçek ile hayali birbirine karıştırmaları çok daha kolay oluyor. Özellikle küçük çocukların hatta ergenlerin bile…

NE KADAR AZ TELEVİZYON O KADAR SAĞLIKLI ÇOCUK
Bu tarzda programların hayatımızdan çıkarılması ve yasaklanması gerekiyor. Sadece bunlar değil çocuklara aşılanan şiddetle birlikte cinsellikle ilgili bir takım dayatmalar var. Empoze edilen bir yaşam tarzı var. Ve çocuklar bir şekilde bunları bilinçaltlarına kaydediyorlar. Gelişimlerinde çok iyi izler bıraktığını da düşünmüyorum. O nedenle ne kadar az televizyon o kadar sağlıklı çocuklar diye düşünüyorum.