Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Sevimli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birçok kişinin kendi imkanları ile spor yapmaya başladığını belirtti.
Sporun bireyler için faydalı olduğunu ancak bilinçli yapılması gerektiğinin altını çizen Sevimli, daha önceden hiç egzersiz yapmamış bir kişinin hareketli yaşama geçerken sorun yaşayabileceğine dikkati çekti.
Özellikle 40 yaşın üstündekilerin doktor kontrolünden geçmeden egzersiz programına başlamaması gerektiğini belirten Sevimli, spor yapmaya başlayacaklara şu tavsiyelerde bulundu:
”Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalı. Egzersiz öncesinde yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek kaslar ısıtılmalı. ÇÜnkü ani hareketler ve aşırı yüklenme özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz sağlığımız açısından hareketsizlik kadar zararlıdır. Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdır. Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Ayrıca, egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının kalp hastalığı belirtisi olabileceği de bilinmelidir.”
Sevimli, aşırı yenen bir yemek sonrası hızlı ve ağır yürüyüş veya egzersiz yapılmaması, egzersiz öncesi ve sonrasında da susuz kalmamaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Havanın çok sıcak olduğu saatlerde spor yapmaktan kaçınılmasını öneren Sevimli, egzersiz yaparken ince tabanlı ve topuklu ayakkabıların tercih edilmesinin doğru olacağını kaydetti.
Parklardaki spor aletlerini kullanırken yapılacaklar
Sevimli, son yıllarda birçok belediyenin mahallelerdeki parklara spor aletleri koyduğunu hatırlatarak, vatandaşların buralara yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.
Bu tarz aletlerle spor yaparken de dikkatli olunması uyarısında bulunan Sevimli, şöyle devam etti:
”Kişi hangi bölgeyi çalıştıracak ise o bölgeye ait kasların boyunu esnetme ve germe hareketleri ile uzatmalı. Hareketlerin temposu yavaş olmalı ve hareket yapılırken hissedilmeli. Hareket yapılırken nefes tutulmamalı ritmik bir şekilde her hareket sonrasında nefes vermeli. Kol aleti ile çalışılmış ise, bacak, sonra karın kası çalıştıran aletlere geçilmeli veya üst üste aynı bölgeyi çalıştıracak aletlerden kaçınılmalı. Aletler gün aşırı kullanılmalı, her gün alete çıkılmamalı. Spor aletleriyle hareket yapılırken tekrar sayıları abartılmamalı yeterince tekrardan sonra diğer alete geçilmeli. Kişi hareketi yaparken ağrı hissettiği anda mutlaka sporu bırakılmalı. Alet kullanımından sonra yine soğuma egzersizleri veya yavaş tempo koşu ile çalışmalar bitirilmeli.”
Star