‘Arda finale damga vurabilir’

Spor Güncel
Radomir Antic, Atletico Madrid, Real Madrid ve Barcelona’yı çalıştıran tarihteki tek teknik direktör. Profesyonel futbolculuk kariyerinde Fenerbahçe forması da giydi. Madrid’deki evinde bi...
EMOJİLE

Radomir Antic, Atletico Madrid, Real Madrid ve Barcelona’yı çalıştıran tarihteki tek teknik direktör. Profesyonel futbolculuk kariyerinde Fenerbahçe forması da giydi.

Madrid’deki evinde bizi Türkçe ‘Hoşgeldin’ diyerek karşılayan Antic, finalde Atletico Madrid’i daha avantajlı görüyor. Arda Turan’ın final maçına damga vurabileceğini söyleyen deneyimli teknik adam, Arda’nın Atletico’da kalması gerektiğini belirtiyor.

Süper Lig’i de yakından takip eden Antic, Al Jazeera’nın Fenerbahçe, Diego Ribas ve Türk futbolunun durumu ile ilgili sorularını yanıtladı…

Antic, sorularımıza başlamadan eski dostu Ali Şen’e ‘Başın sağolsun’ mesajını iletmemizi de istedi.

Daha önce çalıştırdığınız iki takım Şampiyonlar Ligi finalinde karşı karşıya geliyor…

Her şeyden önce bu İspanya’nın futboldaki büyük gücünün bir göstergesidir. İlk defa aynı şehirden iki takım final oynayacak. Nasıl Fenerbahçe için güçlü duygular besliyorsam, aynısını Real ve Atletico için de hissediyorum.

İki takımın kadro yapılarına baktığınız zaman nasıl bir maç bekliyorsunuz?

Tempolu ve taktiklerin ön plana çıkacağı bir maç olacaktır. Atletico Madrid bu maça daha iyi hazırlandı. Real Madrid, Bayern Münih’i eledikten sonra çok büyük bir düşüşe geçti. Lig şampiyonluğunu da hediye etti. 6-7 oyuncusunun fiziksel sorunları var. Xabi Alonso’nun cezalı oluşu Ancelotti’yi çok zorlayacaktır. Onu çok düşündürdüğünü biliyorum. Benzema, Ronaldo, Bale, Khedira, Modric ve Pepe’nin fiziksel sorunları var.

Atletico’da da Arda Turan ve Diego Costa’nın durumu belirsiz…

Onlar 18 yıl sonra ligi kazandı ve bu maça daha motive olmuş şekilde çıkacaklardır. Costa’nın oynama şansı daha az. Arda oynamak için elinden geleni yapacaktır. Şampiyonlar Ligi’ni kazanan ilk Türk olma fırsatını kaçırmak istemeyecektir.

Sizin için Atletico mu, Real mi daha ağır basıyor?

Tabii ki Atletico. Orada daha fazla çalıştım. La liga ve Kral Kupası şampiyonlukları yaşadım. Real Madrid için yaptıklarımdan dolayı da çok gururluyum. Sekiz puan farkla lider giderken beni görevimden aldılar. Benim istatistiğimi 92’den bu yana hiç bir hoca geçemedi.

Arda Turan’ın, Atletico Madrid performansını nasıl buluyorsunuz?

Arda, Atletico Madrid’de çok sevilen bir oyuncu. Özel bir taraftar kitlesi var. Arda kendini takıma adamış durumda, takım için oynuyor. Türkiye’de daha çok kendisi için oynuyordu. Orada Arda’ya çalışıyorlardı, burada ise Arda takım için çalışıyor. Arda’nın yüksek bir teknik kapasitesi var. Arda’nın daha fazla hücuma yönelik oynamasını istiyorum.

Arda final maçına damga vurabilir mi?

Bu sezona damga vuran oyunculardan biriydi. Bunu tabii ki finalde de yapabilir.

Arda, Barcelona ve Real Madrid gibi takımlarda da başarılı olabilir mi?

Onun yeri artık Atletico Madrid. Çok sevilen bir oyuncu bence kalmalı. İspanya’ya adaptasyonunu çok kısa sürede sağladı. Arda La Liga’daki varlığını ispatladı. Transfer olursa bu iki kulüpte de başarılı olur. 

Sizden sonra Atletico’yu şampiyon yapan ilk isim Diego Simeone oldu.

Simeone, benim Atletico’daki öğrencilerimden biriydi. Futbolcuyken de teknik adamken de büyük bir karaktere sahip. Yalnızca kazanmayı düşünür. Real ve Barcelona’ya göre çok küçük bir bütçeyle bu başarıyı sağladı.

Simeone takımdan ayrılırsa Atletico Madrid düşüşe geçer mi?

Dört senelik kontratı var, ayrılacağını düşünmüyorum ama öyle birşey olursa olumsuz bir etkisi olacaktır. Atletico mali olarak yaşayabilmek için Diego Forlan, Sergio Agüero, Radamel Falcao gibi önemli oyuncularını da kaybetti ama ayağa kalkmayı bildi. Finali kazanırlarsa 60 milyon euro para kazanacaklar. Bir dahaki seneye daha da geniş bir bütçenin sahibi olacaklar.

Diego Ribas için Fenerbahçe görüşmelerini sürdürüyor. Şampiyonlar Ligi finalinden sonra bu transferin açıklanma ihtimali var. Ribas, Fenerbahçe’de başarılı olur mu?

Ribas, üstün yetenekleri olan bir futbolcu. Türk futbolu uzun zamandır kendi kendine bir soru sorması lazım. Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olmak için ne yapmalıyım? Finale nasıl gelirim? Çünkü Türkiye futbola çok paralar yatırıyor, neden iyi sonuçlar gelmiyor? Ben bunu biliyorum.

Neden?

Hep düşünülen yıldız oyuncu. Büyük takımlardan yıldız futbolcu almaktan vazgeçmeliler. Kazanmaya aç futbolcuları bulmak çok daha önemli. Bir kulüpte iyi bir aile ortamı olmalı. Büyük yıldızlar çoğunlukla Türkiye’ye vakit geçirmeye gidiyor.

Bu düşünceyle baktığımız zaman Ribas transferinin Fenerbahçe için yanlış bir transfer olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bunu ben söyleyemem.

Aykut Kocaman’ın ayrılışının ardından Fenerbahçe’den teklif aldınız mı?

Fenerbahçe ile ilgili haberler her zaman çıktı. 17 yıl önce de Atletico ile şampiyonluk kazandığım zaman bu eve gelerek teklifte bulunmuşlardı. Ama olmamıştı. Aykut Kocaman’ın ayrılışından sonra ise teklif almadım. Fenerbahçe’ye bir gönül borcum var. Orada çalışmayı çok isterim. Fenerbahçe’de şampiyonluk yaşadıktan sonra Zaragoza’ya geldim. O günden beri Fenerbahçe’yi hep takip ediyorum.

Fenerbahçe ligi şampiyon tamamladı ve teknik direktör Ersun Yanal ile yeni bir sözleşme imzaladı.

Geçtiğimiz iki sezon sorunlu geçmişti. Bu sezon ise beklenen başarı geldi. Ersun Yanal, Türkiye için yeterli ama Avrupa için yeterli mi bunu bilemiyorum.

Türkiye’de Fenerbahçe’den başka bir takımdan teklif gelirse kabul eder misiniz?

Kabul edemem. Beni anlamaları gerekiyor.

Türkiye’de en beğendiğiniz oyuncu kim?

Wesley Sneijder’i çok beğeniyorum. Müthiş bir tekniği var.

Luis Enrique Barcelona’da başarılı olabilir mi?

O benim eski öğrencim. Onu ilk kez Real Madrid’de ben A takıma aldım. Barcelona’ya radikal bir değişiklik gerekiyordu. Luis Enrique hamlesiyle bunu başarmaya çalışacaklar. Ben Messi ve Neymar’ın ikisinin bir takıma fazla olduğunu düşünüyorum. Birbirlerini bozuyorlar. Ayrıca Messi sakatlığının da etkisiyle kariyerinin en kötü sezonunu geçirdi. İki ay hiç oynayamadı. Dünya Kupası’nda da oynayacak, bu onu zorlayabilir.

La Liga’nın üç büyük kulübü Atletico Madrid, Real Madrid ve Barcelona’yı çalıştırdınız. Müthiş bir duygu olsa gerek…

Kendimi çok şanslı hissediyorum. Ve unutmayın bu üç büyük takımı çalıştıran tarihteki tek teknik direktörüm. Üçüyle de çok güzel ve başarılı günler yaşadım. Bir teknik adamın başına bundan güzel ne gelebilir ki!

Kariyeriniz boyunca unutamadığınız an ne oldu?

Çok fazla an oldu. Atletico’da yaşadığım şampiyonluk çok özeldi. Xavi eskiden hep defansif orta saha olarak oynuyordu, ona daha fazla önde yer verdim. İleriye dönük oynamasını sağladım. Ve bugün o bölgede dünyanın en önemli isimlerinden biri haline geldi.