Hürriyet’in ABD’de yapılan ve sonuçları Clinical Journal of Sports Medicine adlı dergide yayınlanan bir araştırmaya dayandırarak verdiği habere göre özellikle egzersiz, ağırlık aletleri, aerobikte kullanılan veya diğer aletlerin elle tutulan bölümlerinin üzerinde birikmiş olan insan teri tehlike saçıyor. Nezle, grip, Hepatit A, uçuk, lejyoner ve mantar hijyenden sınıfta kalan spor salonlarının yol açtığı hastalıklardan sadece bazıları.
SPOR YAPANLARIN YÜZDE 74’Ü TERLİ EKİPMANI SİLMİYOR
İngiltere’de Fitness Center ve Gym’lere giden 2 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçları ise çok çarpıcı:
Yüzde 74: Islak ve ter bulaşmış nemli spor ekipmanları silmeyenlerin oranı…
Yüzde 49: Kendilerine ait olmayan su şişelerini ve havluları kullananların oranı…
Yüzde 18: Hasta olmalarına, öksürmelerine ve hapşırmalarına rağmen gym’e gitmeye devam edenlerin oranı…
Yüzde 16: Spor sonrası giysilerini yıkamayanların oranı…
Yüzde 22: Hijyenik olmadığı için spor salonuna gitmeyi bırakanların oranı…
PEKİ NE YAPMALI?
Gittiğiniz spor salonlarındaki hastalığı engellemek üzere geliştirilen programları araştırın. Zira düzenli denetimden geçen spor salonları, tıpkı restoranlarda uygulanan Beyaz Zambak gibi, ‘The Hygienic Gym sertifikası’ almaya hak kazanıyor. Dünyaca ünlü hijyen ve ürün koruma şirketi Diversey Consulting, sağlıklı ve hijyenik spor için ‘The Hygienic Gym Programı da bu programlardan biri.
Program kapsamında öncelikle, spor merkezinde, uluslararası hijyen standartlarına göre detaylı bir risk analizi yapılıyor ve tesisin tüm ihtiyaçları ile iyileştirmesi gereken noktalar belirleniyor. Bu risk analizi sonucunda işletmeye özel bir sistem kuruluyor ve çalışan personele kritik noktaların günlük kontrolü, anlık nasıl aksiyon alınması gerektiğine dair eğitimler veriliyor. İşletmenin kurulan bu sistemi günlük olarak kendi kendine yönetmesi sağlanıyor.
SALONLAR AYLIK DENETİMDEN GEÇMELİ
Kurulan bu sistem sonrası, tesisi her ay habersiz olarak gözlemleniyor ve sistemin etkin bir şekilde işletilip işletilmediği denetliyor. Bu denetlemeler esnasında, havuz suyu analizleri, hava analizleri, ekipman ve alet hijyeni analizleri, lejyonella analizleri ve çalışan personel kişisel hijyeni analizleri de yapılarak sistemin kusursuz ve sürdürülebilir bir şekilde çalışması sağlanıyor.