Milli ralli pilotu Burcu Çetinkaya, Avrupa Wushu Federasyonu’nun “Tao branşına başörtülü sporcular katılamaz” kararını çok yanlış bulduğunu ve üzüldüğünü belirtti.
Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kariyeri boyunca 5 kez Türkiye Bayanlar Ralli Şampiyonu olduğunu, çeşitli branşlarda birincilikler elde ettiğini hatırlatarak yaklaşık 2 yıl önce örtünme kararı aldığını söyledi.
Yaptığı sporda güvenlik kuralları gereği kask takmadan önce balaklava giyildiğini, bu açıdan başörtüsüyle ilgili de sorun yaşamadığını anlatan Çetinkaya, “Başörtüsü konusunda geçmişte yaşanan sıkıntıları yakın arkadaşlarımdan da biliyorum. Yaklaşık 2 yıl önce örtünme kararı aldığımdan beri Allah’a şükürler olsun bu konuyla ilgili ne işimde ne de yaptığım sporda hiçbir zorluk yaşamadım. Örtünme kararı aldıktan sonra Dubai Rallisi gibi uluslararası bir yarışa katıldım. Hiçbir zorlukla karşılaşmadım” dedi.
Çetinkaya, Avrupa Wushu Federasyonu tarafından verilen ‘tao branşına başörtülü sporcular katılamaz’ kararını çok yanlış bulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Konuyu derin ve detaylı bilmiyorum. Eğer ki ayrımcı sebeplerden dolayıysa, ki öyle gözüküyor, bu gerçekten çok yanlış. Bosnalı ünlü basketçi Indira Kaljo’yla Katar’da sporun önemli isimlerinin bir araya geldiği bir sempozyumda görüştük. Kendisi FIBA’ya yaptığı başvurunun ardından başörtülü sporcuların basketbol maçlarına çıkabilmesinin önünü açtı. Bir tarafta bu mücadeleler kazanılıyor, öbür tarafta ise kaybediliyor. Artık, başörtüsünün konu olmaktan çıkması lazım. Dünyada o kadar önemli konular var ki başörtülüymüş, başörtüsüzmüş, kıyafeti öyleymiş, böyleymiş. Kadınların kıyafetiyle uğraştığımız kadar dünyanın zorluklarıyla uğraşmamız lazım. İnsanlar birbirlerini öldürüyorlar, açlıktan ölüyorlar, evsiz barksız kalıyorlar. Bu mevzular varken bunları konuşuyor olmak, bunların mevzu oluyor olması açıkçası beni çok üzüyor.”
Uluslararası Vuslat Derneğince 1-3 Mayıs’ta Abant’ta düzenlenen Ufuktaki Yeni Türkiye Sempozyumu’na katıldığını aktaran Çetinkaya, bu tür toplantılarda çok ciddi bir fikir alışverişi imkanı doğduğunu dile getirdi.
Yeni Türkiye kavramının konuşulduğunu aktaran Çetinkaya, “Ecdadımızda olduğu gibi içindeki farklılıkları aynı çatı altında barındırabilen, birbirine saygıdan kusur etmeyen ama aynı zamanda da geleneksel ve önemli değerlerine sahip çıkan bir toplum olmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.