Finalin Değeri 351,5 Milyon Euro

Futbol
Avrupa Şampiyonlar Ligi‘nde yarın akşam Bayern Münih ile Inter arasında yapılacak final mücadelesinin, Avrupa ekonomisi için toplam 351,5 milyon euroluk bir değer yarattığı ifade edildi. MasterC...
EMOJİLE

Avrupa Şampiyonlar Ligi‘nde yarın akşam Bayern Münih ile Inter arasında yapılacak final mücadelesinin, Avrupa ekonomisi için toplam 351,5 milyon euroluk bir değer yarattığı ifade edildi.

MasterCard tarafından ünlü spor ekonomisi uzmanı Prof. Simon Chadwick‘e yaptırılan araştırmanın sonuçları yayınlandı.

Avrupa ekonomisi için 351,5 milyon euroluk bir değer yarattığı ifade edilen finalde kazanacak takımın ise 120 milyon euroluk bir kazanç sağlayacağına dikkat çekildi. Finalde kaybeden tarafın ise 70 milyon euroluk bir gelir elde edeceği kaydedildi.

Chadwick‘e yaptırılan ”MasterCard Spor Ticaretinin Kalbi” araştırmasına göre, finalin toplam ekonomik getirisi geçen yıla göre 41,5 milyon euro arttı.

Finalin Avrupa ekonomisine genel getirisinin 94 milyon euro olacağı, taraftarların maçı izlemek için yapacağı seyahat harcamalarının bu miktarda en büyük payı alacağı belirtilirken, tişört, atkı ve benzeri aksesuvarlara harcanacak para, yiyecek ve içecek gibi harcamalar da hesaba katılıyor.

Dev maçın ev sahibi Madrid için 50 milyon euroluk bir geliri ifade ettiği kaydedildi. Bu rakamı Santiago Bernabeu Stadı‘nda, tüm Madrid‘deki barlarda, kulüplerde, mağazalarda, otellerde ve turistik mekanlarda ve bahislerde kısa süre içinde harcanacak paradan oluştuğu ifade edildi. Madrid‘deki kazancın, geçen yıl Roma‘nın elinde tuttuğu 45 milyon euroluk kazanç rekorunu da geride bırakacağı belirtildi.

Maç için Madrid‘e 120 binden fazla taraftarın gideceği hesap ediliyor.

2010 Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinin yaratacağı ekonomik etkinin dağılımı şöyle:

Final maçına ev sahipliği yapmanın kazancı: 50 milyon euro
Final maçını kazanan kulübün kazancı: 120 milyon euro
Kazanan kulübün kentinin kazancı: 17,5 milyon euro
Final maçını kaybeden kulübün kazancı: 70 milyon euro
Avrupa ekonomisinin kazancı: 94 milyon euro

Bu arada, final ilk kez bu yıl hafta içi yerine cumartesi günü oynanacak. Bu nedenle maçı kafelerde ya da barlarda seyredecek seyirci sayısının daha fazla olacağı öngörülüyor.

Final mücadelesinin 170 milyon izleyiciyi ekran başına çekmesi bekleniyor. Bu sayıya ulaşılırsa bu yılki final, 106 milyon izleyiciye ulaşan Superbowl ve 145.2 milyon izleyiciye ulaşan 2009‘daki Manchester United-Barcelona finalini geride bırakacak.