EURO 2016 Bizim Olacak mı?

Futbol
Türkiye’nin yanı sıra İtalya ve Fransa’nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke bugün İsviçre’de yapılacak topl...
EMOJİLE

Türkiye’nin yanı sıra İtalya ve Fransa’nın ev sahipliği yapmak üzere aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı (EURO 2016) düzenleyecek ülke bugün İsviçre’de yapılacak toplantıda belli olacak. Cenevre’deki Espace Hippomene’de yapılacak toplantıda, aday ülkelerin yapacağı 30’ar dakikalık final sunumlarının ardından UEFA Yönetim Kurulu yapacağı toplantıda ev sahibi ülkeyi belirleyecek. Bizim sunumu ise Defne Samyeli yapacak.

Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de Cenevre‘de TFF üyelerini yalnız bırakmayacak. Gül’ün yanısıra Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan, Servet Yardımcı, Yunus Egemenoğlu, Zafer Yıldırım da Cenevre‘de olacak. 2016 turnuvasında takım sayısı, UEFA’ya üye 53 ülkenin federasyonlarının ileri gelen yöneticilerinin oybirliği ile aldığı kararla, takım sayıları 16’dan 24’e çıkarılan 2016 Şampiyonası için Türkiye ile birlikte İtalya ve Fransa yarışıyor. Türkiye’nin bu iki ülke arasındaki en büyük şansı 3. kez böyle bir turnuvaya aday olması ve hiç bir organizasyon düzenlememesi. Diğer yandan Fransa’nın (1960 ve 1984) ve İtalya’nın (1968 ve 1980) iki kez turnuvayı düzenlemesi bu ülkeler karşısında Türkiye’nin şansını biraz daha yükselten etkenler.

ERZİK VE PLATINI OY KULLANMAYACAK

UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına katılmayacakları kurulda şu isimler bulunuyor.

Geoffrey Thompson (İngiltere)-Toplantıya başkanlık edecek

Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen (Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya).

OYLAMA PROSEDÜRÜ

Oylama sürecinde, üç aday olduğu için, UEFA Yönetim Kurulu‘nun oylamada bulunma hakkı olan üyelerinin, adayları seçime göre yükselen bir sıralamayla belirtme zorunlulukları bulunuyor. Bu bağlamda, oy hakkı olan üyeler en çok tercih ettikleri adaydan en az tercih ettikleri adaya doğru bir sıralama yapacaklar ve en az tercih edilen aday bir puan alırken, ikinci sıradaki ülke iki ve ilk sıradaki ülke, kurallara

göre, toplam aday sayısı artı iki puan, yani 5 puan alarak oylamaya dahil olacak. İlk tur oylama sonucunda son sırada kalan ülke oylama dışı kalacak ve kalan iki ülke arasında bir oylama daha yapılarak EURO 2016’ya ev sahipliği yapacak ülke belirlenecek.

İlk turda iki ve üçüncü sırayı alan ülkelerin puanlarının eşit olması halinde ise bu ülkeler arasında bir oylama daha yapılacak. Final turuna kalan ülke bu şekilde belirlenecek. Bu değerlendirme ve oylama sürecinin ardından, kazanan ülkeyi saat 13.00’te (merkezi Avrupa saati) UEFA Başkanı Platini açıklayacak. Açıklama hem internet ortamından hem de televizyon kanallarından canlı olarak verilecek. Açıklamanın ardından kazanan ülke ve UEFA yetkilileri ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

İŞTE TÜRKİYE’NİN KURULA SUNDUĞU DOSYA

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için Türkiye’nin aday şehirleri

ANKARA: Yeni Ankara Stadyumu, proje aşamasında, 41.379 kişi kapasiteli ve Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine yapılacak.

ANTALYA: Yeni Antalya Stadyumu, proje aşamasında, 41.703 kişi kapasiteli olacak.

BURSA – Yeni Bursa Stadyumu, proje aşamasında, 31.700 kişi kapasiteli ve Bursa Atatürk Stadyumu’nun yerine yapılacak.

ESKİŞEHİR: Yeni Eskişehir Stadyumu, proje aşamasında, 37.072 kişi kapasiteli olacak.

İSTANBUL: Atatürk Olimpiyat Stadyumu, 2002’de yapılan stat 83.000 kişi kapasiteli. Avrupa’nın en büyük 4. stadı. 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yaptı. UEFA tarafından 5 yıldızlı stat olarak belirlendi. Zemin 2 metre aşağıya çekilerek tribünleri sahaya biraz daha yaklaştırılacak. Aynı zamanda kapasitesi kale arkalarına ek tribün yapılarak 91.000 kişiye çıkartılacak.

TÜRK TELEKOM ARENA: 52.647 kişi kapasitesi ile Türkiye’nin üçüncü 5 yıldızlı stadyumu olması planlanıyor. Şu anda inşaatı devam ediyor.

İZMİR: Yeni İzmir Stadyumu, proje aşamasında, 41.540 kişi kapasiteli olması bekleniyor.

KAYSERİ: Kayseri Kadir Has Stadı, hazır ve 33.296 kişi kapasiteli.

KONYA: Yeni Konya Stadyumu, proje aşamasında, 33.000 kişi kapasiteli olması bekleniyor.

YEDEK STATLARIMIZ 3 ADET

ADANA: Yeni Adana Stadyumu, proje aşamasında, 30.000 kişi kapasiteli olması bekleniyor.

TRABZON: Trabzonspor Bordo-Mavi Arena, proje aşamasında, 40.000 kişi kapasiteli olması bekleniyor.

ŞANLIURFA: Şanlıurfa GAP Arena, hazır ve 30.000 kişi kapasiteli.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN GARANTİ PARA MEKTUBU ÇOK ÖNEMLİ

Euro 2016 adaylığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzaladığı 920 milyon avroluk garanti mektubu Türkiye’nin ciddiyetini gösteriyor. Burada taahhüt edilen statların yatırımı konusunda Erdoğan’ın imzaladığı mektubun olması çok önemli.

25 ÜLKE GEZİLDİ, TANITIMIMIZ YAPILDI

15 Şubat’ta adaylık dosyasını teslim ettikten sonra TFF yetkilileri projeyi tanıtmak için yurt dışında bol bol seyahat etti. Bu sürede projemizi tanıtmak için yaklaşık 25 ülke gezildi.

KAZANIRSAK, 4 MİLYAR AVRO GELİR BEKLİYORUZ

Türkiye Futbol Federasyonu EURO 2016 Proje Direktörü Orhan Gorbon, Türkiye’in EURO 2016’yı kazanması durumunda ülke için muhteşem bir fırsat olacağını ifade ederek, ”Kazanırsak, 2016’da Türkiye’nin 8 şehrinde milyonlarca turist, binlerce basın mensubu olacak. 4 milyar avro gelir bekliyoruz” dedi.

EURO 2016‘nın Türkiye’nin aradığı gerçek bir tanıtım hamlesi olacağını vurgulayan Gorbon, ”Mesela 2014’te Turizm Bakanlığı bütün dünya hava alanlarında ‘2016’da Türkiye’ye bekliyoruz’ diye bir reklam kampanyası yapıyor. Parasıyla reklam yapmak başka şey, böyle bir temaya sahip olup reklam yapmak başka şey. İkisi birden olduğu zaman Türkiye’nin imajını değiştirecek şey.

Türkiye’de şampiyona için bir ayda 5 milyon turist olacak, tıklım tıklım bütün oteller dolu olacak. Statlar yapılıyor, yeni tesisler olacak. İnşaat, Ulaştırma ve İletişim sektörü için çok önemli. Toplam getiri 4 milyar Avro gibi bir rakam var.Kazanırsak, buraya turizm acenteleri geliyor, medya şirketleri geliyor. Avrupa’daki futbol endüstrisindeki insanlar inşallah Cuma gününden sonra kafasını Türkiye’ye doğru döndürecek.”

AĞIR TOPLARLA BİRLİKTE CUMHURBAŞKANI GÜL DE ORADA OLACAK

TFF Başkanı Mahmut Özgener ile UEFA Asbaşkanı Şenez Erzik’in yanısıra Cenevre’deki tarihi toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan, Servet Yardımcı, Yunus Egemenoğlu, Zafer Yıldırım ve TFF 2016 Proje Müdürü Orhan Gorbon da katılacak.

AVRUPA ŞAMPİYONALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPAN ÜLKELER

Avrupa Şampiyonaları’na ev sahipliği yapan ülkeler şunlar:

Yıl Ev Sahibi Ülke

—- ————–

  • 1960 Fransa
  • 1964 İspanya
  • 1968 İtalya
  • 1972 Belçika
  • 1976 Yugoslavya
  • 1980 İtalya
  • 1984 Fransa
  • 1988 Batı Almanya
  • 1992 İsveç
  • 1996 İngiltere
  • 2000 Hollanda-Belçika
  • 2004 Portekiz
  • 2008 Avusturya-İsviçre