Şiddet, Bursa’ya Pahalıya Patladı

Futbol
Dün olağanüstü toplanan Futbol Federasyonu, Yeşil-Beyazlıları 3-0 hükmen yenik saydı, ev sahibi takıma 5 müsabakada da tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verdi. Ayrıca Timsah’ın bu hafta d...
EMOJİLE

Dün olağanüstü toplanan Futbol Federasyonu, Yeşil-Beyazlıları 3-0 hükmen yenik saydı, ev sahibi takıma 5 müsabakada da tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verdi.

Ayrıca Timsah’ın bu hafta deplasmanda yapacağı Kasımpaşa karşılaşmasına ve yeni sezondaki ilk iki mücadelesine seyirci alınmayacak.

Süper Lig’in 32. haftasında mücadele öncesi çıkan olaylar sebebiyle iptal edilen Bursaspor-Beşiktaş maçının cezası belli oldu. Futbol Federasyonu, Yeşil-Beyazlıları 3-0 hükmen yenik saydı. Bursaspor, 5 maçını da tarafsız sahada seyircisiz oynayacak. Bu hafta deplasmanda yapacağı Kasımpaşa karşılaşması ile yeni sezondaki ilk iki mücadelesine ise seyirci götüremeyecek. Dün kararı açıklayan Federasyon 1. Başkan Vekili Lütfi Arıboğan, cezanın futbolda yükselen şiddete karşı mesaj olarak algılanmasını istedi.

Kararı, İstinye’deki Federasyon binasında yapılan yönetim kurulunun olağanüstü toplantısının ardından TFF 1. Başkan Vekili Lutfi Arıboğan açıkladı. Bursaspor’un 3-0 hükmen mağlubiyetine, Beşiktaş’ın 3-0 hükmen galibiyetine karar verildiğini bildiren Arıboğan, "Ayrıca yönetim kurulumuz, tedbiren bu hafta oynanacak Kasımpaşa-Bursaspor maçına ve ayrıca 2011-12 sezonunda Bursaspor’un deplasmanda oynayacağı ilk 2 karşılaşmaya Bursaspor seyircisinin alınmamasına karar verdi. Önümüzdeki hafta G.Birliği ile sahasında oynayacak Bursa’nın bu maçı ve yeni sezonda sahasında yapacağı 4 maçı da tarafsız sahada ve seyircisiz oynaması karara bağlandı." diye konuştu.

Bursaspor’a verilen cezanın Türk futbolunda yükselen şiddete karşı bir mesaj olarak algılanmasını istediklerini belirten Lutfi Arıboğan, "Futboldaki şiddetin sadece bir karşılaşmanın değil, büyük bir şehrin yaşamını nasıl etkileyebileceğini, şiddetin ne gibi büyük zararlara yol açabileceğini gördük. Bu olaylar Türkiye’nin her şehrinde yaşanabilir. Telafisi veya tamiri mümkün olmayan daha büyük tahribatlara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Olayları Bursaspor ve Bursa özelinde görmediklerini vurgulayan Lutfi Arıboğan, şöyle devam etti: "Yaşananlar Bursaspor, Beşiktaş veya herhangi bir başka bir camianın başına gelebilirdi. Türk futbolunda gelinen nokta, futbolumuzun içinde bulunduğu atmosfer maalesef gerilmiş bir yay gibi. Gerilen yay serbest kaldığında okların kime vuracağı, kimlere zarar vereceği belli değil. Yönetim kurulunun amacı Bursa ve Bursaspor’u cezalandırmak için değil. Türk futbolunun bu kırılma anında nasıl davranmamız gerektiğini değerlendirdik. Vereceğimiz kararların bir kulübü veya şehri cezalandırma olarak değil, Türk futbolunda yükselen şiddete karşı bir mesaj olarak algılanmasını istiyoruz."

TFF olarak şiddete karşı her önlemi almaya çalıştıklarını, Şiddet Yasası gibi düzenlemelerle olayların önünü almaya çabaladıklarını kaydeden Lutfi Arıboğan, "Şiddete karşı verdiğimiz mücadelede bir kırılma anındayız. Bu andan sonra her şey iyiye veya çok daha kötüye gidebilir. Bu anlarda Türk futbol ailesi olarak vereceğimiz tepkiler geleceğimizi de belirleyecek.TFF olarak açıkladığımız tüm önlemleri ve cezaları daha önceki kararlar, cezalar ve verilen tepkilerden bağımsız olarak bu bakış açısıyla değerlendirmenizi rica ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Bu kararla ilgili TFF’nin cumartesi akşam üstünden itibaren 110 saat boyunca konuyu her açıdan defalarca incelediğinin altını çizen Arıboğan, "Hem televizyondaki görüntüleri hem de emniyetin görüntülerini izledik. Yönetim kurulunda maçın temsilcilerini bir kez daha dinledik. Karar için hem TFF hem de UEFA disiplin talimatlarından faydalandığımızı vurgulamak isterim." değerlendirmesinde bulundu.

BEŞİKTAŞ’A GÖRE CEZALAR NORMAL

Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aksoy, Futbol Federasyonu’nun Bursaspor’a verdiği cezaları normal karşıladı. Daha önemlisinin bu tür hadiselerin önünü kesmek olduğunu vurgulayan Siyah-Beyazlı idareci, "Federasyon bu kararı aldıktan sonra masaya yumruğunu vurmalı ve ‘Eğer bu tür olaylar bir daha meydana gelirse hangi kulüp olursa olsun 9 puan silinecek’ demeli.

Yoksa olayların önünü kesmek zor." açıklamasını yaptı. Gerçek taraftar olmayanların yaptıklarından kulüpler ve Türk futbolunun zarar gördüğünü aktaran Hakan Aksoy, bu tür olayların son bulmasını, Fair-Play ruhunun her an canlı kalmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Zaman