Süper Lig’den Düşen Vergiden Kazanır

Futbol
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) şike iddialarını ciddi bulup özellikle Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’a küme düşme cezası verirse, bu üç büyük kulübün ekonomisine de ağır bir darbe indirec...
EMOJİLE

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) şike iddialarını ciddi bulup özellikle Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’a küme düşme cezası verirse, bu üç büyük kulübün ekonomisine de ağır bir darbe indirecek.

Küme düşecek takımlar için tek maddi teselli ikramiyesi ise vergiden gelecek. Süper Lig’den Bank Asya Birinci Ligi’ne inen takımın ödediği Gelir Vergisi yüzde 33 oranında düşecek. Bu durumda Gelir Vergisi rekortmeni Fenerbahçe 5, Beşiktaş 3.8, Trabzonspor ise 1.8 milyon liralık vergiden kurtulacak. Dolayısıyla küme düşürme cezasında Maliye’nin kalesine de bir gol girmiş olacak.

Türkiye ligi, yılda ortalama yüzde 7’ye yakın büyümeyle Rusya ile birlikte Avrupa’nın en hızlı gelişen ligi konumunda. Ancak Türkiye, bir başka alanda daha Avrupa’nın zirvesinde bulunuyor.

Beş büyük ligde vergi ortalaması yüzde 40’ı bulurken, Türkiye’de oran sadece yüzde 15. Bank Asya’da ise yüzde 10. İşte iki lig arasındaki bu fark, küme düşen takımlar için yegâne maddi teselli.

Fener vergide de lider oldu Kulüpler futbolcuyla net ücret üzerinden sözleşme yapıyor. Bu durumda vergiyi kendileri ödüyor.

Maliye, borsaya yapılan açıklamalar ile Futbol Federasyonu’na bildirilen sözleşmeleri esas alıyor. Bu rakamlar dikkate alındığında Fenerbahçe 2010-2011 sezonunda toplam 100 milyon liraya yakın yıllık ücret verdi. Bu ücret üzerinden tahakkuk eden Gelir Vergisi 15 milyon lira.

Yani, Fenerbahçe Gelir Vergisi liginin de lideri. İkinci sırada Beşiktaş var. Kartal’ın ödediği ücretlerin toplamı 77 milyon lira, vergisi 11.5 milyon lira. Trabzonspor ise 37 milyon lira ile dördüncü.

Vergisi 5.5 milyon lirayı buluyor. Maliye, üç büyük kulübe 32 milyon lira vergi yazdı. Eğer üç takım düşerse bu sözleşmeler üzerinden alınan vergi de 10.6 milyon lira düşecek.

Radikal