Lig Fikstürü Karmakarışık!

Futbol
Geride kalan aylar boyunca da Futbol Federasyonu bu süreci o kadar kötü yönetti ki, bu günlerde kısmen başarılan ‘Herkes’in futbol konuşacağı’ iddiasının hiç gerçekleşmeyeceğini düşü...
EMOJİLE

Geride kalan aylar boyunca da Futbol Federasyonu bu süreci o kadar kötü yönetti ki, bu günlerde kısmen başarılan ‘Herkes’in futbol konuşacağı’ iddiasının hiç gerçekleşmeyeceğini düşünmeye başlamıştık. Süper Kupa’nın 31 Temmuz’da oynanmasında ligin başlama sürecine kadar birçok noktada birbirine taban tabana zıt açıklamalar yaptıktan sonra Süper Lig maçlarının 9 Eylül’de başlayacağını duyuran Türkiye Futbol Federasyonu, topun dönmeye başlamasına yaklaşık bir hafta kala alelacele fikstürü belirledi. Bundan iki-üç gün önce Süper Lig temsilcilerinin katıldığı ve sonrasında Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören’in ‘büyük bir gururla’ açıkladığı, lakin kamuoyun gözünde yangından mal kaçırır gibi duran kararla ligin yeni sistemi yani ‘play-off sistemi’ de yürürlüğe konmuş oldu.

Ustalık dönemi gelmedi

Bütün bir şike soruşturmasını büyük bir acemilikle yürüten Türkiye Futbol Federasyonu, fikstür çekiminde de ‘ustalık dönemine’ geçtiğine dair kanıtlar sunamadı. Hem yürütülen soruşturma nedeniyle geç başlayan hem de play-off’ta oynanacak maçlar yüzünden sarkacak olan ligdeki maç haftaları futbol tarihimizde olmadığı kadar sıkışık bir hal aldı. Bir de buna 8 Haziran 2012’de başlayacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası’nı eklersek, Mehmet Ali Aydınlar ve ekibinin elinde kalan süre pek de iç açıcı değildi.

Belki bazılarımız fark edemese de 9 Eylül’de başlayan Spor Toto Süper Lig’in dördüncü haftasını yarın nihayete erdireceğiz. Böylece 11 günlük kesintisiz ‘futbol keyfi’ de bitmiş olacak. Ancak sıkışık takvim sürecek. 5. Hafta 30 Eylül Cuma günü başlayıp 3 Ekim’de biterken 7 ve 11 Ekim tarihlerinde Milli Takım’ın Euro 2012 eleme maçları oynanacak. Altıncı hafta da normal seyrinde gittikten sonra 7, 8 ve 9. haftalar da geçirdiğimiz son 11 gün gibi yaşanacak.

Lig maratonu bitmiyor

Yani 21-31 Ekim tarihleri yine bitmez tükenmez bir lig maratonu bizlerle birlikte olacak. Tabii bu arada 18 Ekim’de Trabzonspor CSKA Moskova deplasmanına gidecek, Beşiktaş ise 20 Ekim’de Dinamo Kiev’i ağırlayacak. Hemen 9.haftadan sonra da hem Trabzonspor hem de Beşiktaş, Avrupa’daki 4. hafta maçlarını oynayacaklar. Bu andan sonra da Federasyonun fikstür düzlenirken yaptığı hatalar yüzüne çıkıyor.

Trabzonspor’un zor seçimi!

Türkiye Futbol Federasyonu ilk açıkladığı fikstürde 12. hafta oynanacak Trabzonspor-Beşiktaş ve 15. hafta oynanacak Trabzonspor-Galatasaray maçlarını gözden kaçırmıştı. Şöyle ki Bordo-Mavililer 22 Kasım’da Inter’i ağırladığı günün ertesinde Siyah-Beyazalılarla karşılaşmak durumunda kalacaktı. Aynı şekilde Trabzonspor’un Devler Ligi’ndeki son maçı olan Lille deplasmanına gittiği 7 Aralık’ta da Sarı-Kırmızılıları Avni Aker’de ağırlaması gerekiyordu. Yani bu maçların ertelenmesi gerekiyordu. Lakin fikstür buna uygun değildi. Ancak TFF, düşünmeden yaptığı bu planlama kimseye hissettirilmeden düzeltildi. Lakin bir noktada federasyon da tıkandı. Aydınlar ve ekibi en iyi çözümü ligin 14. haftasında 7 Aralık’ta oynanacak Trabzonspor-Gençlerbirliği maçını feda etmek oldu.

Lakin ikinci devrenin başladığı 4 Ocak’tan 5 Şubat’a kadar toplam sekiz hafta maçları oynanacak. Bu takvimde tabii ki Trabzonspor’un Devler Ligi’nde bir üst tura çıktığı varsayımını eklemek mümkün değil. Zira federasyon bunu düşünmemiş olsa ki kalan maçı bu araya sıkıştırmaya niyetlenecek. Bir de şimdiye kadar hiç esamisi okunmayan Türkiye Kupası maçları da bu takvime bir şekilde eklemlenecek. Peki, ya Trabzonspor Avrupa’da yoluna devam ederse ne olacak? Bu maç trafiğinde futbolcu sağlığı nasıl korunabilecek? Oldu ki Avrupa Şampiyonası’na Türkiye katılmayı başardı. Pestili çıkmış oyunculardan nasıl bir netice beklemeye hakkımız var? Neyse bu konu bizi aşar. Cevap için başvurular TFF’ye yapılabilir.

İşte çakışan zaman dilimi

Şampiyonlar Ligi 6. Hafta (7 Aralık): Lille-Trabzonspor
Spor Toto Süper Lig 14. hafta: (6-7-8 Aralık) Trabzonspor-Gençlerbirliği

AHaber