Beşiktaş nasıl kurtulur?

Futbol
Sefer Yüksel’in haberi  Sermaye artırımı 1 liradan yapılsa kasaya 160 milyon lira girecek. En büyük problem bu durumda BJK’nin kendi payına düşen 100 milyon lirayı nereden bulacağı. B...
EMOJİLE

Sefer Yüksel’in haberi 

Sermaye artırımı 1 liradan yapılsa kasaya 160 milyon lira girecek. En büyük problem bu durumda BJK’nin kendi payına düşen 100 milyon lirayı nereden bulacağı.

Beşiktaş nasıl kurtulur sorusu tüm Beşiktaşlıların kafasını uzun süredir meşgul ediyor. Beşiktaşlı işadamı Rahmi Koç’un samimi önerisi gibi bağışlar bir çare ancak yarım milyar lirayı bulan borcun açtığı yarayı kapatmaya yarayacak gibi görünmüyor. Üstelik şirketin bugünden gelecekte tahsil edeceği en az 190 milyon liralık geliri de temlik altında. Beşiktaş dün bol tartışmalı bir genel kurulu geride bıraktı. Hasar büyük. Nedir tablo? Özetleyelim… Net borcu 580 milyon lira olan bu tutarın 100 milyon lirası, senetli borç olarak eski Başkan Yıldırım Demirören’e ait.

Peki 9 aylık sonuçlara göre halka açık şirkette durumne? Toplamborç 428milyon lira. Özkaynaklar 286milyon lira ekside.Muhtemelen bu rakam12 ay sonunda daha da arttı. Şirketin sermayesi ise 40milyon lira. 9 ayda üretilen zarar 84.9milyon lira. Ve bir kuruşuna dahi dokunulamayan 9 aylık gelir 119milyon lira.

FİKRET ORMAN NE YAPACAK?
Yeni Başkan Fikret Orman kurtuluş yolu için dünkü genel kurulda bir iki ipucu verdi. Bunlardan biri, Beşiktaş, bütçesi içinde ayağını yorganına göre uzatacak. Yani futbolcu bedellerinde indirim gibi tasarruf yapacak. Gelirleri temlikli olduğu için yeni borç alamayacak. Orman çıkış yolunu dünkü genel kurulda şöyle ifade etti: “Beşiktaş bütçesi içinde yönetilecek artık borçlanmayacak, kaynak yaratacak. Beşiktaş Anonim Şirketi’nin gelirlerinin hepsi temlik altında olduğu için, sermaye artırımına ihtiyaç var. Bütçede de tasarruf yapacağız. Nihai bütçemiz bundan daha az olacak.” Fikret Orman’ın da açıkladığı gibi kaynak için tek yol kalıyor o da sermaye artırımı. Ama bunun faturası da hayli ağır.

BJK’nin 190 milyon liralık geliri teminat olarak gösterilemiyor

1- Fulya tesisi ve BJK Plaza gelirleri Eylül 2016’ya kadar temlikli.
2- Federasyon gelirleri 2016-2017 sezonu sonuna kadar temlikli.
3- 20 milyon liralık sponsor geliri peşin alınmış. Yani harcanmış.
4- 2012 yılı UEFA cezası nedeniyle tahmini gelir kaybı 15 milyon lira.
5- Gişe hasılatı 2014 sonuna kadar borçlar karşılığında temlikli.

İşte BJK’nin çıkış için yol haritası:
SERMAYE 200 MİLYONA ÇIKARILACAK

Edinilen bilgilere göre Orman’ın planı Galatasaray’ın izinden gitmek yönünde. Nedir bu plan? İşte detaylar…

– 40 milyon liralık sermaye bedelli artırım yoluyla 200 milyon liraya yükseltilecek. Böylece negatif özkaynaklarda iyileşme yaşanacak. Amaç UEFA’dan gelebilecek yeni cezaların önünü kesmek.

– Sermaye artırımına 1 nominal hisse 1 liradan çıkılırsa yaratılacak kaynak 160 milyon lira. Ancak Beşiktaş Futbol AŞ’nin yüzde 62.5’i BJK Dernek’in geri kalan yüzde 37.5’i de halka açık olduğundan bedelli sermaye artırımında BJK Dernek’in 100 milyon TL para koyması gerekiyor. Kalan 60 milyon TL’lik kısım da borsadaki yatırımcılardan gelecek.

– İşte tam da bu noktada bazı soru işaretleri doğuyor. Şöyle ki, BJK Dernek’in 100 milyon TL’si olmadığını artık neredeyse sağır sultan biliyor. Bu durumda derneğin sermaye artırımına katılması zor görünüyor. Eğer katılamazsa derneğin kullanması gereken rüçhan (ön alım) hakkını tekrar yatırımcılara sunması gerekiyor. Eğer yatırımcılar bunu ödeyip 100 milyon TL’yi koyarsa bu defa da derneğin Beşiktaş AŞ’deki pay oranı yüzde 12.5’e düşecek. BJK’nin kullanmadığı hakkı o durumda yurtdışındaki örneklerinde olduğu gibi yabancı bir fon kullanabilir. Yönetim altın hisse olduğu için BJK’da kalır ama sahiplik gider.

– İkinci alternatif ise Beşiktaş’ın bedelli sermaye artırımı primli fiyattan yani bir hisseyi 1 TL yerine borsa fiyatı olan 4.30 TL’den yapması. Bu durumda kasaya 688 milyon lira girecek. Ancak borsa uzmalarına göre bu alternatifin seçilmesi biraz zor. Çünkü yatırımcı bu kadar borç yükü altındaki bir şirketin sermaye artırımına bu fiyattan katılmak istemeyebilir.

Habertürk