M. Ali Aydınlar kalsaydı, UEFA ceza verir miydi?

Futbol
TFF eski yöneticisi Yunus Egemenoğlu, UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş’a verdiği cezaları değerlendirdi ve Aydınlar’ın başkanlığı döneminde puan silinme olsaydı, bugünkü men cezaların...
EMOJİLE

TFF eski yöneticisi Yunus Egemenoğlu, UEFA’nın Fenerbahçe ve Beşiktaş’a verdiği cezaları değerlendirdi ve Aydınlar’ın başkanlığı döneminde puan silinme olsaydı, bugünkü men cezalarının olmayacağını ifade etti.

Mehmet Ali Aydınlar’ın Türkiye Futbol Federasyonu başkanlığı döneminde hukuk işlerinden sorumlu yönetici Yunus Egemenoğlu, UEFA’nın verdiği men cezalarının ardından yaşanan süreciği ve bundan sonra neler olabileceğini değerlendirdi.

İşte sorular ve yanıtları:

UEFA, Futbol Federasyonu’na yeniden yargılama yap deme hakkına sahip mi?

Kararını gözden geçir der. Bu tür talepte bulunma ihtimali çok yüksek. Burada bir şeye dikkat çekmek istiyorum. UEFA, yargıla derken ceza ver diye bir şey söylemez. Kamu vicdanına uygun kararlar al der. TFF, dosyada adı geçen bütün kulüpleri yargılar. Sonra yine aklayabilir ya da başka cezalar verebilir. UEFA sadece bunu istiyor, tabi süreci de yakından takip edecektir.

Federasyon yeniden yargılama yapmamak için direnirse ne olur?

Bütün uluslararası müsabakalardan hem kulüplerimizi, hem de Milli Takımlarımızı men eder. Türkiye liglerinde tam 134 kulüp var. Bunların hiçbirisi Avrupa’ya alınmaz..

Şampiyonluk kupası ve Türkiye Kupası el değiştirir mi?

UEFA buna karışmaz. Türkiye Futbol Federasyonu karar versin der.

Peki dosyada diğer adı geçen kulüplere bir soruşturma açılır mı?

UEFA sadece dosyada adı geçen ve Avrupa Kupaları’na katılma hakkı kazanan kulüpler hakkında karar aldı.. Diğer takımlar için bir soruşturmaya gerek görmedi.

Futbol kamuoyunda bir Tsunami korkusu var. Bunu biraz açar mısınız?

UEFA benim kararlarım ortada diyor. TFF’nin kararları da ortada. İki karar arasındaki fark siyah ve beyaz gibi. Federasyona “İlk aldığın kararını gözden geçir, kamu vicdanını tatmin et” der ve bu yönde bir mektup gönderir.

CAS davasında ne gibi gelişmeler yaşanabilir?

Fenerbahçe ve Beşiktaş, cuma günkü kura çekimine kadar UEFA’nın verdiği men cezaları için yürütmeyi durdurma yani tedbir talebinde bulundu. CAS, olağan yargılama sürecini işletecektir. Tedbir gelme oranı yok denecek kadar az.

Peki CAS’ta olumlu bir sonuç çıkarsa…

Bu davaların sonuçlanması 8 ayı bulur. Eğer iki kulüp aklanırsa, 1 yıl ceza alan Beşiktaş’a katılamadığı Avrupa Ligi müsabakaları için tazminat öder. 2 yıl ceza alan Fenerbahçe’ye ilk yıl tazminat ödenir. İkinci yılın cezası kalkar ve bir sezon sonra ligde başarı olup kupalara gitme vizesi alırsa Avrupa Kupaları’na katılır.

Bu süreçteki en büyük yanlış nerede yapıldı?

Sayın Mehmet Ali Aydınlar başkanlığındaki Futbol Federasyonu, bugünkü tabloyu görmüştü. O gün puanlar silinseydi, bugün bu cezalar gelmeyecekti. Ama maalesef kulüpler tarafından linç edildi. Ama 2 yıl sonra Türkiye, UEFA’nın men kararları sonrası gerçekleri gördü.

Star