Fransız komedyene sahne yasağı

Futbol
 Fransa’da, Yahudi karşıtı şakalar yapan komedyen Dieudonne’nin sahne şovlarının yasaklanması ile ilgili polemik büyüyor. Nantes idari mahkemesi, ünlü komedyenin bu akşamki sahne şovun...
EMOJİLE

 Fransa’da, Yahudi karşıtı şakalar yapan komedyen Dieudonne’nin sahne şovlarının yasaklanması ile ilgili polemik büyüyor.

Nantes idari mahkemesi, ünlü komedyenin bu akşamki sahne şovuna valilik tarafından getirilen yasağı iptal etti. İptal karının hemen ardından İçişleri Bakanı Manuel Valls, bu hükmün iptali için Danıştay’a başvurdu.

Danıştay’ın acilen toplanarak, Valls’in başvurusunu karara bağlaması bekleniyor.

Bordeaux, Marsilya ve Tours kentlerinin ardından Nantes kentinin bağlı olduğu Loire Atlantique bölge valiliği dün, yaptığı şovlarda ‘’nefret mesajı’’ yaydığı ve ‘’kamu güvenliğine’’ tehdit oluşturduğu gerekçesiyle ünlü komedyenin bu akşamki gösterisine yasak getirdi.

Komedyenin avukatı ise ‘’ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı’’ olduğu gerekçesiyle yasak kararına itiraz için mahkemeye başvurmuştu.

Musevi derneklerinin tepkisini çeken komedyen, Nantes kentinde başlayacak turnesini, diğer kentlerde de sürdürmeyi planlıyordu.   

Başbakanlık tarafından daha önce yapılan açıklamada, valilere ve belediyelere gönderilecek genelgeyle, Yahudi karşıtlığının “olağan” gösterilmesiyle ilgili sahne şovlarının yasaklanmasının talep edileceğini bildirilmişti.

Fransa’da daha önce de Yahudi karşıtı şakaları nedeniyle birçok kez mahkeme önüne çıkıp yargılanan “M’Bala M’Bala” ismiyle anılan komedyen, ‘’halk arasında nefreti körüklemek suçundan’’ 7 kez mahkum olmuştu.