Kamerun Milli Futbol Takımı

Futbol
Dünya Kupası’nda çeyrek final oynamayı başaran ilk Afrika takımı olma özelliği ile tarihe geçmiştir. Tarihçe Final turunda Fas’ı deplasmanda 2-0, kendi sahasında da 2-1 yenerek tarihinde i...
EMOJİLE

Dünya Kupası’nda çeyrek final oynamayı başaran ilk Afrika takımı olma özelliği ile tarihe geçmiştir.

Tarihçe

Final turunda Fas’ı deplasmanda 2-0, kendi sahasında da 2-1 yenerek tarihinde ilk kez katıldığı 1982 FIFA Dünya Kupası’nda ilk turda elenmesine rağmen, gruptaki üç maçında da sahadan beraberlikle ayrılan Kamerun, aynı konumdaki İtalya’nın sadece bir gol eksiğiyle gerisinde kaldığı için Dünya Kupası’na veda etti. Zor da olsa bu gruptan çıkmayı başaran İtalya, daha sonrasında şampiyonluğa ulaşırken; grubun lideri Polonya, dünya üçüncüsü oldu.

Kamerun’un yetiştirdiği En önemli futbolcu Samuel Eto’o’dur, ve Eto’o Kamerun Milli takımının en çok gol atan oyuncusudur.

Sekiz yıl sonra, Tunus’u içeride ve dışarıda yenerek 1990 FIFA Dünya Kupası’nda yeniden boy gösteren Kamerun, turnuvanın açılış maçında son şampiyon Arjantin’i 1-0 mağlup etti. Romanya’yı da sonradan oyuna giren Roger Milla’nın iki golü ile yenen Kamerun, son Avrupa ikincisi Sovyetler Birliği’nden 4 yese de, grup maçlarını lider olarak tamamlayarak 2. Tura yükseldi. Kamerun, 2. turda Kolombiya’yı uzatmalarda yine Milla’nın iki golüyle geçtikten sonra, çeyrek finalde İngiltere’ye uzatmalarda 3-2’lik skorla mağlup oldu. Ancak yine de elde edilen bu başarı Afrika futbolu için bir ilkti, çünkü Kamerun çeyrek final gören ilk Afrika takımı olmuştu. 1994, 1998 ve 2002’de Dünya Kupası’na ilk turda veda eden Kamerun, 2003 yılında Konfederasyon Kupası’nda final oynama başarısını gösterdi.

Kamerun

2006 FIFA Dünya Kupası’na katılma fırsatını son anda kaçıran Kamerun, 2008 yılında Afrika Uluslar Kupası’nı finalde Mısır’a mağlup olarak 2. sırada tamamladı. 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde grup maçlarına ilk iki maçında sadece bir puan alarak kötü bir başlangıç yapan Kamerun, Paul Le Guen’in takımın başına geçmesinin ardından geri kalan dört maçından galibiyetle ayrılarak 6 maçta 13 puanla Güney Afrika 2010 vizesini almayı başardı. 2010 FIFA Dünya Kupası’nda 3 maçını da kaybeden Kamerun, grup sonuncusu olarak turnuvaya ilk turda veda etti.

Kadro

Kaleciler: Charles Itandje (Konyaspor), Ndy Assembe (Guingamp), Sammy Ndjock (Fethiyespor), Loic Feudjou (Coton Sport)

Defans: Allan Nyom (Granada), Dany Nounkeu (Galatasaray), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Nicolas Nkoulou (?Olympique Marsilya), Armel Kana-Biyik (Rennes), Henri Bedimo (Lyon), Benoit Assou-Ekotto (Queens Park Rangers), Gaetang Bong (Olympiakos)

Orta saha: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean II Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (Sevilla), Landry Nguemo (Bordeaux), Alexandre Song (Barcelona), Cedric Loe (Osasuna), Edgar Sally (Lens)

Forvet: Samuel Eto’o (Chelsea), Eric Choupo Moting (Mainz 05), Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Pierre Webo (Fenerbahçe), Mohamadou Idrissou (Kaiserslautern), Fabrice Olinga (Zulte-Waregem)