Uluslararası Melamilik ve Nuru-l Ala Sempozyumu

Fikir
Antalya’daki bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Seyyid Muhammed Nur’un Rumeli yolculuğu sırasında Antalya’y...
EMOJİLE

Antalya’daki bir otelde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Seyyid Muhammed Nur’un Rumeli yolculuğu sırasında Antalya’ya uğramış olmasının toplantıya ayrı bir anlam yüklediğini söyledi.

Antalya’nın tarihiyle büyük bir kültür şehri olduğuna dikkati çeken Türel, kentin Türkiye’nin kültür başkenti olması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Türel, Antalya’ya gelen milyonlarca yabancı turiste Türk-İslam medeniyetini tanıtmak için çaba göstereceklerini dile getirdi.

İslam aleminin farklı yorumlar ve “sapkınlıklar” yüzünden büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Türel, İslam ülkelerinin çoğunun, bu nedenlerle “fetret dönemine girdiğini” ve ümmetin bin parçaya bölündüğünü kaydetti.

Suriye, Yemen, Afrika’da kan döküldüğünü görmekten büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Türel, şöyle konuştu:

“İslam aleminin geniş bir kesimi maalesef yolunu kaybetmiştir. Bu durumun sebebi, bu büyük medeniyetin yollarını açan kutupların, öncülerin unutulmasıdır. Bu yolların dini ve siyasi sapkınlar tarafından işgal edilmesi, buna mani olunamaması, sıkıntıların en önemli nedenidir. Çıkış için Peygamber yolunun yeniden keşfedilmesi gerekir. Bunun için Seyyid Muhammed Nur gibi kutup yıldızlarından yön alınması zorunludur.”

– “Toplumun denge taşları”

Alimlerin sosyal barışın, huzurun ve istikrarın mimarları olduğunu vurgulayan Türel, ilim erbapları ve alimlerin, “toplumun denge taşları” olduğuna işaret etti.

Türel, “Bunlar olmasa fitne, fesat odakları, sahtekarlar piyasayı kaplar. İslam alimleri birliği ortak hareket etmeli ve ümmet şuuru sağlanmalıdır. Türkiye, bu gibi İslami çalışmalarda artık öncülük görevini en iyi şekilde yerine getirmektedir ve daha fazlasını yapma sorumluluğu da vardır” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş ise Melamiliğin “Benden bize, bizden O’na, yani Rabbe giden bir yol’ olduğunu ifade etti. İslam’ı eğitim anlamında iyi öğrenmek gerektiğini belirten Erbaş, insanın yaşarken her an Rabbinin varlığını dikkate alarak yaşaması gerektiğini kaydetti.

Erbaş, her Müslümanın asgari düzeyde, ilmihal derecesinde İslami bilgiye sahip olması gerektiğine dikkati çekti. 

Sempozyumun açılışında TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Zülkif Oruç, ajansın çalışmalarıyla ilgili sunumda bulundu.

Açılış töreninin ardından Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’ın oturum başkanlığında Dr. Mustafa Tatcı, Prof. Dr. Mehmet Necmettin Bardakçı ve Doç. Dr. Haşim Şahin’in katılımıyla sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. 

Sempozyum, yarın gerçekleştirilecek kapanış oturumu ve sonuç bildirgesi ile sona erecek.