Osmanlı’nın 100 latifesi bir kitapta toplandı

Kitap
Osmanlı’dan bugüne toplum hayatının önemli figürlerinin konu edildiği latifeler ile bunlar üzerinden gelişen mizah anlayışının 100 örneği “İstanbul’un 100 Latifesi” isimli...
EMOJİLE

Osmanlı’dan bugüne toplum hayatının önemli figürlerinin konu edildiği latifeler ile bunlar üzerinden gelişen mizah anlayışının 100 örneği “İstanbul’un 100 Latifesi” isimli kitapta toplandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ‘den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk tarafından kaleme alınan kitap, okurla buluştu.

Kitapta, sadece idari veya savaşlardaki başarılarından bahsedilen Osmanlı padişahlarının, geleneksel mizah anlayışının sembollerinden Bekri Mustafa’nın, Tanzimat bürokratlarının, divan şairlerinin ve Cumhuriyet döneminin düşünce ve devlet adamlarının kahramanı oldukları 100 latife yer aldı.

“Hangi düğün daha güzel”, “Buyrun cenaze namazına”, “Hayat kurtaran beste”, “Geldi kafiye gitti safiye”, “Asıl kaz kimmiş?”, “Herkes gazete çıkarırsa”, “Gürültüye haykıran papuçlar”, “Katır gibi kuvvetli”, “Hani bana?”, “Ben yumurtlamadım”, “Daha neremize okuyacak”, “Kabahat bende değil”, “Ben sana bir kere deli dersem” gibi hikayelerin anlatıldığı kitapta İstanbul’da yaşamış, bu şehirle özdeşleşmiş isimli isimsiz şahsiyetler etrafında oluşturulmuş latife ve fıkralara yer verildi.