Kuzey Kutbu’na Da Vinci’nin Desenini Çizdiler

El Sanatları
Dikkatleri çevre sorunlarına çekmek için yeryüzünün dört bir tarafında eylemler gerçekleştiren Greenpeace örgütü, bu kez Kuzey Kutbu’ndaydı. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullar konusunda dü...
EMOJİLE

Dikkatleri çevre sorunlarına çekmek için yeryüzünün dört bir tarafında eylemler gerçekleştiren Greenpeace örgütü, bu kez Kuzey Kutbu’ndaydı. Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullar konusunda dünya kamuoyunda farkındalık yaratmak isteyen çevreci örgüt, küresel ısınmanın insanoğluna verdiği zararı sanat üzerinden anlatmayı tercih etti.

Sanatçı John Quigley, Greenpeace üyeleriyle birlikte kutup noktasından 800 km uzaklıkta bulunan bir yere Leonardo da Vinci’nin “Vitruvius Man” (The Vitruvian Man) olarak bilinen ünlü desenini bakır borularla çizdi. Ancak desenin bir bölümü, buzulların erimesine dikkat çekmek amacıyla eksik bırakıldı. Desenin bütünü, buzullar eridikçe sulara karışacak ve bir süre sonra tümüyle yok olacak.

İklim değişikliğinin insanlık tarafından yaratılan uygarlığı nasıl tükettiğini sanat yoluyla anlatmak isteyen Greenpeace’in asıl hedefi, dünyanın lider ülkelerinin dikkatini acilen küresel ısınma sorununa çekmek. Deseni zahmetli bir ekip çalışmasının sonucunda oluşturan sanatçı John Quigley ise duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Buraya geldik ve Da Vinci’nin ünlü insan bedeni çizimini yeniden yapıp ‘Eriyen Vitruvius Adam’ı meydana getirdik. Da Vinci bu eskizi Aydınlanma ve Rönesans döneminde, bugün fosil yakıtları kullandığımız için artık tehdit altında olan yeni bir çağın şafağında yaptı.”

VİTRUVİUS ADAMI
‘Vitruvius Adamı’, Leonardo da Vinci’nin günlüklerinde bulunan bir çizim. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Bazı uzmanlara göre 1487 yılında çizildi. Eskiz ile yanındaki notları ‘Oranların Kanunu’ ya da ‘İnsanın Oranları’ olarak ananlar da var. Rönesans dönemi sanatçısı Leonardo da Vinci’nin bilim ve sanata olan ortak ilgisinin bir sonucu olarak görülen çizim, sanatçının oranlara duyduğu ilgi ve merakın da bir göstergesi. Uzmanlar, “Vitruvius Adamı”nı Da Vinci’nin insanla doğayı ilişkilendirme ve bütünleştirme çalışması için bir dönüm noktası olarak kabul ediyorlar.

POPÜLER BİR İMGE OLDU
Britannica Ansiklopedisi’ne göre da Vinci ‘insan vücudunun evrenin işleyişinin bir analojisi olduğunu’ düşünüyordu. Bu çizimle, Da Vinci’nin maddesel varlığı kare, ruhsal varlığı ise daire ile sembolize ettiğini öne sürenler de var. ‘Vitruvius Adamı’, günümüzde Da Vinci ve Rönesans’ı simgeleyen görsel bir simge haline gelmiş durumda.
 

Haber Türk

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/