Doğubayazıt ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki sarp kayalıklar üzerine kurulu ve adeta bir kartal yuvasını andıran İshak Paşa Sarayı, dünyada kalorifer tesisatının kullandığı ilk yapılardan olduğu biliniyor.
Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi tarafından 1685’te 7 bin 600 metrekarelik alana inşa edilen ve yapımı 99 yıl süren 116 odalı saray, Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye coğrafyasının en ünlü saraylarından biri olarak değerlendiriliyor. Görkemli özel mimari yapısı, anıtsal taç kapıları, haremi, selamlığı, cami ve yüzlerce odasıyla görülmeye değer bir şaheser olarak tanımlanan saray, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiriyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarayı bu yıl 216 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini söyledi.
Bulut, İshak Paşa Sarayı’nın, 2009 yılında 7 bin metre çapında yapılan temperli (camdan yapılan koruyucu örtü) örtüyle kışın kardan, yazın da güneşten korunduğunu söyledi.
Ülkenin ve bölgenin en önemli eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı’nın yakın çevresinin gün geçtikçe daha da güzelleştiğini ifade eden Bulut, ”Saraydaki temel sıkıntılar çözüme kavuşturuldu. Sarayın güvenlik, aydınlatma ve dış drenaj çalışmaları 2012 yılında yapılacaktır. Saray ve çevresine yapılan yatırımlar, haliyle ziyaretçi sayısını da artırdı. Bu yıl yapılan restorasyon çalışmalarına rağmen sarayı ziyaretlere açık tuttuk. 2010 yılında İshak Paşa Sarayı’nı 200 bin, bu yıl da 216 bin kişi ziyaret etti. Amacımız, sarayı gelecek kuşaklara en güzel bir şekilde aktarmaktır” diye konuştu.
Dünya Kültür Mirası’na aday
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından 2000 yılında ”Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan sarayda yürütülen restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle sürdürülüyor.
Bulut, UNESCO tarafından ”Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan İshak Paşa Sarayı’nın, asıl listeye girebilecek bütün özelliklere sahip olduğunu, bu konuda çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Sarayın tüm dünyanın ortak eseri olduğunu ifade eden Bulut, ”Bu saray tüm dünyanın ortak eseridir. Hepimiz için önemli bir kazançtır. Biz de bunu göz önünde bulundurarak sarayın işlevselliğinin artması ve yaşanabilir bir mekan haline gelmesi için çalışıyoruz. Sarayın gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması için ciddi restorasyonlar yaptık” dedi.
AA