Yedikıta Dergisi’nden Osmanlıca harita

Tarih
Yedikıta dergisi, 1915 yılında Osmanlı padişahlarının gerçekleştirdiği fetihleri pratik olarak ilk ve ortaokul talebelerine anlatabilmek için hazırlanan “Osmanlı Vatanı” haritasını poster olarak okurl...
EMOJİLE

Yedikıta dergisi, 1915 yılında Osmanlı padişahlarının gerçekleştirdiği fetihleri pratik olarak ilk ve ortaokul talebelerine anlatabilmek için hazırlanan “Osmanlı Vatanı” haritasını poster olarak okurlarına hediye etti.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi ocak sayısına ek olarak Osmanlıca harita hediye etti. 1915 yılında Hâlid Bey tarafından çizilen ve yazıları hattat Mükerrem tarafından yazılan Osmanlı Vatanı haritasında şöyle deniliyor:

Maarif Nazırı Şükrü Bey’in Emriyle Hazırlanmış

“Müslümanların Halifesi ve Osmanlı Padişahı Sultan Gazi Mehmed Reşad’ın saltanatında Maarif Nazırı Şükrü Beyefendi’nin emriyle ilk ve ortaöğretim talebeleri için hazırlanmıştır.”

Harita, Galata-Perşembe Pazarı Yorkyos Prototopa Matbaa-i Sanayi’de basılmış 5 paraya satılmış. Arşiv Uzmanı Ebul Faruk Önal tarafından önemli metinleri günümüz Türkçesi’ne çevrilen haritada A,B,C olarak isimlendirilen üç bilgi kutucuğu bulunuyor. A kutucuğunda Fetih Devirleri, B kutucuğunda Öğretmenlere özel notlar ve C kutucuğunda Yavuz Sultan Selim devrinden sonraki Osmanlı topraklarını küçük ölçekte gösteren ayrı bir harita bulunuyor.

Harita, Osmanlıca öğrenmeyi zevkli hale getirmek isteyenler için güzel bir fırsat sunuyor.