‘Halil Kut’un şanssızlığı Enver Paşa’nın amcası olması’

Tarih
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, “Kut’ül Amare‘nin yeni biliniyor olmasının bir sebebi İngilizler, bir sebebi de Halil Kut Paşa’nın Enver Pa...
EMOJİLE

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, “Kut’ül Amare‘nin yeni biliniyor olmasının bir sebebi İngilizler, bir sebebi de Halil Kut Paşa’nın Enver Paşa’nın amcası olması. Niye? O dönem Enver Paşa’ya bir karalama kampanyası ile, fazlaca haksız eleştiriler yapılıyor.” dedi.

Diorama, maket, resim ve heykel sanatçısı, koleksiyoner, iş adamı Nejat Çuhadaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede üzerine birebir orijinal kıyafetler giydirilmiş 350’si büyük manken, irili ufaklı 10 binlerce maket, aksesuar, fotoğraf, obje, afiş, tablo ve kostüm bulunduğu müzenin tek başına canlandırma, vitrin olarak dünyada tek olduğunu, Guinness Rekorlar Kitabı’na girebileceğini anlattı.

Çuhadaroğlu, eli kalem tutmaya başladığı yaşlarda resim, heykel çalışmalarına yöneldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Buradaki çalışmalar, hem anne babamın sanatçı insanlar olması hem de Allah vergisi, ciddi bir resim ve heykel kabiliyetimin olmasından kaynaklanıyor. 3 yaşında resim yapmaya başlayan, sonraki safhalarda her türlü çamurdan, macundan heykel yapan, kendi oyuncağını kendi yaratan bir insandım. Devamlı çizgi roman çiziyordum. Okuduğum çizgi romanların ve seyrettiğim filmlerin büyük etkisi var.” 

“Tarih tek taraflı işlenecek bir şey değil”

Tarihi olayları mantıklı ve objektif bir şekilde incelediğine değinen Çuhadaroğlu, Kut’ül Amare hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kut’ül Amare’nin yeni biliniyor olmasının bir sebebi İngilizler, bir sebebi de Halil Kut Paşa’nın Enver Paşa’nın amcası olması. Niye? O dönem Enver Paşa’ya bir karalama kampanyası ile, fazlaca haksız eleştiriler yapılıyor. Ne vatan hainliği, ne dinsizliği kalıyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Enver Paşa, kendisine vatan haini diyenlerden on bin kat daha vatanını seven bir insan. Bu müze Enver Paşa’nın orijinal iki tip kıyafetini sergileyen tek müze. Ben tarihi tek taraflı işleyen bir insan olmadım hiçbir zaman. Tarih tek taraflı işlenecek bir şey değil.”