Tarih Dersi
Tarih geçmişte yaşamış devletleri ve medeniyetleri anlatan bir bilim dalıdır. Tarih dersinde öğrencilere kendi milletimizin geçmişten günümüze yaşadıklarının anlatılmasının yanında milli bilinç de verilmeye çalışılmaktadır. Geçmişteki başarıların örnek alınması ve hataların bir daha yapılmaması adına tarih dersi büyük bir özenle anlatılmalıdır.
Tarih dersinin kişilere kazandırdıkları saymakla bitmez. Bu kazanımlar kişisel, milli ve evrensel kazanımlar olarak gösterilebilir. Bu toplumu bir arada tutan değerler tarih dersinin anlatılması ile bireylerde ortak bir amaç haline gelmektedir. Milleti oluşturan kişiler dil, ırk, din gibi konularda farklı olmayı ama bir arada bulunabilmeyi öğrenmektedirler.
Tarih Dersinde Neler Anlatılır?
Bu derste sadece kendi milletimiz ve kendi devletimizin tarihi değil dünya üzerinde söz sahibi olan milletlerin ve devletlerin de tarihi anlatılmaktadır. Bir devleti oluşturan değerler bütünün o milletin fertleri tarafından tüm ayrıntıları bilinmesi için tarih dersi anlatılmaktadır. Tarih, devletlerin kuruluşu – kurulduğu ortamlar, medeniyetleri ele alınarak tarih dersi anlatılmaktadır. Bu anlatılanlardan kasıt örnek alınması ve milletlerin geleceğine bu yaşananlara bakılarak yön verilmesidir.
Tarih Dersinin Anlatılmasındaki Amaç Nedir?
Tarih dersi çok önem verilerek anlatılan ve dinlenilen bir derstir. Bunun pek çok sebebi olmakla birlikte temel amaçları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Devlet olarak bağımsız bir yaşam tarzına gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğimizin öğrenilmesi
- Geçmişte yaşamış milletler ve devletler hakkında bilgi sahibi olmak
- Tarih ders kitabı geçmişin öğrenilmesi ile ulusal birlik ve bütünlüğün önemli olduğunun üzerinde durulması konularını barındırır
- Çağdaşlaşma yolunda millet olarak neler yapmamız gerektiğinin bilincine varılmasını sağlamak
- Toplum olarak yaşanan sorunlara gerçekçi çözümler bulmada geçmişimden ders almak
- Türkiye Cumhuriyetinin kurulması sırasında yaşanan zorlukları anlatarak devletimize sahip çıkma bilinci vermek.
- Atatürk ilke ve inkilaplarını ögrenmek ve bu ilke ve inkilaplar doğrultusunda yaşamaya çalışmak
- Kendi kültümüze ve milli değerlerimize sahip çıkma, yaşama ve gelecek nesillere bunları aktarma düşüncesi kazanmak.