Hobi olarak 18 yıl önce başladığı ahşap işçiliğinde birçok aşama kaydeden Ünsal Kurtuluş, 70 parçadan oluşturduğu orijinaline uygun gemi maketlerini 19 litrelik cam damacananın içine monte ediyor.
Ünsal Kurtuluş, 1990’lı yılların başında Karamürsel‘de bir mağazada gördüğü tekneyle birlikte ahşap işlemeciliğine başladığını söyledi.
Maketin mobilya kısmında en iyi kalite ağaç kullandığını kaydeden Kurtuluş, eserin yapım aşamasını şöyle anlattı:
”Ceviz, kiraz gibi ağaçlar kullandığımız eserin parçaları hassas kesimle geçmeli oluşturuluyor. Gemiyi aksesuarlarından dümenine, filikalarından halatlarına, iplerine kadar gerçeğine uygun yapmaya çalışıyorum. Kamaranın giriş kapısını, korkuluklarını, direklerini koyuyorum. Yaklaşık 70 parça halinde üretilen eserin özel üretim damacanada montajı yapılıyor. Bu çok hassas bir işlem. Çünkü görünümünün bütün olması, parça parça görünmemesi gerekiyor. Geminin aksamını yerleştirdikten sonra halatlarını, yelkenlerini montajlıyorum. Dar bir alanda, çok stresli bir durumda yapıyorsunuz. Öyle zaman oluyor ki şişeyi vurup kırmak geliyor insanın aklına. Bitmesine yakın gurur duyuyorsunuz tabii.’‘
Kurtuluş, maketleri uykusundan fedakarlık yaptığında bir haftada tamamladığını belirterek, Doğu Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl’de Belediye Başkanı Abdullah Aygün‘ün davetiyle damacana içerisinde gemi maketi yaptığını, beldenin girişine de Türkçe ve İngilizce ”hoş geldiniz’‘ yazacak 2,5 metre uzunluğunda alabalık figürü yapacağını ifade etti.
Aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, FC Seul Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, iş adamları ve bürokratların bulunduğu birçok kişiye maket yaptığını ifade eden Kurtuluş, son yıllarda Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden milyonlarca dolara alınan ağaç eserlerin kendisini üzdüğünü, kendisi gibi sanatkar birçok
Kurtuluş, Samsun‘a Bandırma Vapuru, Çanakkale’ye Nusret Mayın Gemisi maketi yapmayı hayal ettiğini sözlerine ekledi.