Van Gogh Londra’da

Etkinlikler
Ressam Vincent Van Gogh‘un resimleri, mektupları ve mektuplarında yer alan skeçleri, İngiltere‘nin başkenti Londra‘da sergileniyor. 40 yıl aradan sonra Londra‘da düzenlenen ilk...
EMOJİLE

Ressam Vincent Van Gogh‘un resimleri, mektupları ve mektuplarında yer alan skeçleri, İngiltere‘nin başkenti Londra‘da sergileniyor. 40 yıl aradan sonra Londra‘da düzenlenen ilk Van Gogh sergisi, Royal Academy of Arts Müzesi‘nde 23 Ocak’ta açıldı.

‘Gerçek Van Gogh: Sanatçı ve Mektupları’ sergisinin küratörü Ann Dumas, ressamın özellikle erkek kardeşi Theo‘ya yazdığı bazı mektuplardan yola çıkarak bu sergiyi hazırlamaya karar verdiklerini ifade etti. Dumas, mektupların Van Gogh‘un yapmakta olduğu veya yaptığı tabloların skeçlerini de içerdiğini belirterek, ressamın mektuplarında bahsettiği ve skeçlerini yaptığı resimler için 65 adet Van Gogh tablosunun dünyadaki çeşitli müzelerden ödünç alındığını vurguladı.

Küratör Dumas, mektuplarla "deli ve dahi olarak, kulağını kesmesi ve intihar etmesiyle bilinen ve tanınan Van Gogh‘dan daha farklı bir portre ortaya çıktığını" kaydederek, "Mektuplarında Van Gogh’un, çok iyi bir yazar, çok düşünceli, sanatçı olarak kendini geliştirmek isteyen, resimlerini yapmadan önce planlama yapan biri olduğu ortaya çıkıyor" dedi. Sergi, 18 Nisan tarihine dek açık kalacak.

TRAJİK BİR HAYAT

Vincent Van Gogh, altı çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak 1853 yılında Güney Hollanda’nın Zundert kasabasında doğdu. Babası Protestan papazı olan Van Gogh, gençlik döneminde Lahey ve Londra’da sanat simsarlığı yapan bir firma için çalıştı ve daha sonra misyoner oldu. Van Gogh 27 yaşında, 1880 yılında sanat hayatına başladı. 

Trajik ve sürekli intihar teşebbüsleriyle geçen 10 yıllık sanat yaşamı boyunca Van Gogh 800’den fazla resim, 1.200’den fazla çizim yaptı. Ressam 1890 yılında, 37 yaşında intihar ederek, yaşamına son verdi. Londra‘da bir önceki büyük Van Gogh sergisi, 1968 yılında Hayward Gallery’de düzenlenmiş ve sergiyi 200 bine yakın kişi ziyaret etmişti.