Notos’tan Yüzyılın Öykücüleri

Etkinlikler
Notos edebiyat dergisi, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının dördüncüsünde ‘Yüzyılın 40 Öykücüsü’nü belirledi. Zaman Gazetesi’nden Selim Erdem...
EMOJİLE

Notos edebiyat dergisi, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının dördüncüsünde ‘Yüzyılın 40 Öykücüsü’nü belirledi.

Zaman Gazetesi’nden Selim Erdem‘in haberine göre, derginin şubat-mart sayısında açıklanan 40 öykücü, 205 yazarın önerdiği 167 öykücü arasından seçildi. Listenin ilk iki sırasında, soruşturmaya cevap verenlerin oylarının yüzde 91’ini alan Sait Faik ile oyların yüzde 55’ini alan Sabahattin Ali yer alıyor. Notos‘un Yayın Yönetmeni Semih Gümüş‘ün sonuç değerlendirme yazısında dediği gibi "ikisinin de listenin ilk iki sırasında yer alacağı, soruşturmanın sonuçları belli olmadan da belirtilebilirdi". Üçüncü sırada ise Tomris Uyar var. Listenin en fazla göze çarpan sonucu ise Türk öykücülüğünün önceki kuşaklardan ustalarının 40 kişilik listenin yüzde 90’ını oluşturması. 1950 sonrası doğumlu yazarlar, belirlenen isimler arasında yüzde 15’te kaldı. İlk on yazar arasına 1980 sonrası kuşaktan bir yazar, Cemil Kavukçu girdi. Kavukçu, seçicilerin yüzde 35’i tarafından önerildi.

Daha önce ‘Ölmeden Önce Okunması Zorunlu 40 Kitap’, ‘Yüzyılın 40 Romancısı’, ‘Edebiyatımızda Geleceğin Ustaları’ soruşturmalarını yapan Notos‘un bu son soruşturmasına hepsinden çok katılımcı görüş bildirmiş. Feyza Hepçilingirler, Doğan Hızlan, Cem Kalender, Ali Çolak, Ayşe Sarısayın, Can Bahadır Yüce, Oruç Aruoba, Ömer Lekesiz, Sema Kaygusuz, Hasan Ali Toptaş gibi 205 yazarın katıldığı soruşturma, Cumhuriyet dönemi boyunca edebiyat dergilerinin yaptığı soruşturmalar arasında lider durumda. 

Semih Gümüş, katılımın büyüklüğünün çıkan sonucun sağlam bir veri, güvenilir bir değerlendirme olarak alınmasını sağlayacağını da söylüyor: "Bir soruşturmaya katılım hangi oranda artarsa, o soruşturmanın sonucunun güvenilirliği de aynı oranda artmaya başlar. Yüzyılın 40 Öykücüsü konulu bir soruşturmaya 205 yazar katıldığı zaman, ortaya çıkan sonuç edebiyatımızın bugününü anlatan bir eğilimi belirtir." Gümüş, bu tür soruşturmalarda geçmişin ustalarına ilgi büyük olsa da, listenin bütününde birbirinden çok farklı öykü anlayışlarının temsil edildiğine dikkat çekiyor.

LİSTEDEKİ İLK 20 ÖYKÜCÜ

Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Tomris Uyar, Bilge Karasu, Vüs’at O. Bener, Füruzan Cemil Kavukçu, Leyla Erbil, Memduh Şevket Esendal, Orhan Kemal, Haldun Taner, Sevim Burak, Ferit Edgü, Nezihe Meriç, Oğuz Atay, Murathan Mungan, Onat Kutlar, Ömer Seyfettin, Ayfer Tunç, Aziz Nesin.