İslam Eserleri Geri Dönüyor

Etkinlikler
Christie’s Müzayede Evi‘nin İslam Eserleri ve Halı Departmanı Direktörü William Robinson,"19. yüzyılda Avrupalılar buraya gelir, eserler alırdı. Şimdi Türk, Arap ve İranlılar Londra&#...
EMOJİLE

Christie’s Müzayede Evi‘nin İslam Eserleri ve Halı Departmanı Direktörü William Robinson,"19. yüzyılda Avrupalılar buraya gelir, eserler alırdı. Şimdi Türk, Arap ve İranlılar Londra’ya gelip, eserler alıp ülkelerine götürüyorlar" dedi.

James Christie tarafından 1766 yılında kurulan, 18, 19 ve 20. yüzyıllarda en büyük açık artırmaları yöneten müzayede evi Christie’s, Londra’da 13 Nisan’da "İslam ve Hint Sanatı", 16 Nisan’da "Hint ve İslam Eserleri ve Tekstiller" müzayedelerini yürütecek.

İŞADAMLARINDAN AKADEMİSYENLERE

Koleksiyonerliğin epeyce kişisel bir şey olduğunu vurgulayan Robinson, sanat eseri satın alırken her insanın farklı bir sebebi olduğunu söyledi.

Bazıları için eserin durumu son derece önemliyken bir diğeri için dizaynının önemli olduğunu ifade eden Robinson, müzayedelerine katılan büyük koleksiyonerler arasında akademisyenler ve ünlü işadamları olduğunu belirtti.

Tanıdığı bir çok etkin Türk koleksiyonerleri olduğunu da ifade eden Robinson, "İsim vermem uygun olmaz. Ama tanıdığımız ve saygı duyduğumuz bir kişi var. O da Ömer Koç. İznik koleksiyonlarından birinin sergilenmesine izin vermişti. Mükemmel bir sergiydi. Kendi koleksiyonu ile müze koleksiyonunun kombinasyonu mükemmeldi. İznik işlerinin en iyi sergilenişiydi" şeklinde konuştu.

Avrupalı koleksiyonerler tarafından da 16. yüzyıldan beri toplanmaya başlayan İznik çinilerinin muhteşem görünüşleri olduğuna işaret eden Robinson, entelektüel bir sanat formu olmasa da İznik çinilerine, Türkiye’ye hiç gelmemiş ya da İslam sanatı hakkında hiç bir fikri olmayan insanların bile en azından "hoş ve güzel" diyebileceğini dile getirdi.

ÇAĞDAŞ TÜRK SANATINA YÖNLENDİRİYORUZ

Son günlerde Türkiye’de çağdaş Türk ressamlarının tablolarına büyük ilgi olduğunun hatırlatılması üzerine Robinson, bu pazarın Türk alıcılar tarafından yönlendirildiğini belirterek, çağdaş Türk ressamlarının eserlerini çağdaş Arap ve İranlı sanatçıların eserleriyle vererek yeni bir izleyici kitlesi oluşturmak istediklerini söyledi.

Christie’s, 2009 yılında 3.3 milyar dolar tutarında küresel mezat ve özel satış yapmıştı.