Troçki’nin Evi Müze Oluyor

Etkinlikler
Kızıl Ordu’nun kurucusu ve Marksist teorisyen Leon Troçki’nin 1929– 1933 yılları arasında sürgün hayatı yaşadığı İstanbul Büyükada’daki evinin satışa çıkarılması Kültür ve Turi...
EMOJİLE

Kızıl Ordu’nun kurucusu ve Marksist teorisyen Leon Troçki’nin 1929– 1933 yılları arasında sürgün hayatı yaşadığı İstanbul Büyükada’daki evinin satışa çıkarılması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Habretürk’ten Düzgün Karataş’ın haberine göre, Kültür ve TurizmBakanı Ertuğrul Günay, evin müzeye dönüştürülmesi için çalışma yapılması talimatını verdi. Bakan Günay, "İnceleme yapmalarını, evin mülkiyet durumunu, yasanın özelliklerini çıkarmalarını ve imkân varsa müze yapılmasının değerlendirilmesi gerektiği konusunda arkadaşlarıma talimat verdim" dedi.

‘ELBETTE FAYDASI OLUR’

Troçki’nin evinin müzeye dönüştürülmesinin Türkiye’ye ciddi katkılar yapacağına ilişkin önerilere katıldığını belirten Bakan Günay, "Troçki’nin kaldığı evin müze olmasının elbette bize faydası olur. Biz, ‘benim benimsediğim bir siyasi çizgi olmazsa, bize faydası olmaz’ yaklaşımı içerisinde değiliz. Troçki, dünyanın tanıdığı bir isim. Onun, gelip birkaç yıl yaşadığı bir evin, İstanbul’un kültür hazinesi içerisine girmesi elbette bize fayda sağlar” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK SOSYALİST’

"Yıllarca solda politika yapmış bir insan olarak Troçki’nin fikirlerine yaklaşımınız nedir?" sorusuna ise Bakan Günay, şu yanıtı verdi: "Ben her zaman demokrasiye inandım. Troçkist veya Leninist olmadım hiçbir zaman. Yaşamım boyunca, 20 yaşında öğrenciyken bile ‘demokratik sosyalizm’ çizgisi dışındaki, demokrasi dışındaki hiçbir yola, yönteme, çizgiye itibar ve intibak etmedim. Çünkü hep halka inandım" dedi.

ORTAYLI: CİDDİ TURİZM GELİRİ GETİRİR

Troçki’nin evinin müzeye dönüştürülmesine destek verenlerin başında ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı geliyor. Ortaylı, Troçki’nin Büyükada’da yaşadığı evin müze yapılması halinde, hem Bolşevizm’i daha iyi tanımamızın sağlanacağını, hem de ciddi turizm geliri getireceğini söylemişti.

5 MİLYON EURO İSTENİYOR

Troçki’nin 12 Şubat 1929 – 17 Temmuz 1933 tarihleri arasında 4.5 yıl yaşadığı Büyükada’daki Arap İzzet Paşa Köşkü olarak da anılan ev, 2002 yılında 2.5 milyon dolara el değiştirmişti. Yeni sahipleri de aradan geçen 8 yılın ardından evi satışa çıkardı. Eve, 5 milyon Euro, yani yaklaşık 10 milyon TL bedel biçiliyor.