Türkiye’nin Fotoğrafları Fransa’da

Etkinlikler
14 sanat merkezinde 50’nin üzerinde sanatçının eserlerinin görücüye çıktığı festivale Türkiye "Michel Paşa’nın İzinde", Ara Güler ile Bruno Barbey’in fotoğraflarından oluşa...
EMOJİLE

14 sanat merkezinde 50’nin üzerinde sanatçının eserlerinin görücüye çıktığı festivale Türkiye "Michel Paşa’nın İzinde", Ara Güler ile Bruno Barbey’in fotoğraflarından oluşan "Sevgilim İstanbul" sergileri ve genç fotoğrafçıların eserleriyle katılıyor.

Fotoğraf sanatını öne çıkaran ülkeler arasında bir sıralama yapılsa, listenin en başına Fransa’yı yazmak gerekir. Paris’te yalnızca fotoğrafa adanmış müzeler bir tarafa, ülkenin güneyinde bulunan Arles kenti tam kırk yıldır dünyanın en büyük fotoğraf buluşmalarından birine ev sahipliği yapıyor. Fransa’daki uluslararası fotoğraf şenliklerine bu yıl bir yenisi daha eklendi. 27 Mayıs’ta resmî açılışı yapılan Photomed’in ilk yılındaki onur konuğu Türkiye.

Festivalin gerçekleştiği Sanary Sur-Mer kasabası, dar sokakları ve mimari yapısıyla Ayvalık’ın kardeş şehri gibi. Festival kapsamında Sanary’de 14 farklı galeri ve sanat merkezinde 50’nin üzerinde sanatçının eserleri görücüye çıkıyor. Kasaba adeta bir fotoğraf platosu haline getirilmiş. Sahil boyunca yerleştirilen mavi yönlendirme oklarını ellerindeki haritalar ile izleyen kasabalıların buluşma noktaları ise sergiler.

Photomed’in Türkiye bölümündeki ilk sergi, "Michel Paşa’nın İzinde" adını taşıyor. Aslen Sanary Sur-Mer’li olan Michel Paşa’nın hikâyesi, Osmanlı sarayına uzanıyor. 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından açılan fenerlerin renovasyon ihalesini kazanan Blaise-Jean-Michel dikkat çekici işler yapınca Sultan Abdülmecid, bu başarılı Fransız mühendis ve işadamını 1855 yılında Fenerler ve Şamandıralar Genel Müdürlüğü’ne atar. Bu görevdeyken Osmanlı coğrafyasının sahillerinde yüz onbir fener inşa eden Michel’e padişah tarafından ‘Paşa’ unvanı verilir.

Festival kapsamında açılan ikinci sergi "Sevgilim İstanbul", Ara Güler ve Fransız meslektaşı Bruno Barbey’in İstanbul’a bakışlarını karşılaştırıyor. Sergide Ara Güler’in 1970’li yıllarda çektiği siyah beyaz fotoğraflar ile Barbey’in 2009-2010 yıllarında çektiği renkli fotoğraflar, şehre iki usta sanatçının objektifinden bakma imkanı tanıyor.

Üçüncü sergi ise genç Türk fotoğrafçıların imzasını taşıyor. İstanbul’a yerleşen Laurence Cornet’in küratörlüğünü yaptığı sergide on genç sanatçının fotoğrafları var. Zaman Gazetesi foto muhabiri Kürşat Bayhan, bu sergide Bağdat’ta 2009 yılında Adalet Bakanlığı’na düzenlenen bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarının hikâyesini ‘Kanlı Pazar’ başlığı altında anlatıyor.

Çağdaş fotoğraf kolektifi Rec-collective’den Serkan Taycan, Selim Süme, Melisa Önel, Sevim Sancaktar’ın yanı sıra Yusuf Sevinçli, Ali Taptik ve Pınar Yolaçan gibi genç Türk fotoğrafçılarının eserlerinin de yer aldığı festivalin onur konuğu fotoğrafçı ise İngiliz sanatçı Martin Parr. Festival, sergilerin yanı sıra söyleşiler, workshoplar ve slayt gösterileri ile 19 Haziran’a kadar devam edecek.
 

Zaman