Anadolu Ezgileriyle Birinci Oldular

Etkinlikler
İki yılda bir gerçekleştirilen ve Almanya’da farklı müzik türlerini icra eden müzisyenlerin yarıştığı 2010-11 Creole Dünya Müziği Yarışması’nı, Anadolu ezgileriyle enstrümental müzik yapan...
EMOJİLE

İki yılda bir gerçekleştirilen ve Almanya’da farklı müzik türlerini icra eden müzisyenlerin yarıştığı 2010-11 Creole Dünya Müziği Yarışması’nı, Anadolu ezgileriyle enstrümental müzik yapan Kavpersaz grubu kazandı.

Köln ve çevresinde yaşayan Yasin Boyraz(40), Fethi Ak (40), Umut Yılmaz (30) ve Barış Boyraz’ın (33) yaklaşık bir buçuk yıl önce kurduğu grup, geçtiğimiz günlerde Berlin’de düzenlenen finalde toplam 17 grubun arasında birinciliği elde etti. Çok tanınmayan veya unutulmuş, Anadolu ve çevresindeki coğrafyaya ait ezgileri modernize ederek günümüze uyarlayan Kavpersaz, böylece bu yıl üçüncüsü verilen Creole heykelciğinin ve 5000 Euro’luk para ödülünün sahibi oldu.

ÖDÜL BİZİ MOTİVE ETTİ

Grubun Köln’de yaşayan üyeleri Yasin Boyraz, Umut Yılmaz ve Barış Boyraz, birinciliği ve hedeflerini DHA’ya değerlendirdi. Yarışmaya grubun dördüncü üyesi Fethi Ak’ın girişimleriyle katıldıklarını belirten Yasin Boyraz, “Fethi, bu yarışmanın tanıtım açısından önemine değinerek bizi ikna etti. Hemen bir klip hazırlayıp başvuru yaptık. Kabul edildik. Elemelerin ardından finale kadar geldik ve sonuçta jürinin kararıyla birinciliği aldık. Bu birincilik bizi ileriye dönük çalışmalarımız konusunda motive etti" diye konuştu.

NRW ELEMESİNDE DE BİRİNCİ OLMUŞLARDI

Yarışmanın geçtiğimiz yıl Dortmund’da yapılan NRW elemesinde de birinci olduklarını belirten Umut Yılmaz ise şunları söyledi: "Yarışmanın Almanya’daki sekiz farklı bölgesinde geçen yıl yapılan ön elemelerine 600’e yakın grup başvurmuştu. Berlin’deki finalde çok iyi gruplar vardı. Bizden farklı olarak sözlü eserlerle katılan gruplar da vardı. Başka gruplarda Türk müzisyenler yer alsa da, geleneksel müziklerimizle katılan tek grup bizdik. Üç gün süren yarışmanın sonucunda biz kazandık.Bu birincilik bize ödüllerin yanında Almanya ve Avrupa’daki önemli konserlere fırsatı sağlayacak."

GELENEKSEL MÜZİĞİMİZİ TANITMAK İSTİYORUZ

Grubun bir diğer üyesi Barış Boyraz da, uzun yıllardır birbirlerini tanıdıklarını ama grubun henüz bir buçuk yıllık olduğunu belirterek, "Bu başarıyı daha ileriye taşımayı umuyoruz. Anadolu topraklarından gelen kendi müziğimizi modernize ederek geniş kitlelere tanıtmak istiyoruz. Umuyorum her şey daha güzel olacak" dedi.

ALBÜM ÇIKARACAKLAR

Grupun ismi olan Kavpersaz’ın kaval, perküsyon ve saz kelimelerinin birleşmesinden oluştuğunu belirten müzisyenler, para ödülünü yakında çıkarmayı planladıkları ilk albümleri için kullanacaklarını söylediler. Grupta Yasin Boyraz dilsiz kaval, Fethi Ak vurmalı sazlar, Barış Boyraz gitar-asma davul ve Umut Yılmaz bağlama çalıyor.

 
Hürriyet