Kadınların Objektifinden Kadın Hikayeleri

Etkinlikler
Sormamız gereken ilk soru ise fotoğraf bizi şaşırtmaya devam eden bu meseleyle ilgilendiğinde sürprizler sunab2006 yılında Avrupalı kadınları çekmeye başlayan bir grup kadın fotoğrafçının çalışmaları,...
EMOJİLE

Sormamız gereken ilk soru ise fotoğraf bizi şaşırtmaya devam eden bu meseleyle ilgilendiğinde sürprizler sunab2006 yılında Avrupalı kadınları çekmeye başlayan bir grup kadın fotoğrafçının çalışmaları, Tophane’deki Tütün Deposu’nda sergiye çıktı. Kadın fotoğrafçıların gözüyle kadınların sorunlarına yönelik çalışmaları belgeleyen sergi, şimdiye kadar Batı’nın önemli şehirleri Paris, Sevilla ve New York’ta fotoğraf severlerle buluşmuş. 21 Ekim’e kadar gezilebilecek olan sergide Avrupalı kadınlar ve onların 21. yüzyılla ilişkilerinin farklı yaklaşımlarla oluşturulmuş temsilleri yer alıyor.
 
Sergiye katkıda bulunan fotoğrafçılardan Türkiye’de yaşayan Silva Bingaz, ‘Beyan’ adını verdiği çalışmasında 7 Aralık 1998’de kocasına itaatsizlik ettiği için üvey kardeşi tarafından vurulan Kuzey Iraklı Beyan’ın hikâyesini anlatıyor. Kendi çalıştığı hastaneye ablası tarafından yaralı halde götürülen Beyan’ın ailesi, kızlarının hastaneden sağ olarak kurtulmasını istemiyor. Durumu öğrenen feminist kadın örgütleri, Beyan’ı Süleymaniye’de bir sığınma evine yerleştiriyorlar. Sığınma evi aşiret tarafından çok fazla tehdit alınca Beyan, bir milletvekilinin annesinin evine sığınıyor ve iki sene orada kalıyor. Tüm bu süreçlerde hiçbir şekilde çocuklarını göremiyor. Daha sonra gelen tehditlerle Irak’ta kalma şansının olmadığını anlayınca Türkiye üzerinden Almanya’ya gitmek üzere yola çıkıyor. Silva Bingaz, Beyan’ın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye, Türkiye’den Almanya’da mülteciliğe uzanan şiddetten kaçışının 3 yıllık öyküsünü 2001-2003 tarihleri arasında fotoğraflamış.

Zaman