15. ölüm yılında Cemil Meriç yad edildi

Etkinlikler
Kağıthane’de “Hasbahçe Söyleşileri” devam ediyor. 15 Haziran Cuma günü programının konuğu, Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan. Birçok gazete ve dergide çeşitli yazı ve röportajları yayınlan...
EMOJİLE

Kağıthane’de “Hasbahçe Söyleşileri” devam ediyor. 15 Haziran Cuma günü programının konuğu, Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan. Birçok gazete ve dergide çeşitli yazı ve röportajları yayınlanan yazar, halen Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmakta ve Yeni Şafak Gazetesi’nde yazmaktadır. Ölümünün 15. Yılında ünlü fikir adamını konu alan Yusuf Kaplan, Kağıthanelilere Cemil Meriç’in mücadeleci kimliğini anlattı.

Programa Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Başkan Yardımcısı Mustafa Oğuz Toktekin, Esnaf Odaları Başkanı Ömer Osmanoğlu, Belediye Meclis Üyeleri ve Birim Müdürleri de katıldılar.

CEMİL MERİÇ KİMDİR?

Aynı zamanda Yazar ve mütercim olan Cemil Meriç, 12 Aralık 1916 da Hatay Reyhanlı’da doğdu. 13 Haziran 1987 de vefat etti. 1940 da İstanbul Üniversitesi’ne girip Fransız Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. 1952 ve 1954 yılları arasında ise İstanbul’da Fransızca öğretmeni olarak çalıştı. 1955’de gözlerindeki miyopluğun artması sonucu görmez oldu, ama yine de olağan üstü çalışma ve üretme temposu düşmedi. 1974 yılında İstanbul Üniversitesiden emekli oldu ve yıllarının birikimini ardarda kitaplaştırmaya başladı. 1984 de, önce beyin kanaması, ardından felç geçirdi, 13 Haziran 1987 de vefat etti.

Yusuf Kaplan, Kağıthane Şehir Müzesinde “13 Haziran Cemil Meriç’in ölüm yıldönümü” münasebetiyle yapmış olduğu konuşmada, “Cemil Meriç’i anmaktan ziyade anlamak lazım” diyerek, ülkemizde bu büyük fikir adamının yeterince tanıtılamadığını söyledi.

“Meriç, Zihinsel Devrimin Öncüsü”

Cemil Meriç’in Eser ve fikirleriyle zihinsel devrimin öncülüğünü yaptığını söyleyen yazar Yusuf Kaplan, “Cemil Meriç, Türkiye’de zihinsel devrimi gerçekleştirmiş bir ilim adamıdır. Medeniyetleri öncü kuşaklar yapar, Cemil Meriç de bu topluma yön vermek için ‘Yol Feneri’ vazifesini üstlenerek, kendisini bu yola adamıştır” diyerek, Meriç’in önümüzde yeni koridorlar açan bir fikir işçisi olduğunu vurguladı.

Konuşmacı, Cemil Meriç’in en önemli eserlerini, görme yeteneğini kaybettikten sonra kaleme aldığinı söyleyerek, “çünkü Meriç’in kalp gözü açılmıştı. Artık kavramların köküne kadar inerek arkeolojik kazılar yapar gibi titizlikle fikirlerini kaleme alıyordu. ” dedi. Aynı zamanda Meriç’in bir şair olduğunu ifade eden Kaplan, dizelerinde özle sözün uyum içinde buluştuğunun eserlerinde görüldüğünü söyledi.

Program sonunda Başkan Fazlı Kılıç, Konuşmacı Yazar Yusuf Kaplan’a teşekkür ederek, Kağıthane’nin sembolü olan kristal lale figürlü bir plaketle birlikte, “Kağıthane Tarih Envanteri” Kaynak kitabını  kendisine hediye etti.

Yazar Yusuf Kaplan’da, Başkan Fazlı Kılıç’a memnuniyetini belirterek teşekkür etti.