“Hz. Mevlâna’da Kadının Yaradılışı” sergisi

Etkinlikler
"Hz. Mevlâna Muhammed Celâl-ed-Dïn Rûmî’de Kadının Yaradılışı" Jean-Marc ARAKELIAN sunumu,  Nathalie RITZMANN’ın katılımıyla, “Hz. Mevl&ac...
EMOJİLE

"Hz. Mevlâna Muhammed Celâl-ed-Dïn Rûmî’de Kadının Yaradılışı"

Jean-Marc ARAKELIAN sunumu,  Nathalie RITZMANN’ın katılımıyla, “Hz. Mevlâna Muhammed Celâl-ed-Dïn Rûmî’nın Şiirsel Çoşkunluğunda Kadının Yaradılışı” 28 Ağustos-8 Eylül  2012 Beyoğlu Belediye Sanat galerisinde sergilenecek. 
 
 
Hz. Mevlana’nın şiirsel coşkunluğunda kadının yaradılışını temsil eden bir metaforun çevresinde fotoğraf sahneleme üzerine birbirine bağlı bir sergi.  
 
Bu alegori, Rus İhtilal zamanında Ayasofya’dan geçen bir kadınla şekilleniyor, derviş ve sema fotoğrafları ile dinamikleşiyor.
 
 
Jean-Marc ARAKELIAN
 
Jean-Marc ARAKELIAN, 1990 yılında Paris Sinema okulundan mezun olarak, deneysel kısa filmler yönetti, bunlardan biri 1997’de Malta Bienalinde ödüllendirildi.
 
1999 yılında kişisel arayışına başlamak için her şeyi terk etmeye karar veriyor, bu yolculuk onu Yakın Doğu’dan Japonya’ya kadar götürüyor, Iran, Hindistan ve Malezya’dan geçerek,…
 
Seyahati boyunca, gönüllü olarak çeşitli insanı organizasyonlarda çalışıyor ve 2006 yılında, İran’da resim işine dönüyor.
 
2007 yılında, Tacikistan’da bir sene kalıyor ve orada Kızıl Haç Uluslararası Komitesi için bir belgesel yönetiyor. İnternational Office for Migration tarafından düzenlenen uluslararası bir fotoğraf yarışmasını kazanıyor.
 
Daha sonra 3 yıl İstanbul’da yaşıyor ve cep telefonu ile fotoğraf çekmek için özel bir teknik keşfediyor, bu onun için “İstanbul’un Görünmezliği” adli ilk sergisini gerçekleştirme fırsatını veriyor burada ayni galeride Haziran 2011’de.
 
Bu sergi, bir yılda, beşinci sergidir, diğerleri Mayıs 2012’de Bruxelles’de Yunus Emre Kültürel Merkezinde, Haziran 2012’de Bulgaristan’da Plovdiv Bölgesel Etnografı Müzesinde ve Ankara’da Milli Kütüphanede.
 
Eski körüklü fotoğraf makineleri ile bir iş hazırlıyor, bu onu Sibirya’dan Hindistan’a götürecek ve orada kendi arayışını resimlendirerek İpek Yolu konulu bir belgesel yapmayı düşünüyor.
 
Nathalie RITZMANN
 
 
Şahsi bir karar ile İstanbul’a ağustos 2003’te yerleşmiş, Aralık 2007 sonunda yazıları ve resimleri ile Türkiye’nin ve halkının zenginliklerini tanıtmaya başlamaya kara vermiş.
 
Kâğıt  üzerinde yayımlarından internetteki yazılarına – siteleri sayesinde –  bir çok radyo yayınlarından geçerek,  Türk severlerden ve geldiği ülke ve ona kucak açan ülke,2011’de ona vatandaşlığını veren,  arasında köprü kuranlardandır.
 
Yolu 2009 yılında İstanbul’da Dervişler ile kesişiyor ve onlarla özel bağ kurmayı başarıyor,  ve  aynı zamanda şehrin değişik cemaatlerin temsilcileri ile.
 
2011 yılın bahar aylarında Jean-Marc ARAKELIAN ile tanışıyor ve ona Dervişlerin dünyası ile tanıştırıyor,  burada ortak bir fotoğraf çalışması başlıyor.
 
Haziran 2012’de Plovdiv’de (Bulgaristan), sufi toplulukların 17. Asırda çok fazla bulunduğu, Mevlâna konulu kültürel projesini gerçekleştiriyor ve fotoğrafçıyı ortak işlerinin mahsullerini sergilemeye davet ediyor.
 
Eylül sonu, Rumi’nin doğum yılını anma yıllık etkinliklerinde Konya Mevlâna Kültür Merkezi fotoğraflarını sergileyecek.
 
Nathalie RITZMANN tekkelerin yolunu takip ederek bu konuda kitap ve ayrıca başka bir kitap kendi arayışı üzerine hazırlamayı planlıyor.
 
 
 
Açılış: 28 Ağustos 2012 Saat:18.00
Sergi Takvimi: 28 Ağustos-8 Eylül 2012
Yer: Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi
İstiklal Caddesi No 217– Beyoğlu/İstanbul