İstanbul’da ilçe ilçe Ramazan etkinlikleri

Etkinlikler
Ramazan ayının manevi havası İstanbul’u sardı. Belediyeler vatandaşların rahmet iklimini doya doya yaşaması için çalışmalarını neredeyse tamamladı. Geleneksel hale gelen sokak iftarları bu sene ...
EMOJİLE

Ramazan ayının manevi havası İstanbul’u sardı. Belediyeler vatandaşların rahmet iklimini doya doya yaşaması için çalışmalarını neredeyse tamamladı. Geleneksel hale gelen sokak iftarları bu sene de devam edecek.

Ramazan ayına sayılı günler kala İstanbul’daki belediyeler hazırlıklarını tamamladı. Geleneksel hale gelen sokak iftarları bu sene de komşuları aynı sofrada buluşturacak. İlçe belediyeleri ortak iftar programları düzenleyecek. Feshane’de Ramazan şenlikleri yapılırken Beyazıt’ta kitap fuarı 30 gün boyunca kitap dostlarını ağırlayacak.

 

Ramazan ayının manevi havası İstanbul’u sardı. Belediyeler vatandaşların rahmet iklimini doya doya yaşaması için çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, Sultanahmet Meydanı’na kurulan etkinlik alanında asırlık tatlar ve sanatlar İstanbullulara sunulacak. Sokaklar yine iftar sofralarıyla donatılacak. Bu yıl farklı olarak komşuluk iftarları yapılacak. Esenler, Bahçelievler ve Güngören Belediyeleri iftar sofralarını birlikte kuracak. Beykozlular her gün Edirne’ye gitme fırsatı bulacak.  Bağcılar sakinleri ise Edirne’de komşuluk sofrasına oturacak. Esenler’de geçen yıl olduğu gibi Ramazan ayının ilk gününde çocuklara özel iftar programı yapılacak. İftar sonrası programları ise yine dopdolu. Hemen her ilçede birbirinden farklı ve ilginç konularda alanında uzman kişiler, seminerler ve sohbetler yapacak. Türk halk ve sanat müziği ekipleri mini konserler düzenleyecek. Eyüp’te çeşmelerden Osmanlı şerbeti akarken teravih sonrası hemen her ilçede limonata dağıtılacak. Kadıköy’de ise 66 cami Ramazan ayı için baştan aşağı temizleniyor. Bakırköy’de ise Filadamı Sarnıcı’nda iftar sofraları kurulacak.

 

Zaman’dan Sevgi Korkut’un haberine göre Sultanahmet Meydanı’na kurulan Asırlık Tatlar ve Sanatlar fuarı her akşam binlerce İstanbulluyu ağırlayacak. Çarşıyı ziyarete gelen İstanbullular lokumdan helvaya, kahveden yoğurda kadar özü İstanbul’a ait olan tatların tarihi ve üretimi hakkında bilgi sahibi olacak. Feshane Bahçesi ve Beyazıt Meydanı, 30 gün boyunca iftar öncesi ve sonrası, teravihin de ardından tasavvuf müziğinden Türk Halk ve Türk Sanat Müziği dinletilerine, sema gösterilerinden mehteran konserlerine ev sahipliği yapacak. Ayrıca Beyazıt’ta Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçileriyle buluşacak. İBB Sokak iftarlarıyla da 20 bin kişiye hizmet verecek. Kurulacak iftar sofralarıyla, bölge halkının birbirleriyle dayanışma ve beraberliklerinin artırılması, örf ve adetlerimizin unutulmaması; ihtiyaç sahibi aileler ve gönüllüleri sokak sofralarında buluşturarak unutulmaz Ramazan hatıraları bırakmayı amaçlıyor. Mobil büfeler Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yoğunlaşan trafikte bekleyen sürücülerin yiyecek-içecek ihtiyacını karşılamak üzere hizmet verecek. İftarda Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprüsünde olan sürücülere  su, çay ve iftariyelik dağıtılacak.

İstanbul'da
 

BAYRAMPAŞA Belediyesi, Kardeşlik Sınır Tanımaz Projesi kapsamında her yıl Balkanlarda iftar sofraları kuran Bayrampaşa Belediyesi, her ramazanda olduğu gibi bu ramazanda da “Bereket Konvoyu”nu Balkanlara uğurladı.

Törenle, dualarla uğurlanan Bereket Konvoyu 8 balkan ülkesine gidecek ve her gün 3000 kişiye kardeşlik sofrası kuracak. Zagrep, Gradacac, Mostar, İşkodra, Tiran, Kavaja, Prizren, Ferizay, Mitroviça, Tetova, Kırçova, Manastır, Struga, Valandova, İskeçe, Gümülcüne, Asenovgrad,  Silistra, Glavinitsa gibi 19 farklı yerde 19 farklı program yapılacak. 

Bunun yanısıra Bayrampaşa genelinde sokak iftarları ve Ramazan çadırları kurulacak ve etkinlikler gerçekleştirilecek.

 

BAĞCILAR Belediyesi, 22 ayrı mahallede ve meyve bahçelerinde iftar sofraları kuracak. Her akşam Molla Gürani Parkı yanında kurulan iftar çadırında teravih sonrası farklı aktiviteler yer alacak. Ramazan’ın 15’inci akşamı ise görme engelliler Braille alfabesiyle yüzünden Kur’an-ı Kerim okuyacak. Ramazan çadırlarında vatandaşlara ücretsiz Wi-Fi bağlantısı imkanı sağlanacak.
 

SULTANGAZİ Belediyesi, Ramazan ayında Uğur Mumcu Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde kuracağı iftar çadırında her gün 2 bin kişiye iftar verecek. Ayrıca Sultangazi’nin 8 ayrı noktasına kurulacak çorba çeşmeleriyle her gün 5 bin kişiye sıcak çorba, ekmek ve su temini sağlanacak.

 

ESENLER Belediyesi, Ramazan’ın ilk günü Kemer Stadyumu’nda gerçekleştireceği iftarda sadece çocuklar ve annelerini ağırlayacak. Çocuklara özel etkinliklerin gerçekleşeceği programda hediyeler verilecek.  Esenler Belediyesi, çat kapı iftar  projesiyle de Ramazan ayında kimsesiz yaşlıları yalnız bırakmayacak. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü öncülüğünde belediye personeli ve gönüllü vatandaşlardan kurulan İftar Dostları grubu, her akşam bir kimsesiz yaşlıyı iftarda evinde ziyaret edecek. “İftardan Sahura Gönül Sohbetleri” programlarıyla her gün açık havada çeşitli etkinlikler yapılacak. Ayrıca “Anadolu’yu mayalayanlar” programıyla yüzyıllar boyunca toplum üzerinde etkili olmuş manevi üstünlüklere sahip Anadolu’yu mayalayan gönül mimarları, Ramazan boyunca Esenler’de anılacak.

BEYKOZ Belediyesi, bu Ramazan boyunca ilçe sakinlerini her gün serhat şehri Edirne’ye götürecek. Ramazan boyunca her gün 5 otobüs Edirne’ye hareket edecek. Belediyenin Gönül Sofraları adıyla düzenlediği iftarlarda ise engelli ilçe sakinlerinden ihtiyaç sahiplerine, ilçe protokolünden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine kadar toplumun birçok kesimi bir araya gelecek.

 

KADIKÖY Belediyesi, ilçede bulunan 66 camide ise hem hijyenik temizlik hem de cami halılarına kuru temizleme işlemi yaptıracak. Her yıl Ramazan ayında Kadıköy’de bulunan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yapan Kadıköy Belediyesi bu yıl 5 bin aileye yardım paketi ulaştıracak.

 

BAŞAKŞEHİR Belediyesi, üç ayrı bölgede Ramazan coşkusu yaşatacak. Sular Vadisi, Bahçeşehir Gölet ve Kayaşehir’de her gece ayrı programlar yapılacak. Sular Vadisi, Başakşehir Ramazan etkinlik programlarının merkezi olacak. Ramazan boyunca gerçekleştirilecek programlarda, Türkiye’nin önde gelen İlahiyatçı, akademisyen, yazar ve birbirinden ünlü sanatçılar ağırlanacak. Endonezyalı Grup Debu ve Bosna Hersekli ünlü sanatçı Mesut Kurtiş de Başakşehirlilere konser verecek. Başakşehir’de Ramazan’ın manevi havasının yüreklere işleyeceği en önemli programlardan olan Kur’an-ı Kerim tilavetlerine, Mısır, Ürdün, Irak ve Türkiye’den dünyaca ünlü hafızlar katılacak. İslam Dünyası Kültür Günleri etkinlikleri düzenlenecek.

 

Sokak iftarlarının yapıldığı mahallelerde her gece cami sohbetleri gerçekleşecek. Ramazan şerbetleri ikramının da yer alacağı sohbetlerde vatandaşlar, ünlü hafızların seslerinden Kur’an-ı Kerim ve birbirinden değerli hocaların sohbetlerini dinleyebilecekler. Bu sene Başakşehir’deki camilerde “Aynı Safta Buluşalım” başlığı altında tam 44 cami programı gerçekleşecek.

 

EYÜP Belediyesi, Eyüp Sultan Meydanı’nda Ramazan ayı için yapılan son hazırlıkları da tamamlıyor.  Tarihi Cülus Yolu, Osmanlı Evleri, Feshane’de ve Haliç Etkinlik Alanı’nda düzenlenen etkinliklerle, sadece İstanbulluların değil yurdun dört bir yanından gelen misafirlerin ağırlanması planlanıyor. Eyüp Sultan Camii Meydanı, Ramazan ayına özel dekorlarla kaplanacak. Ramazan’ da gül kokularının yayılacağı Eyüp Sultan Meydanı’nda havuzun üzerine kurulacak platformda dünyaca ünlü kariler Kura’n-ı Kerim Tilaveti icra ederken, Sahnenin arkasına yerleştirilen perdeye yansıyan görüntüler, lazer şovu ve mapping gösterileri Eyüp Sultan’a gelenleri Mekke’ye götürecek. Sahne kenarlarına kurulacak led ekranlardan Kadir gecesi ve perşembe akşamları Eyüp Sultan Camii’nden Meydan’a canlı mevlit yayını yapılırken, kurulacak Eyüp Sultan Sebili’nden Osmanlı şerbetleri ve ayranlar dağıtılacak.

 

ZEYTİNBURNU Belediyesi‘nin  kuracağı iftar sofralarında  bin 500 kişi aynı anda iftar yapabilecek. Ramazan coşkusunun her akşam farklı bir mahallede yaşanacağı iftarlarda, lokma tatlısı yine menünün vazgeçilmezleri arasında yer alacak. Ayrıca daha önceki yıllarda olduğu gibi her akşam teravih namazının ardından bir camide yapılacak soğuk limonata ikramı ile aşırı sıcak ve yüksek nem yüzünden iyice bunalan vatandaşların serinlemesi sağlanacak.

 

BAHÇELİEVLER Belediyesi, günlük iki çadırda (Soğanlı ve Hasan Doğan spor kompleksi yanı) ve aşevi ile günlük yaklaşık 10 bin kişiye iftar yemeği sunacak. Ayrıca 11 mahallenin en geniş sokaklarında sokak iftarlarını halkla birlikte gerçekleştirecek. Öte yandan Şirinevler Ulu Camii yanındaki Ömer İnci Parkı içerisinde kurulacak stantlarda Ramazan boyunca sürecek kitap günleri gerçekleştirilecek. Etkinliklerde ayrıca, 30 gün boyunca iftar öncesi ve sonrası yazarların katılımıyla imza günleri düzenlenecek.

 

BAKIRKÖY Belediyesi, bu yıl iftar yemeğini Fildamı Sarnıcı’nda içerisinde oluşturulacak alanda verecek. Her gün düzenlenecek 2 bin kişilik iftarlarda yemekleri hayırsever kişi ve kurumlar verecek. Bakırköy Belediyesi iftar alanına gelemeyecek yurttaşlar için de 20 bin tane erzak kolisi hazırladı. Erzak kolileri Ramazan’dan önce ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Ayrıca her akşam farklı bir mahallede iftar sofraları kurulacak.

İstanbul'da

 

RAMAZAN ÇADIRLARI AMACINI AŞIYOR UYARISI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, Ramazanın şatafat ve gösteriye dönüştürülmemesini istedi. Görmez, “Asıl maksattan uzaklaşarak yapılan iftarlar Ramazan’ın ruhuna uygun değildir. İftar çadırlarının gayesi dışına çıkmasına izin verilmemelidir” dedi.

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ramazan ayının teması “Helal Kazanç, Helal Lokma”nın tanıtım toplantısında konuştu. Mehmet Görmez, iftar çadırları, gösterişli iftarlar ve gıda yardımlarının dağıtımı konusunda önemli uyarılar yaptı.

 

Prof. Görmez’in görüşleri ana başlıklarıyla şöyle:

 

“Ramazan şatafat ve gösteriye dönüşmemeli. Ramazan’la değişebilmek için iftar sofralarını israf sofralarına dönüştürmeyin. İftar, kendi mütevazı halinde ziyafeti barındırır zaten. Gerek otel ve gerekse birçok mekandaki iftar kendi içinde israfı barındırır. Ramazan iftarında aile ve dostlarımızla beraber olalım, zenginlik müminler arasında statü değildir. Asgari ücretle geçinmeye mahkum edilmiş kardeşlerimizle, darda olanlarla zenginlerin statüsü aynıdır.

 

Asıl maksattan uzaklaşarak yapılan iftarlar Ramazan’ın ruhuna uygun değildir. İftar çadırlarının gayesi dışına çıkmasına izin verilmemelidir. Başında, yoldan geçenlerin ve yolda kalanların iftarı için kurulan çadırların amacı dışına çıkmamasına özellikle kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gerekir. Hikmeti kaybolan bir hükmün tatbiki erdemli toplum oluşturmaz. Yoksulluğun gıda paketi ile giderileceğini düşünmek İslam ruhuna uygun değildir.”

 

Dünya Bülteni