Bosna Hersek’te Mehteran yürüyüşü

Etkinlikler
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi tarafından düzenlenen“Türkiye’nin Manevi Mimarları” etkinlikleri öncesinde, Dünya’nın en eski askeri bandosu olan Mehteran takımı, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür...
EMOJİLE

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi tarafından düzenlenen“Türkiye’nin Manevi Mimarları” etkinlikleri öncesinde, Dünya’nın en eski askeri bandosu olan Mehteran takımı, Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi önünde Bosna’lılara mini bir konser verdi ve sonrasında Fojnica sokaklarında Mehteran yürüyüşü sergiledi.

“Türkiye’nin Manevi Mimarları” programına katılmak üzere Bosna Hersek’te bulunan Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Fojnica kentinde verdiği konserde büyük ilgi gördü. Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi önünde Bosnalılara mini bir konser veren Dünya’nın en eski askeri bandosu olan Mehteran takımı, daha sonra Fojnica sokaklarında Mehteran  geçidi düzenledi.

Fojnica sokaklarında Mehteran yürüyüşü  

5 gün sürecek olan etkinlikler kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, Fojnica’nın ardından Saraybosna, Travnik ve Mostar kentlerinde de birer konser verecek. “Pelevne”, “Türkler geliyor”, “Estergon Kalesi” ve  “Osmanlıyız biz” marşlarını seslendiren ekip, daha sonra Fojnica sokaklarında Mehteran yürüyüşü  başlattı.

550 yıl sonra tekrar Fojnica (Foynitsa) sokaklarında yankılan kös sesi ve Mehteran ezgileri, yerel halkı heyecanlandırdı.Mehter takımına yol kenarlarında bulunan Bosnalılar alkışlarla eşlik ederek, büyük ilgi gösterdi.

Fatih’in ahidnamesi burada hazırlandı

Fatih Sultan Mehmet, Bosna-Hersek’i fethinden sonra, 28 Mayıs 1463’de bir ahidname hazırlattı.. Bu ahitnameyle Bosnalı gayrimüslimlere geniş çaplı bir koruma sağlandı. Aslı Bosna-Hersek’in Fojnica şehrindeki Fransisken Katolik Kilisesi’nde olan bu ferman, özel olarak korunuyor ve sergileniyor. Kent, bu nedenle tarihte büyük önem taşıyor.