Avrupa’da yaşayan gençlere ‘medya’ konferansı

Etkinlikler
Kısa adı IGMG olan Almanya merkezli İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı’ndan yaklaşık 90 üniversiteli gence, Belçika ziyaretleri kapsamında Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşavirligi tarafından, Av...
EMOJİLE

Kısa adı IGMG olan Almanya merkezli İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı’ndan yaklaşık 90 üniversiteli gence, Belçika ziyaretleri kapsamında Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşavirligi tarafından, Avrupa’da yaşayan gençlerin basın sektöründe bulunmasının önemi ve diaspora faaliyetlerinde medyanın rolü konulu bir konferans verildi.

IGMG’nin Üniversiteliler Başkanlığı tarafından, kış tatilini değerlendirmek için düzenlenen kamp kapsamında çoğu Almanya, Fransa ve Belçika’da okuyan gençler, Brüksel temasları öncesinde Avrupa’nin tarihi ve kültür sehirlerinden biri olan Brugge kentini ziyaret etme imkanı buldular. Daha sonra Türkiye’nin Brüksel AB Daimi Temsilciliginde Türkiye Cumhuriyetinin iki güzide ve tarihi kurumları olan T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Anadolu Ajansı tarafından verilen konferansa katıldılar.

Konferansın ilk bölümünde Anadolu Ajansı Avrupa Bölge Genel Haber Editörü Yusuf Kaya, Ajansın 100. Yıl Vizyonu ile ilgili gençlere sunum yaptı. Kaya, iki yıl öncesine kadar dünyada hiçbir etkinliği olmayan bir Anadolu Ajansı’nın varlığını sürdürmeye çalıştığını ancak Kemal Öztürk’ün görevi devralmasından sonra atılan adımlar ile kısa süre içerisinde AA’nın dünya çapında bilinen bir ajansa dönüştüğünü söyledi.

AA’nın, 100’üncü yılını kutlayacağı 2020 yılına kadar dünyanın en etkili 5 ajansı arasına girmeyi kendisine hedef olarak seçtiğini ifade eden Kaya, bu amaçla attıkları adımlar ile şu ana kadar 6 dilde yayına geçtiklerini, Ortadoğu ve Balkanlar’da en güçlü ajans haline geldiklerini ve 25 ayrı ülkeden abone sahibi olduklarını belirtti.

2014 yılında Fransızca ve Arnavutça yayına da başlayacaklarını kaydeden Yusuf Kaya, yine gelecek yıl Afrika’da tamamlanacak yapılanma ile bazı ajansların tekeline son vereceklerini ifade etti.

T.C. Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşaviri Veysel Filiz, Anadolu Ajansı’nın bir Türkiye markasi oldugunu vurgularken Üniversiteli gençlerimizin Ajansı yakından takip ederek Medya sektörüyle ilgili kendilerine sunulabilecek imkanları degerlendirmeleri konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Konferansın geri kalan bölümünde, Filiz Avrupa’nın en önemli sorunlarının başına İslamofobik yaklaşımların geldiğini ancak Avrupa’da yaşayan Müslümanların kendi aralarında yaşadığı çekişmelerin aslında çok daha ciddi sorunlara yol açtığına değindi.

Büyükelçiliğin konferans salonundaki konuşmasında Veysel Filiz, üniversiteli gençlerimizin Avrupa’yı daha esitlikci, demokratik ve adil olma yönünde değiştirme potansiyeli taşıdıklarını ve bu potansiyelden sonuç elde etmek için kendilerini çok iyi yetiştirmeleri gerektiğini belirtti.

Brüksel Basın Müşaviri Filiz, Avrupa’da gazeteci olmanın öneminin altını çizerken, “Bizlerin gazetecileri olmazsa biz kendimizi anlatamayız. Medyası olmayan bir diasporanın güvenli ve etkin sekilde yaşaması çok zor” ifadelerini kullandı.

Üniversiteliler daha sonra Brüksel Büyükelçiliği Basın Müşavirligi tarafından verilen aksam yemegine katılıdlar ve Düsseldorf’ta bulunan kamp merkezine geri dönmek üzere Avrupa’nın Baskentinden ayrıldılar.