“Çanakkale Ruhu ve Gençlik” yarışması ödül töreni

Etkinlikler
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale ruhunun, milletin değerlerinin nasıl yeniden ortaya çıktığını yakından bildiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın 29 Ocak 2009&...
EMOJİLE

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale ruhunun, milletin değerlerinin nasıl yeniden ortaya çıktığını yakından bildiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın 29 Ocak 2009’da Davos’ta yaptığı ‘one minute’ duruşuyla, Çanakkale ruhunun nasıl ortaya çıktığını bütün dünya gördü” dedi. 

Birlik Vakfı, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Genç Birlik tarafından ortaklaşa organize edilen, “Çanakkale Ruhu ve Gençlik” isimli Türkiye liseler arası kompozisyon yarışmasının ödül töreni, Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. 

Törende konuşan Kılıç, yarışmanın çok önemli olduğunu söyledi. Çanakkale’de büyük bir özgüvenin bulunduğunu vurgulayan Kılıç, “Devletimiz kurulduktan sonra, özgüveni, tarihe bağlılığı unutmuş, belli noktalarda içine kapanmış bir devlet haline gelmiş. Şimdi ise milletin AK Parti iktidarları döneminde, dünya sahnesinde en büyük yerini alan ve bunu tarihinden aldığı gücüyle ortaya koyan bir devlet olduk” diye konuştu.

Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile uzun yıllar beraber çalıştığını hatırlatarak, Erdoğan sayesinde bir çok olaya tanıklık ettiğini anlattı.

Bakan Kılıç, “Çok olay yaşadık. Yeniden Çanakkale ruhunun, milletin değerlerinin nasıl ortaya çıktığını yakından biliyoruz ancak Cumhurbaşkanımızın 29 Ocak 2009 günü Davos’ta yaptığı ‘one minute’ duruşuyla, Çanakkale ruhunun nasıl ortaya çıktığını bütün dünya gördü. Milletimize bu özgüvenimizi hatırlatan ve her zaman yaşatan Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu zaferden geriye önemli kahramanlar kaldı” 

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çanakkale destanın önemine işaret ederek, bu zaferden geriye çok önemli kahramanların kaldığını dile getirdi.

Bunlardan birinin de Emin el Hüseyni olduğunu ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi: 

“Kayıtlarımızda çok yer almaz ancak çok önemli bir şahsiyettir. Kudüs Müftülüğü de yapmıştır. 20 yaşında iken Kudüs’ten ayrılmış ve savaşmak için Çanakkale’ye gelmiştir. Daha sonra dönmüş, ilim tahsil etmiş, Osmanlı’nın en genç müftülerinden biri olmuştur. Kendisi çok büyük bir alimdir. Kendisi, ‘Başımıza ne geldiyse Osmanlı Devleti’nin bedduası yüzünden geldi. Eğer bunu kaldırabilirsek, başımızdaki sıkıntıları atlatabiliriz’ demiştir. 

Çanakkale Müzesi’nde Kınalı Ali’nin mektubu vardır. Askere giderken annesi ona kına yakar. Komutanları ve arkadaşları sorar, o da annesinin yaktığını söyler. Onunla dalga geçerler. Ailesine mektup yazar ve bunu anlatır. ‘Yakında kardeşim Ahmet de buraya gelecek. Ona yakmayın’ der. Sonra şehit olur ve ailesinin yazdığı cevap mektubu komutanlarına ulaşır. O mektupta annesi, ‘Oğlum onlara söyle seninle dalga geçmesinler. Biz 3 şeye kına yakarız. Gelinlik kıza, kocasına kurban olsun diye. Kurbanlık koça, Allah’a kurban olsun diye. Bir de Mehmetçiğe yakarız, o da vatana kurban olsun diye’ der. “ 

“Yarışma çok yerinde oldu”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlık olarak en önemli önceliklerinin, çocukların ana dilleri doğru okumaları, yazmalı, konuşmaları olduğunu aktardı. 

Yarışmanın buna büyük katkı sağladığını anlatan Avcı, “Bu yarışma çok yerinde oldu. Bu vesileyle hem Çanakkale üzerine yeni şeyler öğrendiler hem de pek çok konuyu araştırdılar. Sayın bakanımız öğrencilerimize yeni araştırma konuları verdi. Ben de bunun takipçisi olmak istiyorum” dedi.

Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Alacacı, Çanakkale’nin büyük bir destan olduğunu belirterek, “Batı sömürgecilerinin temsilcileri, bizi yok etmek, teslim almak için saldırmışlardır. Bu saldırı karşısında şehitliği şeref bilen Çanakkale kahramanları, Allah’ın yardımıyla bu saldırıyı durdurmuştur. Bu saldırı bugün bitmemiştir. Çanakkale’deki o ruh nasıl tüm olumsuzluklara rağmen düşmanlara ‘dur’ demişse, bugünde aynı ruhla bu saldırılara ‘dur’ diyeceğiz” dedi.