Azerbaycan’da, Anadolu’da “Yedi Ulu Ozan” olarak kabul edilen Seyyid İmadettin Nesimi, Şah İsmail Hatayi, Fuzuli, Yemini, Virani, Pir Sultan Abdal ve Kul Himmet’i konu alan uluslararası sempozyum düzenlendi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Folklor Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılış toplantısına AMİA Başkan Yardımcısı Milletvekili Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği Müsteşarı Meral Barlas, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, TİKA Bakü Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, AMİA Folklor Enstitüsü Başkanı Muhtar İmanov ve akademisyenler katıldı.
AMİA Folklor Enstitüsü Başkanı İmanov, Türk sufiliğinin temsilcilerin olan “Yedi Ulu Ozan”ın her zaman birlik konusunu tebliğ ettiğini söyledi.
Türk toplumunun şekillenmesinde “Yedi Ulu Ozan”ın büyük rol oynadığını ifade eden İmanov, birliğin devam ettirilmesi için bu ozanlarla ilgili daha fazla araştırmanın yapılması ve halka anlatılması gerektiğini vurguladı.
Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Özcivan da ulusların varoluşlarının ana sebeplerinden birinin inanç, gelenek ve yaşam biçimlerini asimile olmadan sürdürmek olduğunu söyledi.
Bunun için halkın hafızasının silinmemesi gerektiğini kaydeden Özcivan, ozanların toplumların hafızasını gelecek kuşaklara anlattığını, her toplumun ozanını yaşattığı sürece ulus ve inanç olarak yaşayacağını belirtti.
Anadolu Alevi inancında ozanların ayrı bir yeri ve saygınlığının olduğunu ifade eden Özcivan, “Ozanlar, halkın dili, gözü ve kulağıdır. Türk kültürünün yaşadığı ve yaşatıldığı coğrafyada yüz binlerce ozan olmuştur. Bunlardan bazıları toplumun hafızasında o toplumla bütünleşecek kadar yer edinmiştir. Burada konuşacağımız ozanlar, Türk kültürünün, Alevi inancının temel taşları olarak çağlarının bilgesi olmuştur. Azerbaycan halkının yakından tanıdığı ve sevdiği Seyyid Nesimi, Şah Hatayi ve Fuzuli, Anadolu halkının da gönlünde yer etmiştir” diye konuştu.
Türkiye ve Azerbaycan’ın yanı sıra İran, Dağıstan, Gürcistan ve Kazakistan’dan 100 akademisyenin katıldığı sempozyumun amacının “Yedi Ulu Ozan”la ilgili yeni çalışmaların yapılmasını sağlamak, halk biliminde aşıklık geleneği hakkında mevcut bilgileri toplamak ve değerlendirmek olduğu belirtildi.
Sempozyumda sunulan bildirilerin, bu yıl basılarak bilim dünyasının hizmetine sunulacağı bildirildi.