Beyoğlu’ndaki Koç Üniversitesi ANAMED binasında “Yazarın Gayriresmi Portresi” etkinliği kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan mimar-yazar Melih Güneş, ünlü şairin Moskova’da yaşadığı dönemden kesitler, gün yüzüne çıkmamış eserleri ve Vera Tulyakova’ya olan aşkını anlattı.
Nazım Hikmet ile ilgili araştırmalarıyla tanınan Güneş, ünlü şairin özellikle de üçüncü Moskova döneminde dünyaya açıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu dönem kendisini de çoğalttığı farklı bir dönem. Dünyanın önde gelen entelektüelleri ve üretici insanlarıyla buluştuğu, tanıştığı, arkadaşlık kurduğu bir dönem. Pablo Neruda, (İlya) Ehrenburg, Picasso ile tanışıyor. Özetle diyebiliriz ki Sovyetler Birliği, Nazım Hikmet’i bir yerde çoğaltmış.”
Güneş, dünyaca ünlü yazarın halen bazı Türkçe eserlerinin okuyucuyla buluşmamış, bazı eserlerinin de Rusça’dan Türkçe’ye çevrilmemiş olduğunu vurgulayarak, “Şu an onlara benden başka sahip çıkan kimse yok ne yazık ki. Sırf benim bulduğum 12 tane şiir var. Bunların 2-3 tanesini destek alarak çevirmek zorunda kaldım. Gençliğinde yazdığı ve yayınlanmamış oyunları da var. 1925’li yıllardan başlayarak yazdığı oyunlar var” ifadelerini kullandı.
Hikmet’in “Prag Saatleri” isimli oyunundan da söz eden Güneş, oyunun tamamının Türkçe’ye çevrilmemiş olduğuna dikkati çekerek, “Bugün artık onları okuyabiliyor olmamız lazımdı” diye konuştu.
Bu arada, program öncesinde, Nazım Hikmet’in fotoğrafları, kendi sesinden okuduğu şiirleri eşliğinde sunuldu.
Etkinlikte ayrıca, Güneş’in arşivinde bulunan ve ilk kez gösterilen, yazarın yaşarken ve ölümünün ardından çekilmiş video görüntüleri izleyiciyle buluştu.