“Afgan kızı” fotoğrafıyla tüm dünyada tanınan Amerikalı fotoğraf sanatçısı Steve McCurry, CerModern’de düzenlenen basın toplantısında, 2 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin fotoğrafı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bodrum’da cesedi kıyıya vuran Suriyeli çocuğun fotoğrafını gördükten sonra insanların fikirlerinin değiştiğini belirten McCurry, bazı gazetelerin bu görüntüye yer vermediğini ancak bu tip fotoğrafların kullanılması gerektiğini kaydetti.
“Bir fotoğraf her şeyi değiştirmeye yetti. Bence bu tip fotoğrafları kullanarak, bunu insanlara aktarmalıyız. Böylece dünyada insanlar ne olduğunu bilmeliler” ifadesini kullanan McCurry, şöyle konuştu:
“Bu tür dramatik ve güçlü resimler insanların düşüncelerini değiştirebilir. Özellikle kriz dönemlerinde insanları bu noktada çözüm bulmaya itebilir. Trajik ve dramatik fotoğraflar olumlu etki edebilir. Vietnam’da kolları açık haldeki bir kız çocuğunun fotoğrafı büyük etki bırakmıştı. Fotoğraflar, dünyadaki her şeyi değiştirmeye gücü yetmese bile önemli bir rol oynar.”
Aylan’ın fotoğrafının bir trajediyi gözler önüne serdiğine işaret eden McCurry, “Onun gibi fotoğraflar insanların harekete geçmesini sağladı. İnsanlar o fotoğrafı ilk gördüğünde şok olmuştu ama her zaman göstermek, bu durumlarda dünyayı değiştirmek için yararlı olacaktır” dedi.
“Afgan kızı”nın hikayesi
McCurry, kariyerinde önemli yere sahip “Afgan kızı” fotoğrafının hikayesini anlattı.
Fotoğraftan sonra 17 yıl boyunca insanların mektuplar aracılığıyla “Afgan kızına nasıl ulaşacaklarını” sorduğunu dile getiren McCurry, onlara verilecek bir cevaplarının olmadığını söyledi.
Dünyanın Afganistan’a yoğunlaşmasının ardından kızı bulmaya karar verdiklerini belirten McCurry, uzun uğraşlar sonrasında 17 yıl sonra Afgan kızına ulaştıklarını kaydetti.
“Afgan kızı fotoğrafı hayatınızı değiştirdi, acaba kızın hayatını değiştirdi mi?” sorusuna ise McCurry, “Fotoğrafı yayınlamadan önce kız ve ailesinden izin aldık. Bence kendisi ve ailesi için birçok yardım yapıldı” cevabını verdi.
Türkiye’den Ara Güler
McCurry, fotoğraf çekecek kişinin keşfetme, gözlem ve anlam ruhuna sahip olması gerektiğini vurguladı.
“Ne tür bir fotoğraf makinesi kullandığı” yönündeki soruya ise McCurry, bunun çekeceği kareye göre değiştiğini, 50 yıl önce çok farklı özellikleri bulunmasına karşın bugün makinelerin donanımlarının birbirine benzediğini söyledi.
“Keşke bunu ben çekseydim” dediği anların olduğunu bildiren McCurry, güzel fotoğrafların insanları heyecanlandırdığını vurguladı.
McCurry, Türkiye’den Ara Güler’in birçok fotoğrafına imrendiğini dile getirdi.
McCurry sergisi, 13 Aralık’a kadar ziyaret edebilecek
Fotoğrafçılık alanında birçok önemli ödüle sahip McCurry’nin dünyanın değişik bölgelerinden çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, CerModern’de yarın açılacak. Sergi, 13 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek.