34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açıldı

Etkinlikler
TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle bu yıl 34.’sü düzenlenen fuarın açılışında konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, fuara kızıyla geldiğini belirterek, “Hayata...
EMOJİLE

TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle bu yıl 34.’sü düzenlenen fuarın açılışında konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, fuara kızıyla geldiğini belirterek, “Hayata Gülümseyerek Bakmak” temasıyla gerçekleştirilen fuarı düzenleyenlere teşekkür etti.

Vali Şahin, yazının bulunmasının insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu dile getirerek, “Okuma, bilgi edinmenin en kolay ve kestirme yolu olmuştur. Günümüzde, kitap ve okuma alışkanlığı artık, boş zamanların değerlendirmesi olarak görülmekten çıkmış, bir mükellefiyet, ihtiyaç ve görev olarak görülmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Okuma alışkanlığı ve sanatsal faaliyetlerin sadece bireysel açıdan değil, toplumsal açıdan da gelişmişlik kıstası olarak dikkate alındığını kaydeden Şahin, okuma, sanat ve refah düzeyiyle ilgili konular ele alındığında, birbiriyle doğrudan bağlantılı olduklarının görüldüğünü söyledi. 

Vasip Şahin, İstanbul’un insana yapılan yatırımın en verimli ve en hayati yatırım olduğunu bilen bir şehir olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu nedenle şehir, sosyo-kültürel yapısı itibariyle, okuma alışkanlığı ve kültürel bakış açısının küçük yaşlarda kazandırılmasına yönelik çalışmaları desteklemektedir. İstanbul kütüphaneleri, müzeleri, sanat galerileri ve sayısı 3 bine yaklaşan matbaaları, ulusal ve uluslararası fuarları, organizasyon ve etkinlikleriyle, insanlarını kültürel anlamda beslemeye gayret etmektedir. Medeniyetler, kültürler ve değerler şehri İstanbul, ekonomiden sanata, spordan kültüre her alanda kaydettiği gelişmeleri okumaya, sanata ve eğitime verdiği öneme borçludur.”

İstanbul insanının, okumayı ve sanatı bir zevk değil, ihtiyaç ve yükümlülük olarak gördüğünü aktaran Vali Şahin, “Bu anlamda İstanbul, toplum olarak okuma alışkanlığının geliştiği, sanat ve kitap kültürünün edinildiği önemli şehirlerimizden biridir. Özellikle geleceğin aydınları ve bilinçli vatandaşlar olarak kabul ettiğimiz üniversite gençliği, bu tarz fuarları yakından takip etmektedir” dedi.

Şahin, İstanbul nüfusunun 15 milyon, geçen yıl fuarı ziyaret edenlerin ise 500 bin olduğunu belirterek, “Umuyorum ki ziyaret edenlerin milyonlarla ifade edildiği bir fuar olsun” temennisinde bulundu.

“Korsanla mücadele, son dönemde en çok uğraştığımız konudur”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun ise fuarın temasını son derece benimsediğini ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, “Gerçekten son günlerde bölgemizde meydana gelen olaylar, gerginlikler, stres, çekişmeler, gerilmeler, İstanbul’da tam da zamanında, tam bu vakitte hayata gülümseyerek bakmamızı, tekrar kitabı hatırlamamızı, silah yerine kitaba sarılmamızı ve kitap taşımaya dönmemizi sağlayacak. Bundan çok büyük memnuniyet duyduğumun ısrarla altını çizmek istiyorum” diye konuştu. 

Romanya’nın fuarın onur konuğu olduğunu belirten Dursun, “Romen dostlarımızla beraber olmaktan çok mutlu olduk” dedi.

Korsan kitap konusuna da değinen Dursun, “Korsanla mücadele, son dönemde en çok uğraştığımız konudur” dedi.

“Hayatımız, kirli ve çirkin her şeyden arındırılabilir”

Romanya Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Mattei Ioan ise kültürel açıdan iki ülke arasında köklü köprüler olduğunu söyledi.

“Yazılı kültürün, bulunduğumuz jeopolitik koşullarda ruhun bütün arınma sistemini oluşturduğuna inanıyorum” ifadelerini kullanan Ioan, şöyle devam etti:

“Hayati ve vazgeçilmez bir unsur olan su, kirlendiğinde, insanın bulduğu maddelerle ve cihazlarla arındırabilir ise ruhumuz da aynı şekilde insanın yarattığı muhtelif kültür ve sanat ürünleriyle arındırılabilir. Yani hayatımız, kirli ve çirkin her şeyden arındırılabilir. Burada bulunan Romen yazar ve editörlerin iyi ilişkilerde bulunacağını umuyorum.”

“Korsan o kadar büyüyecek ki biz normal kitaplarımızı basamaz hale geleceğiz”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de Türkiye’de çok iç karartıcı ve can sıkıcı bir yıl yaşandığını ifade ederek, “Terör kurbanları, şehitlerimiz oldu. Canlı bombalar başkentte patladı. Açıkçası içimiz karardı. Biz, bu fuarın temasını , ‘Hayata Gülümseyerek Bakmak’ olarak düşünürken aslında belki toplum bu kadar karanlık değildi ama bugün anlıyoruz ki hepimizin, Türkiye toplumu olarak hayata gülümseyerek bakma arzumuz var” dedi.

Türkiye’de yayıncılığın her yıl yaklaşık yüzde 5 büyüdüğünü dile getiren Celal, şu bilgileri verdi:

“Geçen sene 561 bin adet kitap üretmişiz. Kişi başına 7,3 kitap düşmüş ve 2 milyar 381 milyar dolarlık bir ciroya ulaşmış yayıncılık sektörü. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin açıkladığı rakamlara göre, dünyanın en büyük 11. yayıncılık sektörüyüz. Yani Çetin Altan’ın dediği gibi enseyi karartmamak lazım. Sanıyorum 5-6 yıldır her konuşmamızda değiniyoruz. Sorunlar önümüzde duruyor. Yeni hükümet kurulacağı için bir anlamda bir çağrı olsun; toplum olarak barış ve huzur istiyoruz.”

Metin Celal, korsanla mücadeleye dikkati çekerek, “Korsan yayın, maalesef çok büyük mücadele edilmesine rağmen, belki fiziki anlamda geri gitti ancak dijital alanda çığ gibi büyüyor ve yeni hükümetten de açık ve net bir şekilde talep ediyoruz. 2 yıldır sayın bakanın imzalamasını bekleyen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ki bütün kültür sektörlerinin iş birliğiyle ve Bakanlıkla hazırladığı kanun, artık meclise gelsin. Çünkü biraz daha beklerse o yasa, dijital yayındaki korsan o kadar büyüyecek ki biz normal kitaplarımızı basamaz hale geleceğiz” şeklinde konuştu.

TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da TÜYAP’ın 36 yıllık geçmişinde 34 yılı kaplayan Kitap Fuarı çabasının bugünlere ulaştığının altını çizerek, fuarın özlemle beklenen bir etkinlik olduğunu ve 5 şehirde devam ettiğini söyledi.

TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder ise fuar süresince, 2 bine yakın imza etkinliği olacağını kaydederek, ilk 4 gün konuk ülke Romanya’nın önemli yazarlarının fuarda ağırlanacağını belirtti. 

Öder, fuara 30 ülkeden 85’in üzerinde yabancı yayınevi ile çok sayıda yabancı yazarın da katıldığını bildirdi.

“Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” temasıyla okuyucuyla buluşan fuarın açılış törenine, fuarda Onur Çizeri olarak yer alan karikatür sanatçısı Tan Oral, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından katılımcılara katkılarından dolayı plaket takdim edildi. 

Fuar 15 Kasım’da sona erecek

Fuarın onur konuğu Romanya, Uluslararası Salon’da ilk 4 gün açık olacak stantta, Romanya edebiyatı ve kültürüne yer verecek. Onur konuğu ülke etkinlikleri kapsamında ayrıca söyleşiler, paneller, şiir ve müzik dinletileri, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk etkinlikleri düzenlenecek. 

Romanya’nın önde gelen yazarlarının katılacağı fuarda, Nobel Edebiyat Ödülü Adayı Mircea Carterescu ve Matei Visniec gibi yazarlar yer alacak.

Bu yıl 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuar, 15 Kasım’a kadar Beylikdüzü’ndeki fuar alanında ziyaret edilebilecek.

Bu arada kitap fuarıyla eş zamanlı olarak, “Geçmişe Tanıklık” temasıyla gerçekleştirilen “ARTİST 2015 / 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı” da ziyarete açıldı.