Bu sene önceki yıllardan farklı olarak Kısa Film Günleri formatına geçilen programda söyleşiler, kısa film gösterimleri ve ödül töreni yer aldı.
5 Nisan Cuma günü Ali Emiri Kültür Merkezi’nde başlayan program, 7 Nisan Pazar akşamı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.
5 Nisan Cuma günü kısa film gösterimleriyle başlayan programın, söyleşi kısmında konuk olarak Yönetmen Murat PAY ve Öğretim Üyesi Dr. Mesut AYTEKİN yer aldı. ”Türkiye’nin Kısa Film Deneyimi” konulu programda ilk olarak sözü Genç Öncüler Gençlik Hareketi başkanı Aşkın ÖZCAN aldı. Özcan, bu seneye kadar Genç Öncüler Kısa Fİlm yarışması olarak yapılan programın format değişikliğinden söz ederek sözü öncelikli olarak Mesut Aytekin’e verdi.
Mesut Aytekin konuşmasında kısa filmlerin hayatımıza yeni yeni girdiğini, dünyanın bu konuda çok daha ileride olduğunu ancak Türkiye’de istenirse çok güzel işlerinde ortaya çıktığını ve çıkabileceğini belirtti. Akabinde sözü devralan Yönetmen Murat Pay, filmler arasında ayrım yapmadığını kısa film olsun, belgesel olsun, uzun metraj olsun hiç kendisi için farketmediğini, film filmdir sözleriyle ifade etti. Kısa film çekmenin kolay bir şey olmadığını ifade eden Murat Pay, her şeyin artık kısalmaya başladığının altınız çizdi.
6 Nisan Cumartesi günü ise 2 oturum gerçekleştirildi. Öncelikle bu sene ve geçmiş senelerde yarışmaya katılmış olan filmler gösterildi. Akabinde yapılan söyleşide konuk olarak değerli yönetmenler Sinan Sertel ve Seyid Çolak ile ”Kısadan Uzun Metraja Sinema Muhayyilesi” masaya yatırıldı.
İlk olarak sözü alan Sinan Sertel, her filmin bir kaderi olduğunu belirterek tam umutlarınızın karardığını anda yepyeni kapıların açılabileceğini belirterek genç sinemaseverlere umutsuzluklara kapılmamaları gerektiğini anlattı. Ardından sözü alan Seyid Çolak, kısa filmlerin uzun metraja giden yolda bir başlangıç olduğunu ifade etti.
6 Nisan Cumartesi akşamı ise son program yapıldı. ‘İslam Dünyasının Sinema Tecrübesi ve Festivaller” konulu söyleşide Sinema Yazarı Enver Gülşen ve Sinema Eleştirmeni İhsan Kabil söz aldı. Dünyaca ünlü festivallerden bahseden İhsan Kabil, yapılan faaliyetler hakkında çok geniş bilgiler verdi. Akabinde söz alan Enver Gülşen ise, islam dünyasının sinema tecrübesinde çok geride olduğunu ve bunu aşmak adına da yeterli çalışmaların yapılamadığından bahsetti. Konuşmasında kimliğimizi yaptığımız işe monte etmekten bahseden Enver Gülşen, taklitçilikle bir yere varılamayacağını ifade etti.
2 günlük süren Kısa Film Günleri’nin ardından, 8 Nisan Pazar akşamı ödül töreni görkemli bir törenle başladı. Bayrampaşa Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapılan törene ünlü oyuncu Hasan Kaçan’ın yanısıra, SEKAM yönetim kurulu başkanı Prof Dr. Burhanettin Can ve sinema dünyasından ünlü isimler katıldı.
Açılış konuşmalarını yapan Genç Öncüler Gençlik Hareketi başkanı Aşkın Özcan, her sene bir tema belirlediklerini bu sene temanın özellikle ”Birlikte Yaşama Kültürü” olarak belirlendiğini ifade etti. Özcan, “Özellikle yaşadığımız son zaman diliminde din, dil, ırk vb. farklılıkların birer çatışma sebebi olarak görülmemesi, bunların bir zenginlik olarak görülmesi ve bu coğrafyada huzurlu, mutlu, refah içerisinde yaşanmasını kamuoyu ile paylaşmak istedik. Burada da sanatın gücünden faydalanarak bu konuda çekilmiş olan kısa filmleri değerlendirmeye tabi tutarak ödüllendirdik. Başladığımız yıldan bu yana çok kaliteli filmler geldi. Bu yıl da 180 tane film geldi. Bu filmlerin çoğu genç yönetmenlerin yaptığı filmlerdi. Ön jüri elemesiyle 30 film jüriye ulaştı. Nihayetinde 10 film, ödül verilmeye layık görüldü. Toplamda 30 bin liralık ödül dağıtılacak. Ümit ediyoruz ki bu tür yarışmalarla genç yeteneklerimizi biraz daha motive etmiş ve teşvik etmiş oluruz. Geçtiğimiz üç yıl boyunca genç oyuncular kısa film yarışması olarak devam ediyordu. Bu yıl kıssadan hisse olarak ismimizi değiştirdik. 5 ve 6 Nisan’da 3 oturum şeklinde seminerler düzenledik. Bugün de inşallah ödüller sahiplerini bulacak.” ifadelerini kullandı.
Yarışmanın onur ödülü, Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi (SAM) bünyesinde faaliyetlerini yürüten Türk Sineması Araştırmalarına (TSA) layık görüldü. Ödülü kurum adına Yönetmen Murat Pay, SEKAM yönetim kurulu başkanı Prof Dr. Burhanettin Can’ın elinden aldı.
Yarışmada birincilik ödülünü Misafir filmiyle Orhan DEDE almaya hak kazandı. Birincilik ödülünü ise gecenin onur konuğu Hasan KAÇAN teslim etti. Küllerinden Güle Dön filmiyle ikinciliği Onur KÖK Jüri başkanı Nazif TUNÇ’dan alırken, üçüncülüğü ise GÜMÜŞ filmiyle Deniz TELEK yönetmen Halil Kardaş’ın elinden aldı.
Yarışmada Jüri özel ödülünü usta oyuncu Mehmet USTA, Lisan filmiyle Nurullah ÖZDEMİR’e takdim etti.
Genç Öncüler Gençlik Hareketi başkanı Aşkın Özcan ise yapmış olduğu açıklamada, Genç Öncüler özel ödülünü Krampon filminin kazandığını açıklayarak ödülü Abdullah Şahin’e verdi.
Yarışmada mansiyon ödüllerine ise “Maske”, “Apartman”, “Yirmi İki”, “Leke” ve “Fotoğraf” filmleri layık görüldü.
Muhteşem gecede toplamda 30 bin TL ödül dağıtılırken Genç Öncüler muhteşem bir programa daha imza atmış oldu.