İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı İSÖM’ün başlattığı işaret dili uygulaması ile artık işitme engellileri de hutbeyi anlayabiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi–Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), başlattığı İşaret Dili Uygulaması ile işitme engellilerin de sosyal hayatın içinde yer almasını sağlıyor.
Daha önce işitme engellilere yönelik festival, tiyatro oyunu gibi faaliyetlerin ardından şimdi de işaret dili ile hutbe uygulaması başlatıldı. İstanbul Müftülüğü ile yapılan protokol çerçevesinde Ramazan ayının ilk cumasında, işitme engelliler için işaret dili ile hutbe verildi. Yıl boyunca yaygınlaştırılarak devam edecek uygulama ile İstanbul’daki büyük camilerde artık işitme engelliler de hutbeyi anlayabilecek.
İlk uygulama Kılıçalipaşa Camii’nde…
Beyoğlu Müftülüğü’ne bağlı Tophane Kılıçalipaşa Camii’nde başlayan uygulamada, hutbe okuyan imamın yanında İSÖM’ün İşaret Dili Eğitmeni de el işaretleri ile hutbeyi anlattı.
Din görevlilerine İşaret Dili Eğitimleri başlıyor…
Cuma hutbelerine işaret dili tercümanı uygulamasının yanı sıra, Ramazan ayı sonrasında 80 din görevlisine de İSÖM tarafından İşaret Dili Eğitimi verilecek. İSÖM ile İstanbul Müftülüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde bundan önce de 5 bin 300 Müftülük Personeline “Özürlülük Bilinci” eğitimi verilmişti.
Zabıta, polis ve din görevlilerinin ardından ise hemşireler geliyor…
İSÖM, 2004 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde birçok kamu personeline İşaret Dili Eğitimi verdi. İşitme engellilerin karşılaştıkları sorunların aşılması amaçlanan İşaret Dili Eğitimlerine başta İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Zabıta personeli olmak üzere toplam 1.469 kamu görevlisi katıldı.
Eylül ayından itibaren yeniden başlayacak olan eğitimlere din görevlilerinin ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yapan 130 hemşire katılacak.
Üç eğitmenin görev yaptığı İşaret Dili Eğitim Birimi’nde, her kursiyere 3 aylık eğitimin ardından “İşaret Dili Eğitimi Katılım Sertifikası” veriliyor.