İlahiyatçı Felsefeciler Artıyor

Dinler
Son zamanlarda felsefe kadrolarına ilahiyatçıların atandığı gözleniyor. Bunu neye bağlamak lazım acaba? İlahiyat öğrencilerine dayatılan felsefe derslerine mi yoksa salt AKP‘nin kadrolaşmasına m...
EMOJİLE

Son zamanlarda felsefe kadrolarına ilahiyatçıların atandığı gözleniyor. Bunu neye bağlamak lazım acaba? İlahiyat öğrencilerine dayatılan felsefe derslerine mi yoksa salt AKP‘nin kadrolaşmasına mı? Her ikisinin de haklılık payı olabilir. Ama her şeyden önce ilahiyat müfredatının da baştan sonra gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yoksa bu tarz tartışmalar her gelen yeni hükümet zamanında devam edecektir.

AKP hükümeti üniversitelerin felsefe bölümlerinde Türk-İslam düşüncesine ağırlık veriyor. Yeni açılan Felsefe bölümleri ise ilahiyatçılara kurduruluyor.

AKP’nin kadrolaşma faliyetleri üniversitelerde dikkat çekici boyutlara ulaştı. AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana kurulan üniversiteler ve Felsefe bölümlerinde İlahiyat Fakültesi ve Türk İslam Felsefesi kürsülerinden mezun öğretim görevlilieri daha fazla yer alıyor. İstanbul Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu birçok üniversitede Türk İslam Felsefesi ve İlahiyat akademik eğitim ve ders programlarına hakim olmaya başladı.

Öğrencilerden edinilen bilgiler doğrultusunda yapılan araştırmaya göre son yıllarda felsefe bölümlerini ilahiyatçılar açıyor, var olan felsefe bölümlerine ise yine ilahiyatçılar atanıyor. Ayrıca ders adalarına ve içeriklerine yönelik müdehalelerde gerçekleşiyor.

Uzmanlığı İslam Olmayana Kadro Yok

Felsefe bölümlerinde yüksek lisans yapan bir öğrenci yaşanan gelişmeleri şöyle aktarıyor. ‘Önce Türk İslam Felsefesi Anabilim Dalı’ndan zorunlu dersler öğrencilerin ders programlarına dahil edilirken şimdi Türk İslam Felsefesi çalışmayan öğrenciler felsefe kadrolarına dahil ediliyor. Özellikle anadolunda yeni açılan üniversitelerdeki felsefe bölümleri İslam felsefesi dışında hiçbir alanda çalışma yapmamış kadrolardan oluşturuluyor.’

İstanbul Üniversitesi’ndeki Durum

Prof. Dr. Şafak Ural’ın bölüm başkanlığını yürüttüğü İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümüne uzun zamandır yeni araştırma görevlisi kadrosu açılmadığı görülürken bölüme bu sene içerisinde alınan iki araştırma görevlisinin ikisinin de Türk-İslam Düşünce Tarihi kürsüsüne alındığı belirtiliyor. Bölüm tarafından 25 Aralık’ta duyurulan son kadro ilanı da yine bu kürsüye bir araştırma görevlisi alınması hakkında.