Peygamber Efendimiz‘in (sav)1439. doğum günü, farklı kesimleri bir araya getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Kutlu Doğum Haftası’nın açılışına siyasetçiler, farklı dinlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu açılış konuşmasında, "İnsanlığa umut kapısı olacak bir bilinç tazelemeye ve dindarlık anlayışına ihtiyacımızı var." dedi. Kutlama etkinliklerine ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hz Muhammed‘in taklit edilmeye değil, anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Kur’an’ın insanları özgürleştirirken toplumsal hayata adaletin hâkim olması esasına dayandığını bildirdi.
"O’nun hayatı Kur’an’dır" başlığıyla düzenlenen etkinliklerin açılışı dün akşam Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı programa, aralarında Türkiye Süryani cemaati lideri Yusuf Çetin, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, BBP Genel Başkan Yalçın Topçu ile Sanatçı İbrahim Tatlıses‘in de bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Törenlere ilk kez katılan CHP lideri Baykal, yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Konuşmasının kimi bölümlerinden salonda bulunanlardan büyük alkış aldı. Hz. Muhammed‘in, Kuran’ın ulaşılmaz, soyut ve afakî olmadığını yaşayarak bütün insanlığa gösterdiğini belirten Baykal, "Hz. Muhammed, insanlık tarihinde bir dönüm noktasıdır. O’nun taklit edilmeye değil, anlaşılmaya ihtiyacı vardır." dedi. Hz. Muhammed‘in bir akıl peygamberi olduğunu, insanları bilgiye, akla ve düşünmeye davet ettiğini anlatan Baykal, vahyin de akılla çelişki içinde olmadığını kaydetti. Kur’an’ın bir kavme veya bir soya inmediğine dikkat çeken Baykal, "Kur’an bütün insanlığa inmiştir. Bu, evrensellik ve globallik anlayışının İslamiyet’in kökünde olduğunu bize göstermektedir."
İslamiyet’in sorumluluk ve kurtuluş açısında bireyi esas aldığını ifade eden Baykal, "Herkes kendi günahı ve sevabının sahibidir. Cennete ancak hak eden girer. Cennette hiçbir cemaatin toplu rezervasyon yaptırmaya imkânı yoktur." diye konuştu. Kur’an’ın siyasetle ilgisi konusundaki yanlışlıklarla ilgili herkesi duyarlı olmaya çağıran Baykal, şura, adalet, işin ehline verilmesi gibi kavramların Kur’an’ın öngördüğü kavramlar olduğunu, ancak bunların herhangi bir devlet anlayışı ve rejimin tekelinde olmadığını da sözlerine ekledi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise Hz. Muhammed‘in barışı ve mutluluğu arayan insanlığın en güzel kılavuzu olduğunu söyledi. Müslümanların terörle hatırlanmasına karşı verilecek en iyi cevabın Veda Hutbesi’nde olduğunu ifade eden Şahin, "Bu İslam’ın barış ve hoşgörü çağrısıdır. Bu yakıştırmaları şiddetle reddediyoruz. Yüce dinimizi şahsi çıkarları için kullanan bir grup teröristin yaptıkları bütün Müslümanlara ve insanlık barışına zarar vermektedir." diye konuştu. Şahin, Peygamber Efendimiz‘in mesajlarının tam anlaşıldığı zaman din üzerinde yanlış tutumlar, itidalsiz ve seviyesiz davranışların kolayca çözümleneceğini söyledi. Konuşmasına Veda Hutbesi’ne atıf yaparak başlayan Devlet Bakanı Faruk Çelik ise hutbedeki eşitlik ilkesine dikkat çekerek, "Bu değişmez gerçek, modern dünyanın kavramakta güçlük çektiği adalet ve eşitlik ilkesidir." dedi.