‘İnançlar Saygıya Engel Olmamalı’

Dinler
Bakü’de yapılan İkinci Dünya Dini Liderler Zirvesi’ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ”İnançlarımız ötekine saygıya engel olmamalıdır. Ötekine müsamahaya, ötekinin din...
EMOJİLE

Bakü’de yapılan İkinci Dünya Dini Liderler Zirvesi’ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ”İnançlarımız ötekine saygıya engel olmamalıdır. Ötekine müsamahaya, ötekinin dinini, mezhebini, varoluşunu kabullenmeye engel olmamalıdır" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyev‘in katıldığı zirvede, açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Aliyev yaptı.

Aliyev konuşmasında, Bakü‘de uzun yıllardan beri farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşadığını hatırlatarak, ”Bugün bütün dinlerin temsilcilerinin Azerbaycan’da olması büyük bir hadisedir” dedi.

Azerbaycan’ın özgür bir ülke olduğunu söyleyen Aliyev, ülkede dini özgürlüklerin bulunduğunu belirterek, ”Azerbaycan’da 1000’den fazla cami, 11 kilise ve 6 sinagog faaliyettedir” diye konuştu.

Aliyev’in konuşmasından sonra söz alan Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade de, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki sorunlara değinerek, birçok defa Ermeni Patriği ile görüşmeler yaptıklarını hatırlattı. Paşazade, ”Ermeni tarafının davetimizi kabul etmesi ve zirveye katılmasını çok önemsiyoruz” dedi.

Zirvede Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu konuşmasında, dinler ve mezhepler arasındaki çatışmalara
atıfta bulunarak şunları söyledi:

”Bugün de dünyanın bir çok yerinde şiddet var, acı var, terör var. Dünyanın bir çok yerinde mezhepler arası, dinler arası çatışma kışkırtılıyor. Orta Doğu’da yoğunlaştırıldı. Radikalizm var, aşırılıklar var, mezhep taasuppları var. Medeniyetler arası kavgaya dinler de dahil edilmek isteniyor. Medeniyetler çatıştırılmak isteniyor ve medeniyetler çatışmasının temeline de dinler arası gerilim konmak isteniyor.”

Dinler arası diyaloğun önemine değinen Bardakoğlu, ”Bütün bu inançlarımız ötekine saygıya engel olmamalıdır. Ötekine müsamahaya, ötekinin dinini, mezhebini, varoluşunu kabullenmeye engel olmamalıdır. Saygı demek, onaylamak demek değildir. Saygı demek, inanmak anlamına gelmez” dedi.

Zirveye, 33 ülkeden farklı dinlere mensup 300’e yakın temsilcinin katıldığı bildirildi.

3 DİNİ LİDER BİLDİRİ İMZALADI

Zirvede Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ve Ermeni Patriği 2. Garegin bir görüşme yaptı.
Üçlü görüşmenin sonunda bir ortak bildiri imzalandığı belirtilirken, bildirinin içeriği konusunda basına açıklamada bulunulmadı.